Centura Ușoară de Ocolire, blocată la Schitul Tărâța
Dimensiune font:
* Centura Uşoară de Ocolire a Municipiului Iaşi, care are ca scop decongestionarea traficului din municipiu, va avea o lungime de 73 de km şi va traversa zece comune -Popricani, Rediu, Lețcani, Voinești, Horlești, Mogoșești, Ciurea, Bârnova, Tomești şi Holboca * finanțarea pentru implementarea acestui proiect se va face prin intermediul Programului Regional Nord Est 2021-2027
Consilierii locali au aprobat, luni, în unanimitate, completarea inventantarului domeniului privat al Municipiului Iași însușit prin Hotărârea Consiliului Local nr. 225/2020, cu terenul în suprafață de 7.183 mp, situat în sectorul cadastral 161, parcela 6.531, respectiv pe tronsonul de drum ce are ca limite Schitul Tărâța - DN 24, în lungime de 0,770 km, necesar implementării proiectului „Înființarea Centurii Ușoare de Ocolire a Municipiului Iași”. „Pentru a veni în sprijinul implementării proiectului inițiat de Consiliul Județean au fost efectuate verificări de către Serviciul Gis Cadastru și s-a constatat faptul că tronsonul de drum DCL necesar proiectului figurează în evidența cadastrală a municipalității, respectiv în Registrul Posesorilor, ca fiind în posesia Consiliului Popular Iași, dar nu este inventariat în proprietatea Municipiului Iași. În conformitate cu documentele justificative prezentate, Comisia de inventariere imobile – terenuri cu sau fără construcții, numită prin Dispoziția primarului municipiului Iași nr. 1.822/16.10.2019, modificată și completată prin dispoziții ulterioare, propune completarea inventarului domeniului privat al Municipiului Iași, însușit prin HCL nr. 225/2020, cu bunul imobil teren aferent tronsonului de drum ce are ca limite Schitul Tărâța – DN 24, în lungime de 0,770 km, identificat conform planului de amplasament întocmit de persoana autorizată SC Hotarnic SRL. Ulterior, prin Procesul verbal nr. 62.060/10.05.2024, Comisia specială de inventariere aprobă competarea inventarului domeniului privat al Municipiului Iași, în conformitate cu propunerea comisiei și a documentelor justificative prezentate”, se arată în expunerea de motive care a însoțit proiectul de hotărâre.
Deși a votat în favoarea documentului, consilierul social-democrat Mugurel Laicu a ținut să precizeze că realizarea Centurii Ușoare de Ocolire a Municipiului Iași a fost proiectul PSD încă din anul 2018. „Cred că proiectul de hotărâre supus astăzi spre aprobare este unul cu o pronunțată tentă electorală, având în vedere că cei de la Consiliul Județean au anunțat cu mai mult timp în urmă că Studiul de Fezabilitate (SF) a fost finalizat iar autorizația de construire pentru Centura Ușoară a fost eliberată, iar acum ni se propune să aprobăm în Consiliul Local completarea inventarului domeniului public al municipiului pentru ca proiectul să poată merge mai departe. Voi vota în favoarea acestui proiect de hotărâre, pentru că acesta este în beneficiul ieșenilor, prin decongestioanrea în final a traficului din oraș, însă trebuie să subliniez, încă o dată, că proiectul realizării Centurii Ușoare a fost ideea PSD încă din anul 2018”, a afirmat Mugurel Laicu.
Centura Uşoară va avea o lungime de 73 de km şi va traversa 10 localităţi
Potrivit proiectului tehnic, Centura Uşoară de Ocolire a Municipiului Iaşi, care are ca scop decongestionarea traficului din municipiu, va avea o lungime de 73 de km şi va traversa zece comune, respctiv Popricani, Rediu, Lețcani, Voinești, Horlești, Mogoșești, Ciurea, Bârnova, Tomești şi Holboca. Finanțarea pentru implementarea acestui proiect se va face prin intermediul Programului Regional Nord Est 2021-2027, lucrările urmând să includă, printre altele reabilitarea a 8 poduri existente și construirea de 3 poduri noi, precum și consolidări de versanți, precum și amenajări de șanțuri, rigole și podețe.
Totodată, vor fi amenajate 50 de stații de autobuz, parcări, trotuare și piste pentru bicicliști. Centura Ușoară de Ocolire a municipiului lași se va suprapune pe următoarele sectoare de drumuri județene și comunale: DJ248B Vânători-Lețcani (în lungime de 16,32 km), DC26B Lețcani-Voinești (în lungime de 16,573 km), DJ 248A Voinești (în lungime de 2,21 km), DJ 248F Voinești – Mânjești-Budești (în lungime de 6,007 km), DJ 248C Budești- Piciorul Lupului- Ciurea (în lungime de 10,486 km), DJ 248D Ciurea – Bârnova-Tomești – Holboca (în lungime de 19,069 km) și DJ 249 A Limita Municipiului lași – Holboca (intersecția DJ 248D) (în lungime de 2,415 km), finanţarea pentru întocmirea documentaţiile tehnico – economice ale viitoarei șosele fiind asigurată de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est (ADRNE) prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) 2014-2020. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau