Bani pentru învăţământ, donatori de sânge, stadion şi grădiniţă nouă în Copou
Dimensiune font:
Alte proiecte se referă la modernizarea de străzi, reabilitarea pasajului Alexandru cel Bun şi acordarea de noi titluri de cetăţeni de onoare
Consilierii locali ieşeni se întrunesc astăzi într-o şedinţă extraordinară, cu 11 proiecte pe ordinea de zi, majoritatea fiind extrem de importante. Un prim proiect se referă la deschiderea noului an de învățământ preuniversitar în condiții de maximă siguranță sanitară. Se propune alocarea sumei de 12.600.000 de lei pentru mai multe achiziții necesare asigurării siguranței elevilor și profesorilor, aici fiind vorba de 1.250 de sisteme digitale pentru Centrele de Educație Online (pentru fiecare sală de curs din municipiu) în sumă totală de 7.500.000 lei, 3.000 de tablete destinate elevilor pentru predare online în cuantum de 2.800.000 lei (sumă care include și conectarea la internet pe doi ani școlari) și 1.530.000 măști chirurgicale pentru elevii din clasele 0 – XII, în valoare de 2.300.000 lei. „La fel ca și dumneavoastră, îmi doresc enorm de mult ca școala să înceapă pe 14 septembrie. În momentul de față, din toate analizele statistice pe care le-am făcut împreună cu colegii mei, Municipiul Iași se află în scenariul verde. Vă asigur că vom face orice efort necesar pentru începerea școlii pe acest scenariu. În școlile aglomerate luăm în calcul separarea claselor în mai multe grupe care vor face ore alternativ, în săli diferite. De altfel, am rugat universitățile să ne pună la dispoziție orice spațiu excedentar pentru a asigura săli de curs pentru elevi. Fac un apel și la membrii comunității ieșene: dacă doriți să începem școala, atunci va trebui încă de acum să ne asumăm orice normă și orice măsură de protecție care să elimine posibilitatea unei îmbolnăviri”, a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferință de presă.
500 de lei pentru o donare de sânge
Un alt proiect se referă la acordarea de stimulente financiare pentru donatorii de sânge. În contextul pandemiei de COVID-19, multe persoane au devenit reticente să meargă la spitale, dar și să doneze sânge. Reprezentanții Centrului de Transfuzii Iași și ai spitalelor ieșene au făcut apeluri către populație să doneze, însă frica și reținerea sunt de înțeles. „De aceea, pentru a încuraja donarea de sânge, dorim să susținem 1.000 de donatori cu câte 500 de lei / donare, suma necesară fiind de 500.000 lei. Prognozăm că în acest fel vom salva cel puțin 100 de persoane care în prezent se află în pericol din cauza lipsei de sânge”, a declarat primarul Mihai Chirica într-o conferință de presă.
Modernizari de străzi
Încă două artere vor intra în programul de reabilitare și modernizare susținut de Primăria Municipiului Iași. Este vorba despre strada Ion Roată și stradela Sofia Nădejde, două proiecte de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea celor două artere urmând a fi dezbătute astăzi. Lucrările de modernizare a străzii Ion Roată, care au fost cerute de ieșenii din zonă în cadrul dezbaterilor privind bugetul local pe acest an, sunt estimate la suma de 1.567.391,88 lei cu TVA, din care construcții și montaj de 1.475.951,07 lei cu TVA va avea o durata de execuție de 12 luni. Proiectul prevede modernizarea sistemului rutier pentru strada Ion Roată, cu lungimea de 260 metri, și parțial pe strada Friederick, pe o lungime de 38 metri.
Al doilea proiect prevede proiectarea și modernizarea stradelei Sofia Nădejde prin supralărgirea la patru benzi de circulație pe tronsonul Podul Cicoarei - strada Cicoarei. Valoarea lucrărilor este estimată la suma de 5.030.352,79 lei, inclusiv TVA, iar durata de execuție a acestora la 12 luni.
Pasajul ACB intră în reparaţii capitale
Actualizarea indicatorilor tehnico - economici pentru lucrări de reparații capitale la pasajul Alexandru cel Bun va face obiectul unui alt proiect de hotărâre. Valoarea totală estimată a lucrărilor la pasajul Alexandru cel Bun este de 38.042.847,44 lei, inclusiv TVA, iar durata execuției acestora ar fi de 14 luni. Lucrările vor include reabilitarea pasajului și consolidarea zidurilor de sprijin din rampele de acces. Conform proiectantului, soluția aleasă de reprezentanții municipalității va asigura o durată viitoare de exploatare a pasajului de minim 55 de ani, în condiții de siguranță și confort pentru circulația rutieră, a tramvaielor și a pietonilor pe și sub pasaj.
Pasajul a fost construit în perioada 1977 - 1980 de Grupul de Șantiere Drumuri și Poduri Iași, în baza unui proiect tehnic întocmit de Institutul de Cercetări și Proiectări Moldova Iași. Pasajul are o lungime de 521,85 metri. Carosabilul are o suprafață de 8.767,80 metri pătrați, iar trotuarele de 2.435,40 metri pătrați.
În Copou va funcţiona Grădiniţa nr. 13
Clădirea fostei Policlinici cu plată de pe strada Codrescu nr. 5 va fi reabilitată și transformată în grădiniță. Municipalitatea ieșeană a elaborat un proiect de hotărâre care se referă aprobarea documentației tehnico – economice privind acest nou obiectiv de investiții din sfera educației preșcolare. Noua grădiniță va avea o capacitate totală de 200 de locuri (în condiții normale) în opt săli de grupă. Investiția în noua unitate de învățământ are o valoare totală estimată de 5.556.875,17 lei cu TVA, din care construcții și montaj de 4.194.087,17 lei cu TVA, lucrările urmând a se desfășura pe o perioadă de 12 luni. „Pentru aducerea imobilului la standardele în vigoare, atât din punct de vedere sanitar, cât şi al stabilităţii şi siguranţei construcţiei, vor fi făcute mai multe lucrări, printre care refacerea zonelor de tencuială, lucrări de termoizolare, refacerea instalaţiilor electrice, termice și sanitare, refacerea aleilor și trotuarelor din preajma clădirii, amenajarea de rampe pentru persoanele cu dizabilități și cărucioare pentru copii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Stadion de standarde europene la Iaşi
Nu în ultimul rând, proiectul de realizare a unui stadion de nivel european în Municipiul Iași mai face un pas important. Astfel, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local figurează un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru viitorul stadion „Regele Ferdinand I”. Capacitatea noii arene va fi de 24.179 de locuri, suprafața desfășurată a stadionului urmând a fi de 85.194,83 metri pătrați. Valoarea totală a investiției este estimată la 548.807.138,13 lei, cu TVA (circa 113 milioane de euro), din care construcții și montaj de 454.708.765,39 lei, inclusiv TVA (aproape 94 de milioane de euro). „Noul stadion municipal este în etapa proiectului tehnic și a detaliilor de execuție. Pentru a avansa acest proiect spre analiza Guvernului pentru viitorul buget al țării, vom propune în următoarea ședință a Consiliului Local aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Politehnica Iași a rămas în Liga I, de aceea credem că este un moment pozitiv să avansăm ideea unui proiect de infrastructură pentru întreaga regiune și să începem să ne gândim că Iașul ar putea fi, în sfârșit, o echipă care luptă la titlu, nu la evitarea retrogradării. Întregul proiect este de aproximativ 113 milioane de euro. Poate unii vor spune că e mult, dar trebuie spus că valoarea este de circa 40% din cea a Arenei Naționale, care are aproximativ 55.000 de locuri. Costurile per scaun sunt mai mici cu aproximativ 25% față de Arena Națională, dar stadionul din Moara de Vânt va avea facilități mai bune, inclusiv un hotel pentru sportivi”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Noi cetăţeni de onoare
Nu în ultimul rând, în şedinţa extraordinară de luni figurează un proiect de hotărâre prin care cei mai buni antrenori ai Iaşului vor primi titlul de cetăţeni de onoare ai Iaşului. Este vorba de antrenorii emeriţi Ursache Dorin – atletism, Luchian Marcel – baschet, Brânzei Neculai – box, Chipirog Nicolae – box, Dreer Constantin – box, Cătescu Valeria – canotaj, Cătescu Constantin – canotaj, Cserhati Adriana – canotaj, Băhnărel Sorin – canotaj, Lazariuc Ioan – canotaj, Ciorbă Petru – culturism, Purice Felicia – culturism, Radu Constantin - gimnastică ritmică, Ungureanu Octavian - gimnastică ritmică, Bădulescu Cornel – handbal, Moraru Ion – judo, Adăscăliţei Constantin – karate, Luca Petronel – karate, Pascariu Irina – karate, Ţuchel Valeriu – lupte, Covaci Ovidiu - Qwan Ki Do, Nica Teodor - Qwan Ki Do, Nica Ştefan - Qwan Ki Do, Biţucă Iulian – scrimă, Ţârdea Ioan – scrima, Manole Vasile – şah, Axinte Mihai - tir cu puşca şi Alexandrescu Mihai - tir cu arcul. Tudor DAMASCHIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau