Autoritățile din Moldova, corigente la capitolul „transparență bugetară locală”

1buget

Dimensiune font:

| 24-05-2021 11:15

Autoritățile locale și aleșii locali au în sarcina lor peste 28% din totalul cheltuielilor publice * firește, bugetele municipiilor sunt cele mai consistente: ele însumează 40% din totalul bugetelor locale * totuși, 36 de municipii din cele 109 nu au reușit să ia nici măcar „notă de trecere” la capitolul „transparență bugetară locală”, având scorul de 4 sau mai puțin, printre acestea situându-se și Iașul, cu un rușinos loc 79!

 

 

Au trecut 15 ani de la adoptarea Legii finanțelor publice locale (273/2006), însă majoritatea marilor autorități locale din țară încă nu o respectă. Acesta e motivul pentru care nu prea avem premianți la transparență bugetară locală, conform ultimei analize derulate de Funky Citizens în intervalul 27 aprilie - 10 mai.
Doar municipiul Timișoara a obținut nota 8, iar alte 15 municipii au obținut un scor de 7 din cele 10 puncte posibile pentru un buget deschis, printre acestea situându-se și Suceava (locul 4), Fălticeni (5), Piatra Neamț (9), Câmpulung Moldovenesc (14).

La coada clasamentului se află municipii care se scaldă în „mediocritate” (5 și 6 puncte), pentru care nu au putut fi identificate informații actualizate despre bugetele locale pe 2021 sau pentru care informațiile sunt minimale, lipsind elementele esențiale pentru a putea asigura principiul transparenței bugetare - printre care Vaslui (locul 20),  Pașcani (21), Bacău (24), Vatra Dornei (35).

La final, 36 de municipii din cele 109 analizate nu au reușit să ia nici măcar „notă de trecere", având scorul de 4 sau mai puțin, ca de exemplu Onești (locul 75), Iași (79), Roman (80), Moinești (86), botoșani (88), Huși (89), Dorohoi (90), Rădăuți (95), Bârlad (100).

Elena Calistru, Președinte Funky Citizens, crede că „bugetele locale sunt printre cele mai importante ocazii cu care autoritățile administrației publice locale pot implica cetățenii și alți actori interesați în conversații de substanță despre prioritățile comunității lor”.

Deși prezența la urne pentru alegeri locale este depășită doar de cea la alegerile prezidențiale, analiza de față relevă un interes scăzut pentru o implicare continuă în deciziile publice. Altfel spus, nu există o cultură puternică a participării publice, nu există un cadru coerent de dialog constant între cetățeni, ONG-uri și autorități locale și, nu în ultimul rând, reglementările legale ce țin de transparența decizională se bifează doar formal, atunci când sunt bifate.

Rezultate principale și metodologie

Elementele de bază (proiect de buget supus dezbaterii publice, forma finală a bugetului aprobat și toate documentele obligatorii conform legii) lipsesc de pe website-urile mult prea multor municipii. În mult prea puține dintre acestea am găsit informație accesibilă în format editabil sau deschis, așa cum cer standardele europene și internaționale în materie de guvernare deschisă și date deschise.

Bunele practici de a explica bugetul pe înțelesul cetățenilor au fost întâlnire doar în câteva locuri (Timișoara, Brașov, Oltenița, Odorheiu Secuiesc, Primăriile sectoarelor 1 și 6). Există unele localități unde a fost complicat să identificăm informațiile obligatorii din punct de vedere legal și multe unde a fost imposibil să găsim informație actualizată.
Analiza măsoară gradul de transparență a bugetelor locale a tuturor celor 103 municipii din țară (plus cele 6 sectoare din București), în baza a șase criterii: respectarea termenului de publicare (din 109 municipii, doar 55% și-au publicat proiectele de buget local în termenul legal), publicarea unui anunț de dezbatere pe site (14 dintre municipiile analizate nu au publicat niciun fel de anunț de dezbatere pe site, contrar normelor legale), alocarea unui termen mai larg pentru dezbatere (doar 4 municipii - Slatina, Suceava, Satu Mare și Fălticeni, au permis cetățenilor un timp mai larg pentru dezbatere), publicarea bugetului în format deschis (la 10 ani de când România s-a alăturat Open Government Partnership, sub 5% dintre municipalități au proiectele de buget publicate în format tabelar editabil), organizarea unei dezbateri propriu-zise (au fost și cazuri în care, deși a fost organizată dezbatere pe proiectul de buget, niciun cetățean nu s-a prezentat), respectarea termenului de adoptare a bugetului (majoritatea municipiilor analizate - peste 80%, și-au aprobat bugetele locale până la expirarea termenului legal).

„Deschiderea bugetelor nu înseamnă doar niște grafice frumoase”

Autorii proiectului consideră că deschiderea bugetelor nu înseamnă doar niște grafice frumoase, deși sunt un pas important în această direcție: „Este necesară publicarea tuturor datelor din procesul bugetar, în formate deschise (sau măcar editabile). De asemenea, deschiderea bugetelor nu poate exista în neant. Este necesar nu doar un format unitar pentru cum sunt publicate bugetele, ci și formate decente pentru website-urile autorităților locale, precum și pârghii pentru a le face să își mențină datele actualizate”

Analiza face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit „Republica Funky", derulat de Funky Citizens, în parteneriat cu Bjerkaker LearningLab din Norvegia și RISE Project România, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este crearea unei rețele de organizații locale care să sprijine dezvoltarea cetățeniei active, precum și stimularea dialogului constructiv între autorități, cetățeni și reprezentanții societății civile la nivel local, prin elaborarea de instrumente și resurse replicabile în comunități de dimensiuni diverse din România. O parte a proiectului va consta într-o cercetare exhaustivă, în premieră, despre gradul de deschidere al tuturor celor peste 3.000 de primării din țară, care se va traduce într-un Indice al Participării Locale ce va fi publicat anual.

Funky Citizens este raportorul pentru România în cadrul International Budget Partnership, unde analizează bianual gradul de deschidere al bugetelor țării, prin Open Budget Survey. Acesta este un instrument de cercetare independent, comparativ și bazat pe date obiective, prin care se evaluează modul în care autoritățile cheltuie banii publici prin măsurarea a trei indicatori macro, acceptați la nivel internațional: transparență, participarea publicului și supervizare bugetară. Daniel BACIU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Serviciul de Probaţiune a cerut încătuşarea unui individ aflat deja după gratii
14/05/2024 07:07

 * acesta se afla in Penitenciarul Iaşi, unde ispăşea o pedeapsă rezultantă de patru ani, pentru alte două infracţiuni: talhărie calificată şi evadare, asta din urmă, in timp ce se afla in arest ...

Hoţul violator din Schitu Duca, încă nouă ani de temniţă
14/05/2024 07:06

La prima vedere, condamnarea pare mult prea aspră. Nouă ani de inchisoare pentru un furt banal, unul spontan, nimic planificat dinainte. Basarabeanul Mitică T. işi cumpărase o pepinieră in Schitu Duca, to ...

 Millitarii şi pompierii ieşeni luptă din greu. Cu sticlele
14/05/2024 07:04

În perioada 13 mai 2023 - 23 mai 2024, la Tribunalul Militar Iaşi s-au judecat 366 dosare. Niciunul pentru dezertare, incălcare de consemn, trădare, nesupunere, neexecutare de ordin, indisciplină ori ...

Curs de prim ajutor pentru animalele de companie, la „Animal Fest by USV”
14/05/2024 06:23

Curs de prim ajutor pentru animalele de companie, parada raselor de caini, concursuri cu diverse teme, expozitie de păsări ornamentale, animale mici si mari, reptile si progresie de dresaj cu cai sunt doar ca ...

 Avocatul Felecanu își așteaptă sentința. O urmă de pantof a scos totul la iveală
13/05/2024 23:16

Sebastian Felecanu, avocatul acuzat că si-a ucis iubita, pe avocata Monica Cioată, in urmă cu mai bine de trei ani, impingand-o peste geam si lăsand să se creadă că a fost o sinucidere, a ajuns din nou i ...

Iaşi: PSD şi-a lansat candidaţii pentru Primăria şi Consiliul Local Iaşi
13/05/2024 22:01

Candidaţii Partidului Social Democrat - Municipiul Iaşi pentru funcţia de primar şi locurile de consilieri locali au fost lansaţi, luni, in cursa electorală. Cu acest prilej, preşedintele Organizaţiei M ...

Trei bărbaţi din Vaslui, arestaţi preventiv sub acuzaţia de camătă şi şantaj: Percepeau dobândă dobândă şi de sută la sută
13/05/2024 21:37

Trei bărbaţi din Negreşti, judeţul Vaslui, au fost arestaţi preventiv sub acuzaţia de camătă şi şantaj, ei fiind acuzaţi că dădeau bani imprumut cerand dobanzi de pană la sută la sută. Conform a ...

Din nou grevă la Radio Iași
13/05/2024 11:40

  Aproximativ 20 de angajati ai postului Radio Romania Iasi au reluat seria protestelor spontane. Prin actiunea de astăzi, acestia reclamă desconsiderarea propunerilor venite din partea salariatilor po ...

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a scăpat de controlul judiciar. El era acuzat de corupție
13/05/2024 11:27

 Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a scăpat de controlul judiciar in dosarul in care este acuzat de DNA de fapte de corupţie. Magistraţii Tribunalului Botoşani au ridicat măsura control ...

„Concert la Palat
13/05/2024 10:51

Maine, Opera Natională Romană din Iasi va oferi publicului, la Palatul Culturii din Iasi, un nou concert cameral. Acesta face parte din programul intitulat „Concert la Palat”, care a inceput luna ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei