Cel mai bun poliţist ieşean a salvat sute de obiecte de patrimoniu
Dimensiune font:
* printre „capturile” inspectorului de poliţie Gabriel Trifescu se află un coif de sorginte vikingă, de tipul celor din secolele X-XII, cu o valoare istorică incomensurabilă, 103 monede medievale – tezaur constituit din emisiuni islamice al Hoardei de Aur, Hoardei Mari, Hanatului Crimeii, Moldova - Cetatea Albă şi coloniei genoveze Tana, dar şi 15 autoturisme și autovehicule cu alertă Schengen și Interpol, majoritatea de lux
Inspectorul de poliţie Gabriel Trifescu a fost desemnat „Poliţistul anului 2021” la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Iaşi, la categoria Combaterea Criminalității. Acesta îşi desfăşoară activitatea în cadrul Serviciul de Investigaţii Criminale - IPJ Iaşi, fiind încadrat în instituţie în anul 2006. Din anul 2007, Trifescu activează în cadrul Biroului de Combatere a Infracțiunilor contra patrimoniului.
În februarie 2021, acesta a depus un efort semnificativ pentru recuperarea unui obiect de patrimoniu unicat în România, ce face parte din categoria Tezaur – coif de sorginte vikingă - întâlnit adesea în spaţiul Baltic, de tipul celor datate în secolele X-XII, ce are o valoare istorică incomensurabilă. „În anul 2021 am început urmărirea pentru un dosar reprezentantiv pentru județul Iași - recuperarea coifului de sorginte viking, care a fost depus la Complexul Muzeal Moldova Iași. Au fost desfășurate un complex de activități în cadrul acestui dosar, fapt care a dus la recuperarea acestui bun de tezaur al patrimoniului național”, a declarat inspector de poliţie Gabriel Trifescu.
De asemenea, polițistul s-a făcut remarcat într-un alt dosar penal, în urma cărora au fost prinse în flagrant, la data de 14 decembrie 2021, două persoane ce tranzacţionau 103 monede medievale – tezaur constituit din emisiuni islamice al Hoardei de Aur, Hoardei Mari, Hanatului Crimeii, Moldova - Cetatea Albă şi coloniei genoveze Tana, databile din secolul al XV-lea, ce ar fi fost sustrase din situl arheologic de importanţă naţională Centrul Istoric şi Curtea Domnească, din municipiul Iaşi. „La finalul anului am avut în lucru un dosar penal pe linie de patrimoniul național cultural cu recuperarea unor monezi medievale de secol XV care au fost recuperate, autorii fiind arestați preventiv”, a mai transmis inspector de poliţie Gabriel Trifescu.
Poliţistul a făcut parte din colectivele de ofiţeri care au desfăşurat activităţi în cauzele penale complexe care priveau infracţiuni contra patrimoniului (furturi cu prejudiciu însemnat), infracţiuni cu moduri de operare deosebite comise de autori necunoscuţi.
Tot anul trecut, poliţistul a participat la recuperarea a 15 autoturisme, majoritatea de lux, ce figurau ca fiind urmărite la nivel european. „În urma activităților desfășurate am idetificat 15 autoturisme și autovehicule cu alertă Schengen și Interpol, majoritatea de lux, care au fost predate persoanelor vătămate din țările de unde au fost sustrase”.
Titlul de „Polițistul anului 2021” a fost înmânat de către chestor de poliție Costel Gîtlan, inspector șef IPJ Iași, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate, vineri, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la înființarea Poliției Române. „Este un bun coleg şi un partener de nădejde la misiunile şi acţiunile în care este solicitat, fiind preocupat în permanenţă de îmbunătăţirea calităţii activităţii desfăşurate”, a declarat chestor de poliție Costel Gîtlan, inspector șef IPJ Iași.
Polițistul anului spune că distincția primită este o încununare a rezultatelor profesionale obținute de colectivul din care face parte. „Acest premiu este unul de echipă, activitatea privind investigațiile criminale este una complexă, iar echipa de la Serviciul de Investigații Criminale este de elită, deoarece a făcut față tuturor provocărilor”, a conchis inspector de poliţie Gabriel Trifescu. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau