Canicula continuă să facă ravagii printre ieşeni
Dimensiune font:
Un tânăr din localitatea Prigoreni şi-a găsit sfârşitul la scurt timp după ce a fost adus la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul „Sf Spiridon” din Iaşi. Starea sa era gravă din cauza hipetermiei suferite după o zi de muncă pe câmp.
Tot după o zi de muncă pe câmp, un bătrân de 74 de ani este acum la terapia intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie. În plină arşiţă, bătrânul şi-a potolit setea cu alcool. La spital medicii i-au descoperit o alcoolemie de 0,5 mg/l.
Tânărul, de numai 32 de ani, a fost găsit pe banca din faţa porţii, mai mult mort decât viu. El a decedat la scurt timp după ce a fost adus la UPU. Avea o temperatură de 43,3 grade Celsius. „Era deja intubat de medicul din prespial, care l-au preluat din faţa casei lui. Am reuşit să îi reducem temperatura cu 4 grade, dar au apărut complicaţii care sunt extrem de frecvente şi severe la asemenea grad de hipertermie. A făcut coagulare vasculară intradiseminată şi disfuncţie organică multiplă. În ciuda eforturilor de răcire şi terapiei administrate în UPU, tânărul a decedat. Vom solicita Institutului de Medicină Legală efectuarea necropsiei pentru a afla cauzele decesului”, a declarat dr Diana Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD Iaşi.
Ceva mai norocos s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 74 de ani, care a fost găsit căzut prin casă. Când a fost adus în UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon”, bătrânul avea o temperatură corporală de 41,9 grade Celsius. Şi el a fost la muncile câmpului. „A fost găsit în comă. El a fost intubat în prespital de medicul de pe autoutilitara SMURD. După ce a fost adus în UPU s-a început tratamentul de răcire şi s-au făcut investigaţii. În urma computer tompograf a fost identificată o hemoragie subarahnoidiană. L-am transferat la terapia intensivă de la Spitalul de Neurochirurgie, cu un prognostic rezervat dar totuşi cu şanse de supravieţuire”, a spus dr Cimpoeşu.
Cum trebuie să ne comportăm când temperaturile sunt foarte ridicate
Cadrele medicale vin cu o serie de sfaturi pentru ieșeni și trag un important semnal de alarmă, deoarece pericolele pândesc la orice pas. „Este important să știm că primii afectați sunt copiii. Anul trecut, cinci pacienți nu au supraviețuit. Atunci când apar simptomele legate de expunerea la caldură, precum crampe de căldură, insolaţie, epuizarea termică, trebuie să facem repaus într-un spațiu umbrit și răcoros. Totodată, se recomandă să consumăm lichide precum apă, sucuri de fructe, ceaiuri sau iaurt. Este benefic să ne scădem temperatura corpului prin udat și ventilat, iar activitatea fizică să fie reluată după câteva ore de la dispariția simptomelor. Dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează, trebuie să sunăm la 112 sau să ne îndreptăm spre cea mai apropiată Unitate de Primire Urgențe. Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizarii termice care, nedecelată şi netratată la timp. evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru. Laura RADU, Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau