Au fost depuse primele oferte pentru lucrările la Cinematograful „Tineretului”
Dimensiune font:
* potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a proiectului se ridică la peste 27 milioane de lei * în prezent, Cinematograful „Tineretului” este administrat de către Ateneul Naţional din Iaşi
Pe adresa Primăriei Municipiului Iaşi (PMI) au fost depuse primele oferte pentru lucrările de consolidare şi restaurare a fostului Cinametograf „Tineretului”.
Anunţul a fost făcut, luni, de primarul Mihai Chirica, fără ca edilul să ofere mai multe amănunte.
Anul trecut, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru refacerea fostului „Coloseu Bragadiru”, cu o valoare totală a proiectului de de 27.084.906,05 lei, după care s-a trecut la eliberarea autorizaţiei de construire.
Potrivit proiectului, lucrările, care vor dura circa trei ani, îşi propune refacerea faţadei de la frontul străzii Lăpuşneanu sub forma Coloseului Bragadiru (imobilul original construit pe amplasamentul actual în anul 1905), cu refuncţionalizare interioară care să valorifice spaţiile pentru o diversitate de activităţi cultural – artistice şi educaţionale, păstrând şi destinaţia de cinematograf.
Obiectivele proiectului constau în reabilitarea şi readucerea imobilului la o expresie arhitecturală exterioară anterioară, considerată de valoare (situaţia existentă la nivelul anului 1905), precum şi amenajarea terenului aferent, păstrarea funcţiunii de cinematograf, dar cu asigurarea polivalenţei sălii, pentru asigurarea diversităţii serviciilor cultural-artistice, conformarea imobilului în vederea îndeplinirii tuturor exigenţelor de calitate prevăzute de normativele în vigoare, de la asigurarea răspunsului seismic favorabil, la prevenirea incendiilor şi asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi.
După finalizarea lucrărilor, sala va putea fi folosită şi pentru activităţi cultural-artistice
După finalizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare, imobilul își va păstra funcţiunea de cinematograf, dar cu asigurarea polivalenţei sălii, pentru asigurarea unei diversităţi a serviciilor cultural-artistice.
Amplasamentul va avea circa 800 de mp, iar imobilul va avea un regim de parter + supantă + etaj + etaj retras, cu o înălțime maximă de 12,70 metri, aria construită va fi de 524 de metri pătrați, iar cea desfășurată de 1.062 de metri pătrați.
Potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a proiectului se ridică la 27.084.906,05 lei. În prezent, Cinematograful „Tineretului” este administrat de către Ateneul Naţional din Iaşi.
Cinematograful „Tineretului”, la fel ca şi celelalte instituţii de acest fel din municipiu (Cinematograful „Victoria”, Cinematograful „Republicii” şi respectiv cinematograful „Dacia” au fost preluate în administrare în anul 2017 de către Primăria Municipiului Iaşi, de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „România Film” (RADEF), ca urmare a stării precare a clădirilor în care acestea ăşi desfăşurau activitatea. În cea mai gravă situaţie se afla Cinematograful „Tineretului”, imobilul fiind în clasa de risc seismic I. În urma unei expertize tehnice iniţiale a efectuată de specialişti s-a ajuns la concluzia că singura soluţie în cazul acestui cinematograf o reprezinta demolarea, urmând ca în locul clădirii de pe strada Lăpuşneanu să fie amenajat, într-o primă etapă, un parc, după care, în funcţie de oportunităţi, zona să fie regândită din punct de vedere urbanistic şi arhitectural. Ulterior, autorităţile locale au revenit asupra ideii şi au hotărât ca imobilul să fie refăcut după schiţele fostului „Coloseu Bragadiru”. Din anul 2020, Cinematograful „Tineretului” a intrat sub adminbistrarea directă a Ateneului Naţional din Iaşi, la fel ca în cazul celorlalte trei instituţii similare de cultură preluate în 2017 de către Primărie de la RADEF.
Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau