Cadrele didactice din Moldova ies în stradă
Dimensiune font:
* la Botoşani, zeci de dascăli s-au răsculat împotriva inspectorului şcolar general * ei se opun comasării a două unităţi de învăţământ * la Vaslui, învăţătorii şi educatorii fără studii superioare sunt nemulţumiţi de ideea Ministerului Educaţiei de a-i trimite la facultate
Un grup de cadre didactice de la şcolile 13 şi 16 din municipiul Botoşani au semnat o petiţie prin care se opun propunerii de comasare a celor două unităţi de învăţământ anunţate de inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Mihaela Huncă. Petiţia semnată de câţiva zeci de dascăli a fost depusă la Consiliul Judeţean (CJ) şi la Primărie. Preşedintele CJ, Florin Ţurcanu, a declarat că petiţia şi o notă personală legată de inspectorul şcolar general au fost trimise la Ministerul Educaţiei. „Adresa este semnată de peste 30 de cadre didactice care sunt nemulţumite de propunerea de comasare a şcolilor şi de activitatea doamnei Mihaela Huncă. Eu personal am fost sunat de zeci de dascăli care au anunţat că vor trimite petiţii prin care-şi vor arăta nemulţumirea de modul în care înţelege doamna Huncă să conducă învăţământul botoşănean. Eu am trimis petiţia la domnul vicepremier Daniel Chiţoiu şi la ministrul Educaţiei, Remus Pricopie”, a declarat Florin Ţurcanu. Întrebat dacă a cerut ministrului demiterea Mihaelei Huncă, Ţurcanu a spus că a solicitat rezolvarea pe orice cale a divergenţelor dintre şeful ISJ şi cadrele didactice. Contactată telefonic, Mihaela Huncă, a precizat că nu ştie de existenţa unei asemenea petiţii.
Învăţătorii şi educatorii nu vor la facultate
Cadrele didactice din Vaslui susţin că nu atât facultatea în sine este importantă cât modul în care un cadru didactic ştie să aprofundeze informaţiile necesare desfăşurării unei activităţi didactice eficiente. Acestea susţin că tinerii au într-adevăr nevoie de studiu, dar cei aflaţi la câţiva ani de pensionare ar trebui să-şi profeseze meseria bazându-se pe experienţa acumulată, aşa cum au făcut-o şi până acum. „Cred că nu în diploma obţinută, ci în investiţia făcută în propria formare stă valoarea unui cadru didactic. Dacă e totuşi să fie obligatoriu, să nu se introducă şi la dascălii care mai au un an sau doi până la pensie”, ne-a spus educatoarea Lenuţa Băietu, de la Grădiniţa „Dumbrava Minunată”. Nici învăţătorii nu au păreri cu mult diferite. „Se vrea numai aparent o îmbunătăţire a învăţământului, dar în condiţiile astea nu facem progres facem regres. O diplomă de facultate nu poate înlocui zeci de ani de experienţă”, ne-a spus învăţătoarea Maria Murgoci de la Şcoala „Mihai Eminescu”.
Soluţia pentru nemulţumirile dascălilor este la Ministerul Educaţiei.
Alina Caliniuc, Simona Pop
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau