Biserica „Sfântul Spiridon”, propusă pentru reabilitare cu fonduri europene
Dimensiune font:
Municipalitatea ieşeană a semnat un acord de asociere cu această parohie * acordul a fost încheiat pe o perioadă de 7 ani, municipalitatea urmând să asigure finanțarea pentru elaborarea documentației tehnico-economice necesare pentru depunerea cererii de finanțare, precum și logistica și resursele umane în vederea accesării finanțării
Biserica „Sfântul Spiridon”, unul dintre cele mai importante lăcașuri de cult din oraș, va fi reabilitată cu ajutorul fondurilor europene. În vederea accesării mai rapide a finanțării, Primăria Municipiului Iași a venit în sprijinul parohiei. Astfel, primarul Mihai Chirica a semnat acordul de asociere dintre cele două entități, la baza acestuia fiind un proiect de hotărâre aprobat de Consiliul Local în ședința din 28 mai.
Acordul a fost încheiat pe o perioadă de 7 ani, municipalitatea urmând să asigure finanțarea pentru elaborarea documentației tehnico-economice necesare pentru depunerea cererii de finanțare, precum și logistica și resursele umane în vederea accesării finanțării. „Un monument superb al Iașului, situat chiar în centrul orașului, va fi reabilitat cu fonduri europene. Atât Biserica „Sfântul Spiridon” cât și Turnul Clopotniță cu cele două cișmele își vor recăpăta - cât mai repede, sperăm -, strălucirea de odinioară. În urmă cu ceva timp s-a mai încercat refacerea Turnului, dar finanțarea a fost sistată în mod inexplicabil. Era păcat ca un astfel de edificiu, încărcat de atâta istorie, să se năruiască, așa că, profitând și de experiența dobândită la refacerea Mănăstirii Frumoasa, Primăria Municipiului a venit în ajutorul Parohiei pentru o accesare cât mai rapidă a fondurilor europene. Avem datoria de onoare să păstrăm moștenirea istorică a Capitalei Moldovei!”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Biserica „Sfântul Spiridon”
Construită în perioada 1747 - 1752 (reconstruită în perioada 1802 - 1805), prezintă o compoziție asemănătoare Mănăstirii Frumoasa, având influențe din stilul neogotic, dar și influențe rusești. Biserica a servit ca paraclis pentru bolnavii de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, primul spital din Moldova, ridicat la jumătatea secolului al XVIII-lea. Din cauza cutremurului din 1802, au apărut fisuri pronunțate, starea fizică a bisericii ctitorită de Ștefan Bosie agravându-se. În aceste condiții, epitropii Gheorghe Cantacuzino, Mihai Sturza și Grigore Sturza au dispus demolarea bisericii din temelii, ridicând o nouă biserică (sfințită în 1805). În 1862 - 1863 au fost realizate o serie de intervenții la biserică, iar în 1912 a devenit prima biserică electrificată din oraș. Secolul trecut au avut loc mai multe lucrări de reparație.
În biserică este îngropat trupul lui Grigore Ghica al III-lea (ucis de turci în 1777, din cauza opoziţiei sale faţă de cedara Bucovinei către austrieci, în 1775), capul fiindu-i dus la Istanbul. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau