C. S. Lewis, omagiat din nou la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza"
Dimensiune font:
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este din nou gazda unei importante conferinte internaționale interdisciplinare, aflată acum la a cincea ediție, dedicată unui mare istoric și critic de literatură medievală, romancier, eseist, dar și apologet creștin, C. S. Lewis (1898-1963), dar și altor autori din cercul literar Inklings - J. R. R Tolkien (autorul trilogiei Stăpînul inelelor), Owen Barfield, Charles Williams și alții – sau care au avut o înrîurile puternică asupra sa (ca George MacDonald). Deși anglican, Lewis a scris în mod programatic în afara oricărei confesiuni sau denominațiuni, pentru orice om în căutarea spiritualității (cîteva fragmente aici (6) C.S. Lewis – Creștinism pur și simplu http://lacasuriortodoxe.ro/d/lonews/hwp/6-c-s-lewis-crestinism-pur-si-simplu/).
În acest an, 2021, tema conferinței pornește de la titlul unui eseu al lui Lewis, „Of This and Other Worlds” (Despre această lume și alte lumi) care trimite la universuri posibile ale literaturii, ale spiritualității, fascinante puncte de plecare – sau de revenire – pentru orice exploratori, cuceritori, pelerini, chiar și refugiați către, din sau în acele „alte” lumi.
În România el este foarte cunoscut pentru cărțile sale pentru copii, Cronicile din Narnia, după care s-au făcut și cîteva ecranizări între 2005 și 2010. Dar în lumea anglo-saxona și nu numai el este mult mai binecunoscut pentru proză să fantastică (Trilogia cosmică/spațială) și pentru volumele de eseuri care tratează teme etern omenești, ca durerea, iubirea, bucuria: Problema durerii, Cele patru iubiri, Despre minuni (Humanitas, 2012), Surprins de bucurie (Humanitas 1997). Combinația între umorul englezesc și moralitatea creștină – iată ce face extrem de populară o altă carte a lui Lewis Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tînăr tradusă la Humanitas în 2012.
Potrivit prof. univ. dr. Rodica Albu, începând din 2013, la 50 de ani de la moartea autorului, Facultatea de Litere a organizat, la interval de doi ani, manifestări dedicate operei lui Lewis. Ne-au onorat cu prezența personalități de marcă de la prestigioase universități din U. K. (Oxford, Cambridge, Durham, Kent etc.), U. S. A. (Concordia-Texas, Lakeland-Florida, Huntington-Indiana, Biola University etc.), Canada, Germania, Rusia, Franța, India, Republica Moldova, Muntenegru, Norvegia, Lichtenstein și, desigur, din România; două dintre ediții i-au avut la deschidere pe ambasadorii Marii Britanii din perioada respectivă. Celor interesați de aceste evenimente li se adaugă si numărul foarte mare de participanți la întâlnirile trimestriale online „C. S Lewis and Kindred Spirits Connected” – doar la ediția din noiembrie 2021 s-au înregistrat peste 300 din 23 de tări.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau