Căldură de la CET pentru zonele Copou şi Bucium
Dimensiune font:
Primăria intenţionează să ducă ţevile de termoficare în aceste două zone şi astfel să racordeze noi clienţi la sistemul de încălzire centralizat * măsura se doreşte a fi o soluţie la nivelul redus de consum de agent termic din oraş, una dintre cauzele care au dus la plecarea Veoliei din oraş
Primăria Iaşi intenţionează să prelungească contractului de finanţare cu Ministerul Lucrărilor Publice şi Dezvoltarii astfel încât să poată derula, anul viitor, proiectul „Extinderea reţelei termice primare în vederea racordării de noi consumatori la SACET din municipiul Iaşi”. Acest proiect continuă seria investiţiilor realizate de municipalitatea ieşeană în sistemul centralizat de alimentare cu căldura şi vine în completarea Programului Operaţional de Infrastructură de Mediu, care urmăreşte, în paralele cu creşterea confortului din locuinţele ieşenilor, reducerea nivelului de emisii de gaze cu efect de seră în Iaşi. Altfel spus, retehnologizarea CET 1 şi CET Holboca, precum şi modernizarea reţelelor de transport a agentului termic, permit racordarea de noi clienţi, existând de altfel cereri în acest sens. „Modernizim reţeaua şi o extindem spre Bucium şi Copou. Ducem conducta către Instititul de Psihiatrie în Bucium şi către UAIC în Copou. Deja avem cereri de branşare la sistemul centralizat”, a spus primarul Iaşului.
Conducte de pe timpul lui Ceauşescu
Marea problemă o constituie conductele care nu au fost retehnologizate.
Vechimea acestora este cuprinsă între 30 şi 50 de ani, iar izolaţia termică este realizată din vată minerală, protejată cu carton asfaltat. „Problemele apărute la sistemul de conducte secundare neretehnologizate sunt similare celor din sistemul primar, respectiv o funcţionare defectuoasă, iar acolo unde nu există recirculaţie pentru apa caldă menajeră, problema cea mai importantă şi deranjantă pentru consumatori este că aceştia nu au temperatura dorită la apa caldă, în mod special la începerea consumului dimineaţa, ceea ce-i obligă să arunce o cantitate mare de apă până la atingerea temperaturii dorite, aceasta fiind contorizata ca şi consum al locatarilor”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Soluţia proiectată pentru zona Copou presupune extinderea reţelei termice existente de agent primar până la consumatorii care urmează să fie racordaţi (clădiri sau grupuri de cladiri), dar şi realizarea unei staţii de pompare complet noi (construcţie şi instalaţii), denumită Copou-1, pentru a asigurarea disponibilului de presiune pentru prima parte a sistemului de termoficare care se extinde. Această staţie va fi amplasată în spaţiul dintre Biserica „40 de Sfinţi” şi corpul de cladire C al UAIC. De asemenea, va fi realizată o a doua staţie de pompare amplasată într-un spaţiu tehnic alăturat centralei termice de zona Codrescu, denumită Copou-2 şi care va asigurare disponibilului de presiune pentru consumatorii pozitionaţi în a doua parte (cea mai dezavantajată) a sistemului de termoficare care se extinde.
La fel vor sta lucrurile şi în Bucium. Punctul de racord al noii reţele termice este poziţionat în imediata apropiere a podului de pe B-dul Socola care supratraverseaza grupul de linii CFR şi drumul ce face legătura între str. Trei Fântâni şi B-dul Poitiers pe sub podul Socola.
Clienţi noi
Lista cu agenţii economici şi instituţiile publice care ar putea fi prinşi în sistemul de termoficare centralizat este consistentă. Vorbim aici de hotelul Il Primo, Grădiniţa PP10, Colegiul Ibrăileanu, IRO, CAS, Arhivele Naţionale, Căminul de Bătrâni Sf. Cuvioasa Parascheva, Spitalul Clinic Parhon, Colegiul Tehnic Asachi, ISU, UAIC (corpurile C, B1, B2, Cămine Codrescu, Gaudeamus, Corpul A) Facultatea de Arte Vizuale şi Design, Hecuba, IPJ, OPC, Univ. Gheorghe Asachi (Corp C), AJOFM, Casa de Cultura a Studenţilor, Institutul de Medicină Legală, Centru Transfuzii pentru zona Copou, respectiv Moldotrans, La Palia, Hotel Pleiada, Blocurile ANL, Spitalul Socola pentru zona Bucium. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau