Buni de plată pentru racordări ilegale la reţeaua de canalizare!
Dimensiune font:
Este cazul ieşenilor care-şi golesc fosele în reţeaua publică de canalizare şi, mai nou, a celor care cred că dacă-şi fac racorduri prin intermediul unor firme acreditate devin „de facto” utilizatori legali * oficialii ApaVital spun că ieşenii ar trebui să apeleze la canalele de informare publice ale operatorului pentru a afla informații corecte și pașii care trebuie urmați pentru a beneficia legal de serviciile de apă și de canalizare
Comunitățile locale au implementat și executat în ultimii ani proiecte publice de colectare și epurare a apelor uzate provenite din gospodăriile populației și au creat condițiile tehnice necesare pentru conectarea locuințelor la rețelele publice de canalizare. Cu toate acestea, încă există utilizatori care nu s-au racordat la rețeaua publică de canalizare, deși aceasta a fost realizată în zonă, dar își golesc fosa în diverse elemente ale rețelei publice de canalizare, prin diverse improvizaţii. „Procedând astfel, respectivii utilizatori sunt pasibili de sancțiuni aspre, săvârșind abateri prevăzute inclusiv în Legea 241/ 2006, Art. 31 (14) Utilizatorii, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligația de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înființate, dacă aceștia nu dețin stații de epurare avansată care respectă condițiile de descărcare a apelor epurate în mediul natural. Legislaţia în vigoare stabilește astfel de fapte ca fiind contravenții, ce pot fi sancționate de către personalul împuternicit al Gărzii Naționale de Mediu cu amenzi cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei, conform aceleiași legi”, spun oficialii ApaVital.
Reprezentanţii operatorului de apă şi canalizare expun trei motive pentru care este necesară racordarea la sistemele publice de canalizare. „Considerentele care stau la baza unei astfel de prevederi sunt de natură ecologică: mediul înconjurător este protejat prin eliminarea sistemelor individuale necontrolabile și potențial poluatoare a solului și a aerului. Apoi, legat de confortul utilizatorilor, apa furnizată se poate folosi în condiții mult mai bune, la un preț al canalizării net inferior celui de vidanjare a foselor de stocare a apelor uzate. Nu în ultimul rând, centralizarea apelor uzate şi curățarea acestora prin intermediul stațiilor de epurare duce la un randament energetic mult mai economic decât întreținerea şi curățarea foselor”, mai explică oficialii ApaVital.
Sancţionaţi, deşi se credeau „legali”
Paradoxal, există şi ieşeni care cred că simpla apelare la o firmă care să le realizeze racordurile la reţeaua de canalizare este un element suficient pentru a intra, cum se spune, în legalitate. În Lunca Cetăţuii, de exemplu, mai mulţi ieşeni s-au trezit cu penalităţi aplicate de ApaVital deşi, spun ei, eu realizat racorduri la canalizare cu aprobarea Primăriei. „Mă adresez celor care au primit scrisoarea de la ApaVital cu penalitățile enorme privind legarea la canalizarea care nu a fost finalizată de către Primăria Ciurea.
Cine este de acord să formăm un grup pentru a solicita reducerea amenzilor , deoarece nu suntem noi responsabili de acordurile făcute cu ApaVital. Noi am depus legal cererile și am făcut legal branșamentul la canalizare, cu aprobarea Primăriei”, este mesajul unuia dintre cei sancţionaţi de către operatorul de apă şi canalizare. Oficialii societăţii spun că şi în acest caz este vorba de consumuri clandestine, deci ilegale. „Sunt firme care execută lucrări, le iau banii oamenilor, după care nu-i mai pun, cum se spune, în ordine. Dacă ni s-ar solicita sprijin, consultanţă, cu siguranţă astfel de cazuri nu ar fi posibile. Reiterăm faptul că ApaVital operează cu reţele care i-au fost predate în administrare de structurile care deţin respectivele reţele. Adică de către primării. Nu este cazul în speţa amintită. O autorizaţie emisă de primărie pentru realizarea unui racord la canalizare nu înseamnă că respectivul utilizator a intrat în legalitate. La fel stau lucrurile şi dacă se lucrează cu o firmă acreditată de primărie să execute lucrări de racordare la reţeaua de canalizare. Mai mult decât atât, sunt şi ieşeni care cred că după ce au obţinut un aviz de la ApaVital pentru un racord procedurile sunt complete şi uită să mai încheie un contract. Din punct de vedere legal, toţi sunt utilizatori clandestini ai reţelei de canalizare, iar odată depistaţi, sunt pasibili de sancţiuni”, spun oficialii companiei. „Pentru a evita situații neplăcute, cu potențiale consecințe penale, facem un apel către utilizatori să evite a mai recurge la metode care îi pot fi aduce în neplăcuta situația de a fi declarați consumatori clandestini, cu consecințele de rigoare. Cei interesați de serviciile prestate de ApaVital sunt rugați să apeleze la canalele de informare publică ale operatorului pentru a afla informații corecte și pașii care trebuie urmați pentru a beneficia legal de serviciile de apă și de canalizare. Menționăm și faptul că activitatea de depunere a actelor în vederea obținerii avizelor necesare pentru branșare/racordare și ridicarea acestora reprezintă o responsabilitate a beneficiarilor, nu a firmelor care execută lucrările”, mai spun reprezentanţii companiei. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau