Cinci mii de ieșeni au rămas fără leafă!

1buget

Dimensiune font:

| 11-05-2021 08:00

Ca şi la şedinţa de acum două săptămâni, consilierii PSD au părăsit ieri sala, iar cei din USR-PLUS s-au abţinut în a vota bugetul oraşului, deşi o parte dintre amendamente celor două formaţiuni au fost acceptate de plenul CL * o consecinţă majoră a amânării acestui vot este aceea că, din 28 aprilie, nu se mai fac transferuri de la bugetul de stat către bugetul Iașului, iar în aceste condiții nu se vor putea acorda salariile în sistemul de învățământ și la regiile și societățile aflate în subordinea Primăriei * o nouă ședință extraordinară a Consiliului Local va fi convocată miercuri, de la ora 15, cu acelaşi proiect pe ordinea de zi

Cu 13 voturi pentru şi opt abţineri, proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Iaşi pentru anul 2021 a fost respins, ieri, pentru a doua oară, de plenul Consiliului Local. Deznodământul a fost unul firesc atât timp cât liderii de grup din Consiliul Local sau alţi colegi ai acestora au anunţat de bun început în ce condiţii vor vota bugetul oraşului. „Condiţiile USR-PLUS pentru votarea bugetului sunt următoarele: organizarea de concursuri pentru ocuparea funcţiei de city manager, a celei de arhitect-şef şi a celei de director al Direcţiei de Digitalizare din cadrul Primăriei, precum şi realizarea unui audit extern, financiar şi de personal, la toate direcţiile şi serviciile din cadrul municipalităţii, precum şi, nu în ultimul rând, transparentizarea întregii activităţi a Primăriei”, a spus Răzvan Timofciuc (USR-PLUS).

La rândul lor, cei din PSD s-au arătat nemulţumiţi de faptul că nu au fost invitaţi la discuţii pe această temă de către colegii de la celelalte formaţiuni politice. „PSD nu a fost chemat de PNL şi USR-PLUS la discuţiile privind votarea bugetului. Noi doream să avem un dialog cu aceste partide, pentru a găsi împreună soluţiile pentru deblocarea situaţiei”, a spus social-democratul Ovidiu Laicu. Evident, consilierii PNL şi cei de la PMP au anunţat că indiferent de aprobarea sau nu a amendamentelor depuse la buget vor vota în favoarea bugetului.

Noi amendamente

După interpelările făcute de consilieri s-a trecut la supunerea la vot a amendamentelor depuse de partide. PSD şi PMP nu au depus amendamente în plus faţă de cele înaintate în şedinţa desfăşurată în urmă cu două săptămâni. În schimb, cei de la USR-PLUS au forrmulat mai multe solicitări, cum ar fi alocarea suplimentară a sumei de 4.500 de mii de lei pentru achiziţia de materiale didactice pentru unităţile de învăţământ preuniversitar aflate în administrarea municipalităţii, alocarea sumei de 150.000 de lei pentru eficientizarea accesului persoanelor cu dizabilităţi motorii şi a celor cu deficienţe de vedere în clădirea Primăriei Municipiului Iaşi sau a sumei de 500.000 de lei pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic privind realizarea unui centru cultural multifuncţional destinat industriilor creative. Un amendament care a stârnit controverse, dată fiind suma pusă în discuţie – 10 milioane de lei – a fost cel referitor la alocarea fondurilor pentru implementarea procesului de bugetare participativă a cetăţenilor. Iniţiatorii nu au precizat sursa de finanţare, lăsând în grija Executivului Primăriei acest lucru. S-a mai propus alocarea sumei de 500.000 de lei pentru întocmirea documentaţiei necesare pentru realizarea unei „centuri verzi” la periferia cartierelor Dacia şi Alexandru cel Bun, majorarea cu 390.000 de lei a sumei necesare pentru realizarea masterplanului privind amenajarea de piste de biciclete în municipiu, eliminarea proiectului privind întocmirea documentaţiei tehnice privind realizarea de pasaje supraterane din intersecţia de la Podu Roş şi redirecţionarea sumei de 500.000 de lei, prevăzută în buget, către achiziţionarea de microbuze şcolare pentru elevi şi alocarea sumei de 100.000 de lei pentru realizarea unui audit extern asupra activităţii economico – financiare şi de achiziţii publice la Compania de Transport Public (CTP) Iaşi în perioada 2018 - 2020. Consilierii USR PLUS s-au gândit şi la confortul propriu, propunând alocarea sumei de 400.000 de lei pentru achiziţionarea de sisteme audio-video pentru transmiterea în direct a şedinţelor de plen şi a şedinţelor comisiilor de specialitate ale Consiliului Local

La rândul lor, liberalii au solicitat alocarea sumei de 1.000 de mii de lei (500.000 de lei din fondul pentru studiile de pre-fezabilitate şi 500.000 de lei de la fondul de rezervă aflat la dispoziţia primarului) în vederea înfiinţării unui consorţiu alcătuit din Consiliul Judeţean Iaşi, Ministerul Transporturilor şi Primăria Municipiului Iaşi pentru realizarea trenului metropolitan, care să facă legătura între localităţile care fac parte din Zona Metropolitană Iaşi şi alocarea sumei de 1.000 de mii de lei pentru finanţarea culturii independente la Iaşi, lucru cerut şi de consilierii USR PLUS.

Salarii a 5.000 de angajaţi, în pericol

Înainte de trecerea la vot a proiectului de hotărâre, Bogdan Balanişcu, liderul grupului de consilieri locali ai PSD, a anunţat că cei cinci reprezentanţi ai acestei formaţiuni politice vor părăsi sala de şedinţe, nedorind să-şi exprime opţiunea. La rândul lor, reprezentanţii USR-PLUS au anunţat, prin vocea consilierului Raluca Ana Roşu, că întrucât condiţiile puse de această formaţiune politică Executivului Primăriei nu au fost îndeplinite, aceştia se vor abţine de la vot. Prin urmare, cu 13 voturi favorabile şi opt abţineri, bugetul Iaşului a fost respins, ceea ce l-a făcut per primarul Mihai Chirica să enunţe consecinţele acestui vot pentru oraş. „Respingerea proiectului de buget al municipiului înseamnă că începând cu data de 28.04.2021 nu se mai fac transferuri de la bugetul de stat. Înseamnă blocarea salariilor profesorilor, înseamnă, de asemenea, blocarea salariilor celor 5.000 de angajaţi care lucrează în serviciile publice. Am fost trataţi cu lipsă de respect. Politica se face luptând pentru bine şi nu împotriva firii”, a declarat, imediat după respingerea proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului, primarul Mihai Chirica.

Chirica: „Este o zi tristă pentru oraşul nostru”

La câteva ore după şedinţa Consiliului Local, biroul de presă al Pirmăriei a remis un comunicat pe acest subiect. Astfel, primarul Mihai Chirica consideră că respingerea de către consilierii USR-PLUS a proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului municipiului pentru anul în curs reprezintă un gest “iraţional şi iresponsabil” şi un exemplu de “ipocrizie şi cinism” faţă de comunitatea locală. Pentru deblocarea acestei situaţii, care riscă să pună în pericol buna funcţionare a oraşului, şeful municipalităţii ieşene anunţă, într-o declaraţie remisă redacţiei în cursul după amiezii, că a convocat o nouă şedinţă extraordinară a Consiliului Local pentru miercuri, 12 mai, la ora 15.00, care are ca unic punct pe ordinea de zi supunerea din nou la vot a bugetului de venituri şi cheltuieli al oraşului. „Este o nouă zi tristă pentru orașul nostru, o nouă zi de în care unii politicieni au ales ordinele de partid în dauna intereselor și nevoilor ieșenilor, o nouă zi în care spiritul democratic și dialogul rațional au capitulat în fața intereselor politicianiste. Este a doua oară când USR-PLUS respinge bugetul orașului nostru, în mod irațional și iresponsabil, cu ipocrizie și cinism, din motive exclusiv politice și într-un dispreț absolut față de nevoile acestui oraș! Nu voi reveni asupra tuturor efectelor dezastruoase ale acestei decizii politicianiste, dar atrag atenția asupra faptului că în prezent nu se mai pot plăti salariile angajaților din învățământul preuniversitar privat, nici ale celor circa 5.000 de angajați din sectorul public care asigură transportul public, curățenia, întreținerea străzilor și spațiilor verzi, nici ale asistenților sociali și ale persoanelor cu nevoi speciale!”, a spus edilul-şef. Mai mult, Chirica a invocat şi cinismul celor din USR PLUS. „Atrag atenția și asupra cinismului unora dintre cei care își fac imagine pe spatele ieșenilor: în timp ce se lăudau pe rețele de socializare că au primit vot favorabil pentru diferite amendamente, au votat împotriva bugetului, deci și împotriva propriilor amendamente! În aceste condiții, miercuri, 12 mai 2021, de la ora 15.00, voi convoca o nouă ședință de plen în care sper că oamenii de bună credință din Consiliul Local vor vota bugetul local și vor da o șansă Iașului!

Le mulțumesc colegilor consilieri din PNL și PMP care au votat bugetul, într-un număr insuficient însă, din păcate, pentru ca acesta să fie adoptat”, a mai spus primarul Iaşului. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Incendiu de proporții în Suceava: Un bloc de locuințe arde ca o torță
20/04/2024 13:14

Un incendiu a izbucnit, sambătă, la acoperişul unui bloc de locuinţe din municipiul Rădăuţi. La faţa locului intervin pompierii suceveni care, concomitent cu acţiunea de stingere a incendiului, acţion ...

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
20/04/2024 13:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei