Bugetul Iașului, adoptat cu sprijinul unui consilier USR

1buget

Dimensiune font:

| 13-05-2021 00:00

În favoarea proiectului au votat cei 11 consilieri liberali, cei doi consilieri ai PMP şi Cezar Baciu (USR) * alţi doi consilieri USR prezenţi în sală s-au abţinut de la vot, în timp ce patru consilieri social-democraţi au părăsit incinta în momentul votului * „Voi vota în conformitate cu jurământul depus în faţa cetăţenilor municipiului Iaşi, sunt pentru bugetul municipiului Iaşi”, a spus Cezar Baciu, vot primit cu aplauze din partea colegilor din plenul CL * adoptarea bugetului local pe anul 2021 înseamnă, practic, posibilitatea achitării salariilor angajaților din învățământul preuniversitar privat, ai celor circa 5.000 de angajați din sectorul public care asigură transportul public, curățenia, întreținerea străzilor și spațiilor verzi, ale asistenților sociali și ale persoanelor cu nevoi speciale şi decontarea lucrărilor realizate de constructorii municipalităţii în cadrul investiţiilor derulate prin intermediul fondurilor europene


Bugetul municipiului Iaşi a fost adoptat, ieri, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, a doua din această săptămână, după cea convocată luni, 10 mai.  Dacă precedentele două şedinţe s-au întins pe durata a 5-8 ore, ieri, în doar 30 de minute, a fost votat cel mai important proiect al oraşului. Însă şedinţa nu a fost scutită de dispute dat fiind faptul că în sală au fost prezenţi doar 20 de consilieri (11 PNL, 3 USR-PLUS, 4 PSD şi 2 PMP) din totalul celor 27, şase consilieri USR-PLUS fiind absenţi, în timp ce Ovidiu Laicu (PSD) a fost prezent online. Astfel, consilierul local USR-PLUS Iulian Neculau a solicitat amânarea şedinţei, având în vedere imposibilitatea colegilor săi de a putea fi prezenţi, în fizic, la vot, din cauza unor motive de ordin obiectiv. Consilierul USR-PLUS a mai spus că nu vede urgenţa convocării de către primar a şedinţei de îndată, al cărei unic punct de pe ordinea de zi îl reprezintă aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Iaşi pentru anul în curs. supusă la vot, propunerea lui Iulian Nicolau a fost respinsă. „Urgenţa convocării acestei şedinţe este aprobarea bugetului oraşului, fără de care nu putem plăti furnizorii, nu putem plăti salariile însoţitorilor persoanelor cu handicap, nu putem plăti funcţionarea centrelor de vaccinare şi nu putem asigura tranşele care ne revin, potrivit legii, pentru plata datoriei publice. De aceea, nu înţeleg ce ar putea fi mai urgent decât atât pentru dumneavoastră şi pentru formaţiunea politică din care facerţi parte”, a declarat primarul Mihai Chirica, ca răspuns la interpelarea consilierului Iulian Neculau.

La rândul său, Bogdan Balanişcu, liderul consilierilor locali PSD, a declarat că formaţiunea din care face parte înţelege urgenţa şi necesitatea adoptării bugetului pe anul 2021, însă reprezentanţii partidului sunt dezamăgiţi că atât PNL cât şi USR-PLUS blochează de câteva săptămâni aprobarea documentului. „PSD şi-a manifestat întotdeauna disponibilitatea ca Iaşul să aibă buget. Însă nu doar votul pentru buget este important. Important este şi faptul ca acest buget să fie dus la îndeplinire. De aceea, cerem PNL şi USR-PLUS să-şi asume guvernarea locală. PSD îşi menţine, în continuare, statutul de partid de opoziţie la Iaşi, a spus liderul consilierilor social-democraţi.

Importanţi sunt doar ieşenii, nu politica partidului

S-a trecut la apoi la votarea singurului proiect aflat pe ordinea de zi, la sugestia liberalului Eduard Boz,  procedându-se la un vot nominal. Surpriza a venit din partea lui Cezar Baciu (USR), care a votat în favoarea proiectului. „Voi vota în conformitate cu jurământul depus în faţa cetăţenilor municipiului Iaşi, sunt pentru bugetul municipiului Iaşi”, a spus acesta, moment care a declanşat aplauze din partea celorlalţi consilieri.

În final, cu 14 voturi (11 voturi de la PNL plus alte două de la PMP) şi două abţineri (Iulian Nicolau şi Diana Finkelştain, ambii de la USR PLUS) – consilierii PSD au părăsit sala de şedinţă - proiectul de buget al municipiului Iaşi pentru anul 2021 a fost aprobat. A fost pentru a treia oară când proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Iaşi a fost supus plenului Consiliului Local, după ce în cadrul şedinţelor desfăşurate pe 23 aprilie şi 10 mai, documentul a fost respins la diferenţă de un vot.

Cine a oferit „votul de aur”

Cezar Baciu a devenit membru al Consiliului Local (CL) la începutul acestui an. Inginer de profesie, el s-a aflat pe poziția 11 a listei USRPLUS pentru alegeri. Inițial, după alegerile din toamnă, Baciu a ratat intrarea în CL, însă a profitat de retragerea lui Filip Hăvârneanu, care a fost ales deputat. Cezar Baciu are 26 de ani și lucrează ca agent vânzări la firma Ciserom SA.

Mihai Chirica: „Unii parlamentari ai USR PLUS au încercat să schimbe gândirea raţională a consilierilor locali”

La scurt timp după încheierea şedinţei Consiliui Local, primarul Mihai Chirica a declarat că majoritatea care a votat bugetul oraşului a fost una construită prin raţiune. „Astăzi cu majoritatea mă reuşit să trecem bugetul local 2021. O majoritatea construită cu raţiune, venită după multe întâlniri şi zeci de amendamente au fost aprobate de zeci de milioane de lei”, a spus edilul-şef, care i-a nominalizat pe cei 14 consilieri care au deblocat criza din oraş. „Sunt cei 14 consilieri locali care prezenţi au votat bugetul municipiului Iași. Vreau să mulţumesc şi colegilor mei din executiv. Vreau să mulţumesc sindicatelor din instituţiile din municipiul Iaşi, care a continuat să muncească. Au lucrat pentru ieşeni, pentru noi, pentru oraşul nostru”, a mai spus primarul Iaşului.

Acesta a continuat să arunce săgeţi înspre cei care au generat şi întreţinut această criză. „Nu am niciun fel de resentiment nici faţă de consilierii locali care nu au votat bugetul. Vreau să le amintesc că lucrez în politica de 9 ani de zile. Din păcate unii parlamentari ai USR PLUS au încercat să schimbe gândirea raţională a consilierilor locali încercând să le deturneze într-un mod incorect ceea ce trebuie să facă pentru ieşeni. Vreau să-i mulţumesc domnului Cezar Baciu, iar jurământul pe care îl depui nu este o vorbă în vânt. Nu există în viaţa asta alt lucru pe care îl poate face un slujitor al comunităţii. De astăzi începem să construim din nou în Iaşi. A fost important şi pentru mine, am învăţat multe lucruri din dezbateri. Nu am înţeles de ce ceilalţi consilieri au ales politică în locul intereselor ieşenilor”, a mai spus Mihai Chirica. În fine, edilul-şef a avut şi un mesaj către social-democraţii ieşeni. „Între politică personală şi pentru comunitate alegeţi cea pentru comunitate, acesta este mesajul pentru PSD. Sunteţi oameni din educaţie, care vă câştigaţi veniturile. Nu lăsaţi politica să vă fure minţile. Vă doresc multă sănătate. Cu Dumnezeu înainte!”, a transmis Mihai Chirica.

Ce cred social-democraţii ieşeni

O altă reacţie a venit din partea liderul organizaţiei municipale a PSD Iaşi, Marius Ostaficiuc. Acesta spune că Cezar Baciu a avut curajul să-și asume guvernarea locală alături de PNL și a votat pentru adoptarea proiectului de buget. „Este o situație de normalitate, USR- PLUS și PNL să-și asume guvernarea locală la fel cum se întâmplă și la nivel național”, spune Ostaficiuc. Acesta mai susţine că chiar dacă ședința a fost programată pe nepusă masă, aleșii PSD și-au făcut datoria față de ieșeni și s-au prezentat pentru a asigura cvorumul. „Social democrații rămân în continuare la părerea că propunerea de buget putea fi îmbunătățită și supusă unei dezbateri sub o altă formă, iar decizia luată de colegii din Consiliul Local de a ieși din sală a fost în conformitate cu acest lucru. Astfel, de acum înainte, PNL și USR- PLUS va trebui să meargă înainte în această formulă și să ducă la îndeplinire proiectul de buget așa cum a fost adoptat de către Consiliul Local al municipiului Iași”, a transmis Marius Ostaficiuc, președintele PSD Iași.

USR propune excluderea consilierului „trădător”

Singura reacţie venită din partea USR PLUS după şedinţa de ieri aparţine lui Cosette Chichirău. „Birourile județene reunite ale USR și PLUS Iași vor propune în aceasta seară (n.r. – ieri) Biroului Național excluderea lui Cezar Baciu din partid. Această excludere nu se poate face direct de către Biroul Local sau cel Județean din cauza faptului ca USR și PLUS sunt acum in procedura de fuziune”, a declarat şefa filialei. Indiferent de ce va decide partidul, Cezar Baciu poate rămâne consilier local întrucât, potrivit Codului Administrativ, chiar dacă mandatul unui consilier încetează dacă acesta îşi calitatea de membru al partidului pe lista căruia a fost ales, persoana în cauză poate ataca în instanţă decizia de excludere, păstrându-şi calitatea până la finalizarea procesului. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Incendiu de proporții în Suceava: Un bloc de locuințe arde ca o torță
20/04/2024 13:14

Un incendiu a izbucnit, sambătă, la acoperişul unui bloc de locuinţe din municipiul Rădăuţi. La faţa locului intervin pompierii suceveni care, concomitent cu acţiunea de stingere a incendiului, acţion ...

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
20/04/2024 13:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei