Bătrâni nedoriți, uitați de sărbători în spitalele din Iași. Medic: „Nimeni din familie nu răspunde la telefon”
Dimensiune font:
Este vorba despre pacienți care au avut nevoie de tratament, iar acum starea lor de sănătate s-a ameliorat, astfel încât prezența lor în spital nu mai este necesară din punct de vedere medical.
Medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași au în grijă mai multe persoane care au primit tratament de specialitate și care ar trebui să fie externate, dar aparținătorii acestora nu doresc să îi primească acasă.
De exemplu, în Clinica de Nefrologie se află internați încă de dinainte de Crăciun pacienți care au avut nevoie de tratament, iar acum starea lor de sănătate s-a ameliorat, astfel încât prezența lor în spital nu mai este necesară din punct de vedere medical.
Este și cazul unui bărbat în vârstă de 84 de ani, din Iași, care are probleme cardiace, suferă de diabet, dar și de insuficiență renală. Este internat din data de 21 decembrie, iar medicii spun că în acest moment nu mai necesită îngrijiri acute, ci ar putea fi îngrijit de către familie sau într-un azil de bătrâni.
Rudele nu răspund la telefon
Un alt caz este al unui bărbat în vârstă de 76 de ani, din localitatea Scobinți, cu boală cronică de rinichi, care a necesitat începerea ședințelor de dializă de curând. Se află internat din 17 decembrie, iar în acest timp starea lui s-a ameliorat așa încât să poată să se reîntoarcă acasă.
„Este vorba despre un pacient care ar putea merge acasă, însă nimeni din familia lui nu mai răspunde la telefon. Practic, nu are motive să mai stea în spital”, a explicat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași.
Medicii spun că, din păcate, aceste situații nu sunt singulare și că în fiecare an în preajma sărbătorilor de iarnă se întâmplă ca pacienții în vârstă, care suferă de diferite afecțiuni, să fie uitați de membrii familiei la spital.
„Observăm că în fiecare an avem astfel de cazuri, pacienți care în perioada sărbătorilor ar putea fi externați și pentru care ar putea fi găsite soluții de supraveghere care să nu implice internarea. Aceste situații nu ar trebui să existe! Cred că este important să nu uitam să avem grijă de persoanele vârstnice și fragile în această perioadă”, a completat conf. dr. Ionuț Nistor.
Fenomenul abandonului vârstinicilor în spitale, de către familie, capătă forme îngrijorătoare, la Iași. În ultimii opt-nouă ani, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” au fost sute de cazuri sociale instrumentate. Mai mult, pandemia a accentuat această situație, spun medicii, care au întâlnit cazuri în care copiii nu doreau să-și externeze părinții și să-i ia acasă de teama că se vor îmbolnăvi și ei.
„Perioada lungă de spitalizare a unui pacient reprezintă un risc de abandon intraspitalicesc. Au fost situații în care copiii au refuzat să-și externeze părintele, motivând că se tem să nu se îmbolnăvească, dar, în urma consilierii, aceștia au acceptat și i-au luat acasă. Familiilor li s-a explicat că pacientul nu poate rămâne spitalizat, atât timp cât starea lui de sănătate s-a îmbunătățit, întrucât sunt costuri suplimentare pentru spital”, a explicat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau