Barajele din Vaslui, pe avarie. Oraşul este alimentat cu apă preluată dintr-un baraj din judeţul Iaşi
Dimensiune font:
Principalele surse de aprovizionare cu apă potabilă ale municipiului Vaslui sunt la această dată protejate, datorită nivelului scăzut.
Ca urmare, municipiul Vaslui este alimentat cu apă doar din râul Bârlad, fiind captat zilnic un volum de apă între 8.000 şi 10.000 de metri cubi. Apa este deversată în râul Bârlad din barajul de la Tungujei (foto), comuna Ţibăneşti, din judeţul Iaşi, potrivit publicaţiei locale EstNews.
Ticu Bahnariu directorul tehnic SC Aquavas – Sucursala Vaslui, a spus că la acumularea Soleşti gradul de umplere este de 39%, iar la acumularea Puşcaşi de 42%.
„Până în lunile iulie – august 2024, chiar dacă nu vom avea precipitaţii, municipiul Vaslui nu are probleme cu sursele de aprovizionare cu apă potabilă. Barajul de la Tungujei din judeţul Iaşi este deschis şi de aici se controlează debitul de pe râul Bârlad. Noi avem acum ca sursă de apă barajul din Tungujei”, a spus Ticu Bahnariu.
Referindu-se la această problemă, Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a spus că în fiecare an ne rugăm la Dumnezeu să cadă precipitaţii pentru a avea apă. În condiţiile în care schimbările climatice sunt tot mai puternice, Vasluiul are nevoie de o strategie în ceea ce priveşte asigurarea apei potabile. În acest sens, poate fi actualizat proiectul de a aduce apă din Prut la Soleşti sau realizarea unor puţuri de mare adâncime.
Potrivit datelor Sistemului de Gospodărire a Apelor Vaslui, nu mai puţin de 25 de UAT-uri sunt afectate din cauza lipsei de apă din fântâni. În total sunt secate 5.943 de fântâni, iar 81 de localităţi au probleme în aprovizionarea cu apa.
Judeţul Vaslui se confruntă cu o secetă hidrologică fără precedent. Lipsa precipitaţiilor din ultimii ani a făcut ca o parte din cursurile de apă sau sectoare de cursuri de apă să fie secate. Datele de la jumătate acestui an indică faptul că 22 de râuri au secat în totalitate, în timp ce alte cursuri de apă au debite foarte scăzute, iar seceta a afectat sever sectoare de cursuri de apă de zeci de kilometri.
Seceta hidrologică persistentă, care a provocat dispariţia a zeci de râuri din judeţul Vaslui, este dublată de fenomenul eroziunii solului cu un efect devastator asupra terenurilor agricole.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau