Cel mai frumos cal din Europe paște la Rădăuți!
Dimensiune font:
* armăsarul prezentat la Campionatul European de Ștefanuț Hîj, sportiv multiplu campion la Anduranță de la Herghelia Rădăuți, a obținut cel mai mare punctaj acordat de hipologii Societății Internaționale a crescătorilor de cai de rasa Shagya Arab, în ultimii 2 ani
Herghelia Rădăuți din cadrul Romsilva – Direcția Silvică Suceava, a obținut titlul suprem la Campionatul European pentru rasa Shagya arab 2023. Calul câștigător este Dahoman XL-26, un armăsar tânăr, în vârstă de 4 ani, de rasă Shagya arab, cu roba neagră, născut și crescut la Herghelia Rădăuți, subunitate a Romsilva. Dahoman XL-26 a câștigat sâmbăta, 9 septembrie 2023, titlul de campion/învingător absolut, „Best in Show” la Campionatul European pentru rasa Shagya arab.
Concursul a fost organizat la Sibiu, de către Asociația Cailor Arabi și Clubul Sportiv Zorabia și, potrivit oficialilor, arbitri profesioniști ISG – Societatea Internațională a crescătorilor de cai de rasa Shagya Arab, armăsarul prezentat în concurs de Ștefanuț Hîj, sportiv multiplu campion la Anduranță de la Herghelia Rădăuți, a obținut cel mai mare punctaj acordat de hipologii acestei organizației internaționale,în ultimii 2 ani.
La Rădăuți continuă să funcționeze cea mai veche herghelie din țară
Herghelia Rădăuți este situată chiar la intrarea în oraș, în apropierea Mănăstirii Bogdana. Aceasta este renumită pe plan mondial, în special datorită rolului pe care l-a avut în istorie, fiind, în trecut, principalul furnizor de cai pentru nevoile armatei şi pentru alte herghelii din Austria şi Ungaria.
În 1792, statul austriac a înființat herghelia Rădăuți sub numele de „Landesgestuetts — und remontierungs departament in der Bucowina zu Rădăuți”, cu scopul de a-și asigura un efectiv mai mare de călărie și de o calitate mai bună. Atunci avea 1.400 capete cai moldovenești, rusești, polonezi, turcești etc.
La data respectivă, Ministerul Armatei Austriece a arendat o suprafață de 9.810 hectare, la care s-a adăugat, apoi, Muntele Lucina, cu aproximativ 4.800 de hectare, situat la peste 100 de kilometri de Rădăuți, domeniu folosit pentru creșterea și selecția calului Huțul și pentru menținerea în pășunatul alpin a iepelor fără mânz și a tineretului femel din toate rasele. Nu se introducea în matcă nicio femelă care nu avea doi ani de pășunat alpin.
În anul 1860, la herghelia Rădăuţi se creşteau cai din rasele Gidran, Furioso-Nortstar, Siglavy, Maestoso, Nonius, Samhan, Anaze, Messrour, Abugress, El Bedavi, Sachammar şi Turchmen.
La începutul Primului Război Mondial, din cauza pericolului invaziei, materialul de prăsilă și personalul austriac au fost evacuate în Austria, pentru ca în 1915, revenind armata austriacă, să revină și personalul auxiliar, iar în iunie 1916 să părăsească din nou Bucovina.
După Primul Război Mondial a fost reînființată de către Statul Român, dar la data reînființării, creșterea și selecția nu se făceau dirijat în herghelie.
După anul 1918, herghelia a fost reorganizată, creșterea semisălbatică a înceta, montele făcându-se acum dirijat, iar din noiembrie 2002 herghelia se află în structura Romsilva.
Astăzi, Romsilva, prin Direcția Cai de Rasă din subordine, administrează 12 herghelii și 4 depozite de armăsari unde sunt conservate și ameliorate genetic 13 rase de cai. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau