Caravana IRO a ajuns la Bacău - testări gratuite pentru cancerul de col uterin
Dimensiune font:
Femeile din municipiul Bacău au ocazia de a se testa gratuit pentru a depista la timp cancerul de col uterin, cu ajutorul Unităților Mobile de Screening din cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iași.
Caravana se derulează în cadrul proiectului european de screening ONCOPREV, "Fii responsabilă de sănătate ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin", care este derulat de Institutul Regional de Oncologie Iași, împreună cu Fundația Enable până în 2023 .
„Proiectul se adresează și persoanelor care nu au medic de familie sau nu pot ajunge la un spital. Cred că toți am avut în familie o rudă, un prieten sau un vecin care nu sa dus la medic la timp din diverse motive iar atunci când a ajuns a fost prea târziu. Cancerul trebuie depistat la timp. Avem o echipă medicală cu care nu se deplasează în șase județe din Moldova", a declarat Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie din Iași.
Anual această unitate medicală ieșeană sunt înregistrate între 4.000 și 5.000 de cazuri noi de cancer.
„Ne dorim ca toate cazurile noi să fie în stare incipientă, în așa fel încât să le putem trata și să crească calitatea vieții pacienților. Am venit la Bacău cu sprijinul autorităților locale. Nu contează culoarea politică, nu contează cine ne sprijină, este însă să avem sprijin autorităților locale pentru că fără ele nu putem face nimic pentru ca vizibilitatea proiectului să fie cât mai mare. Vom reveni la Bacău cu o caravană pentru prevenirea cancerului la sân. Ne dorim să ajungem și în mediul rural pentru câteva zile pentru persoanele care au nevoie de testare. Astfel vom merge noi în întâmpinarea lor, nu vor mai veni ei în mijlocul Bacăului", a mai spus managerul IRO Iași.
Acest serviciu se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinse între 25 și 64 de ani, care vor să se testeze pentru cancer de col uterin, indiferent dacă au sau nu asigură medicală, trimitere de la medicul de familie sau medic specialist. Însă ele nu trebuie să aibă un diagnostic confirmat de cancer de col uterin și să nu mai fi făcut screening gratuit în ultimii 5 ani. În momentul în care vin vin caravana mobilă de screening a IRO Iași, femeia trebuie să aibă la ele cartea de identitate în original și o copie.
„La momentul de față în România avem aproximativ 3.800 de paciente care sunt diagnosticate în fiecare an cancer de col uterin. Tot în fiecare an 1800 de femei mor din cauza acestui boli. Prevenția este singurul lucru care nu ajută în mod evident în stoparea acestui boli. Spun asta deoarece în momentul de față cancer de col uterin este una dintre leziunile neoplazice care are o șansă foarte mare de a fi redus ca incidență spre zero. Deci putem, într-o perioadă mai lungă sau mai scurtă să eradicăm această boală. Prin acest proiect, noi, cei de la IRO Iași ne dorim ca acest număr format din patru cifre, 3.800 noi cazuri anuale, să îl reducem la un număr cu trei sau chiar de două cifre în ceea ce privește incidența noilor cazuri de col uterin" , a declarat coordonatorul programului, dr. Laurențiu Bontaș.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau