Beatrice Rancea renunță la funcția de director al Operei Iași
Dimensiune font:
Coregrafa şi regizoarea Beatrice Rancea a cerut ministrului Culturii să o elibereze din funcţia de manager al Operei Naţionale Române din Iaşi. Din adresa dată cu 26 august 2021 adresată ministrului Bogdan Gheorghiu reiese că Beatrice Rancea renunţă la funcţia de manager al ONRI. "Luând în consideraţie dispoziţiile art.32 alin.1 lit.d) din Ordonanţa de Urgenţă nr 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu clauzele contractului de management, vă rog respectuos să luaţi act de renunţarea mea la mandatul încredinţat, de manager al Operei Naţionale Române din Iaşi începând cu data comunicării prezentei. În final adresez sincere mulţumiri Ministerului Culturii, Primăriei Mun. Iaşi, Consiliul Judeţean Iaşi, tuturor sponsorilor şi partenerilor care au sprijinit Opera pe perioada mandatelor mele şi mai ales artiştilor, angajaţilor şi colaboratorilor instituţiei", scrie Beatrice Rancea în adresa trimisă ministrului Culturii.
Cererea vine la o săptămână de când Beatrice Rancea, regizor şi coregraf, a împlinit 60 de ani, vârstă la care îşi poate depune dosarul de pensionare. Începând de pe 13 iulie, Rancea se află pentru a doua oară sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. În luna martie ea a fost acuzată de DIICOT de deturnare de fonduri şi nereguli financiare în urma cărora Opera Naţională Română din Iaşi ar fi fost prejudiciată cu 5 milioane de lei. În acelaşi dosar mai sunt anchetaţi încă zece angajaţi ai Operei. Din cauza acestui dosar, Ministerul Culturii a suspendat contractul de management încheiat cu Beatrice Rancea pentru Opera Naţională Română din Iaşi, până la ridicarea controlului judiciar impus de DIICOT.
Că Beatrice Rancea vrea să tragă de tot cortina din viaţa publică o dovedeşte şi faptul că aceasta şi-a suspendat şi pagina de socializare. De profesie regizor şi coregraf, Beatrice Rancea s-a născut la 19 august 1961, în Bucureşti. A absolvit Liceul de Coregrafie din Bucureşti (1980). A urmat cursurile Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia Coregrafie (1990-1991).
Între 1980-1992 a fost prim solistă la Opera Naţională Bucureşti. În 1991 a redevenit studentă la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia Regie de Teatru, absolvind în 1996. Se remarcă, ca regizor, pentru ideile sale originale.
Printre piesele montate de Beatrice Rancea se numără: "Ivan cel Groaznic" de Mihail Bulgakov (Teatrul Odeon), "Macbett" de Eugene Ionesco (regia, coregrafia şi ilustraţia muzicală), "Marchizul de Sade" (Odeon, 2005). În 2007 a avut loc la Teatrul Odeon premiera piesei "Sunt propria mea soţie", de Doug Wright, ale cărei regie, adaptare scenică şi ilustraţie muzicală sunt semnate de Beatrice Rancea.
A debutat ca regizor de operă cu spectacolul "Der Fliegende Holländer" ("Olandezul zburător") de Richard Wagner (premiera la 18 noiembrie 2000), pentru care a semnat, în acelaşi timp, şi mişcarea scenică, precum şi lightning design-ul (spectacolul a fost reluat în 2010 de Opera Naţională din Bucureşti, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, după o întrerupere de 10 ani).
În perioada 2005-2007 a fost director al Teatrului Naţional din Constanţa, iar între mai 2011 - mai 2016 a fost director general al Operei Naţionale Române din Iaşi (ONRI).
În perioada cât a fost managerul ONRI au fost montate şi au avut premiera numeroase spectacole: ''Tosca'', de Giacomo Puccini (premiera a avut loc în 2011 şi a marcat 55 de ani de existenţă a Operei din Iaşi); "Les Indies galantes" ("Indiile galante"), de Jean Phillipe Rameau, un spectacol de operă-balet baroc montat pentru prima oară în România, regia Andrei Şerban (2012); "Giselle" (2013); "Sunetul muzicii", spectacol transpus în premieră pe scena Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" din Iaşi, în regia Mihaelei Bogdan (2013); "La Traviata", regia Beatrice Rancea, scenografia şi decorurile Doina Levintza (2014, desemnat cel mai bun spectacol stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Naţionale din 2014); "La boheme" de Giacomo Puccini, regia Niky Wolcz (2014); "Lucia di Lammermoor", de Gaetano Donizetti, în transpunerea regizorului Andrei Şerban (2014); "Lacul Lebedelor", de P.I.Ceaikovski (2016).
În 2010 şi 2014, Beatrice Rancea a revenit pe scenă ca principal interpret în spectacolul de teatru-dans "Bal", o producţie a Operei Naţionale din Iaşi. În decembrie 2011, a urcat pe scena Naţionalului ieşean pentru a interpreta alături de balerinii ONRI şi actori ai Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" în spectacolul de teatru-dans "Kabaret - Nostalgie în două părţi". Tot în decembrie 2011, a urcat din nou pe scenă alături de baletul Operei Naţionale din Iaşi pentru a interpreta rolul "Mamei", din cea de-a doua parte a premierei spectacolului "Anotimpurile. Nuntă însângerată". În februarie 2014 a fost din nou prezentă pe scenă, în reprezentaţia spectacolului "Kabaret-Nostalgie în două părţi", o coproducţie ONRI cu Teatrul Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi.
La 25 mai 2016 a fost numită manager - director general interimar al Operei Naţionale Bucureşti (ONB).
În decembrie 2017, mandatul său de manager - director general interimar al ONB a expirat. Ea a revenit în funcţia de manager al Operei Naţionale Române Iaşi până în martie 2021, când procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat 26 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Iaşi într-un dosar în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de delapidare, fals şi constituire de grup infracţional organizat, în legătură cu mai multe nereguli la Opera Naţională Română din Iaşi. După percheziţii, Beatrice Rancea a fost ridicată de poliţişti şi dusă la sediul DIICOT Iaşi pentru audieri iar ulterior a fost pusă sub control judiciar. Valoarea prejudiciului estimat este de 5 milioane de lei. Ea a fost pusă sub control judiciar, alături de alte 10 persoane.
Laura RADU
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau