Baldachinul, impodobit şi pregătit pentru a primi racla
Dimensiune font:
De aproape două decenii, o familie din Bucureşti cumpără anual câte un camion cu flori şi vine la Iaşi cu o zi înainte de începerea pelerinajului la Sfânta Parascheva, pentru a împodobi balcachinul în care va fi aşezată racla Prea Cuvioasei. Anul acesta se împlinesc 18 ani de când familia Buştei, o familie de florari din Bucureşti, face acest minunat gest în preajma zilei de 14 octombrie, cu ocazia prăznuirii hramului Sfintei Parascheva.
Florentina Buştei este cea care se ocupă personal ca împodobirea baldachinului să fie impecabilă în fiecare an, spectaculoasă chiar. Încă din Bucureşti este atentă la fiecare detaliu. De obicei se munceşte între 8 şi 12 ore, depinde de numărul de angajaţi care lucrează la decorurile care urmează apoi a fi urcate în camion şi trimise la Iaşi. Odată cu florile la Iaşi ajunge întreaga familie a Florentinei. „Anul acesta au fost mulţi voluntari, florişti, mari artişti. Aşadar, am avut norocul să meargă lucrurile foarte rapid. S-a muncit începând de miercuri, de la ora 10 şi s-a terminat undeva pe la ora 18. Aici vom lucra până spre seară, pentru aranjarea florilor şi decorurilor pe baldachin. În fiecare an ne prinde noaptea. Niciodată nu am terminat pe lumină. De fiecare dată am ales flori rezistente, dar în fiecare an încercăm să facem ceva diferit. Anul acesta, tata a denumit combinaţia toamna veselă, iar culorile au fost alese de sora mea. De câţiva ani tot spune să facem ceva galben cu portocaliu şi alb. Am luat în calcul dorinţa ei şi aşa am făcut. E o toamnă veselă în condiţiile actuale, impuse de pandemie. Aranjamentele sunt formate din mai multe tipuri de flori: este un trandafir care imită foarte bine bujorul, avem şi crin asiatic, antirrhinium, bupleurum, frunze de aspidistra, frunze de eucalipt, delphinium”, a spus Maria Lisa Bulat, una din fiicele Florentinei Buştei.
Din cauza pandemiei, anul trecut, familia de florari din Bucureşti a avut mari emoţii în privinţa organizării pelerinajului Sfintei Parascheva de la Iaşi. „Anul acesta am avut emoţii, dată fiind experienţa de anul trecut, când iniţial am venit spre Iaşi dar ne-au întors cu florile la Bucureşti. După doar o zi am fost sunaţi să ni se spună că pelerinajul va avea loc. Am revenit doar cu jumătate din echipă, pentru că nu au mai avut cum să mai ajungem toţi. Desigur, este mai dificil ca din 20 de persoane să fim 10 dar asta e. Chiar ne simţeam ciudat. Simţeam cum mi se strânge inima şi nu puteam să mă gândesc, să îmi imaginez ce o să facem în Bucureşti în ziua în care trebuie să fim aici. Dar gândul negativ îl îndepărtam imediat. Nu îmi pot imagina nici eu, nici ceilalţi să treacă un an fără să aducem flori Sfintei”, povesteşte tânăra.
Pelerinajul de Sfânta Parascheva este un bun prilej pentru familia Buştei nu doar pentru a împodobi baldachinul pe care va fi aşezată racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ci de a se închina plini de evlavie şi smerenie pentru ajutorul primit de-a lungul anilor. „De fiecare dată când vin aici mă rog, la fel ca atunci când mă duc în orice biserică, pentru sănătatea familiei, pentru sănătatea sufletească, pentru că am aceşti copii minunaţi. Dacă suntem sănătoşi şi reuşim să supravieţuim, suntem fericiţi”, spune femeia, plină de emoţie.
Un vis, o dorință, o rugăciune
Cu şi mai multă emoţie spune că pandemia de COVID-19 i-a apropiat familia de credinţă. „Nu concepem ideea să treacă un an în care să nu venim. Ne rugăm să fim sănătoşi atâta timp cât putem şi să aducem flori Sfintei. Ea este foarte ajutătoare. Faptul că suntem sănătoşi, avem linişte în familie, că suntem uniţi, că putem să revenim de la an la an, am un copil minunat şi sănătos. Ce putem să ne dorim mai mult?”, spune tânăra.
Familia Buştei a început să aducă flori pentru a împodobi baldachinul din curtea Mitropoliei Moldovei în urma unui vis pe care Florentina l-a avut în urmă cu 18 ani. În urma visului, femeia a decis să cumpere din Olanda un camion cu flori şi să vină la Iaşi. De atunci în fiecare an, indiferent de vreme, familia Buştei vine cu mic, cu mare, să împodobească baldachinul Sfintei. Anul acesta, familia Buştei a primit un ajutor nesperat, de la mezina familiei, Maria Victoria Parascheva, fiica Mariei Bulat. „Întotdeauna mi-am dorit să am o fiică pe care să o cheme Maria, dar dragostea de Sfânta Cuvioasă a devenit din ce în ce mai mare şi am spus că nu am cum să renunţ la numele de Maria, că mi-am dorit tare mult, dar nici la numele de Parascheva, iar tatăl ei şi-a dorit să o cheme şi Victoria”, spune Florentina.
La cei cinci ani ai săi, copila a venit nu doar să împodobească baldachinul dar să îşi îndeplinească una dintre cele mai arzătoare dorinţe. „Am venit să mă rog la Doamne Doamne să îmi aducă un frăţior. Şi pe Sfânta Parascheva o rog mult să îmi facă un frăţior. Vreau să îmi îndeplinească dorinţa”, spune Victoria Parascheva.
Tot cu speranţa îndeplinirii dorinţelor au venit deja sute de pelerini din Iaşi sau din ţară. Indiferent de unde vin, unii se roagă pentru sănătate, alţii pentru iertarea de păcate, cu toţii să trecem cât mai repede şi mai bine de pandemie.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau