Clacă pentru reconstruirea primei şcoali săteşti de stat din Moldova
Dimensiune font:
* cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Nord-Est, al Societăţii pentru Studii Istorice din România şi al Primăriei Darabani, Asociaţia Nord demarează un proces de doi ani în care, prin intermediul mai multor clăci, studenţi arhitecţi, meşteri locali şi voluntari vor reconstrui, folosind numai materiale şi tehnici tradiţionale, clădirea primei şcoli săteşti de stat din Moldova, inaugurată la Darabani în 1841
Un proiect de patrimoniu, unul de revitalizare urbană, trei şcoli de vară, o conferinţă şi o campanie socială, aceasta este propunerea de activităţi de dezvoltarea comunităţii cu care festivalul Zilele Nordului vine la cea de a şaptea ediţie.
Între invitaţii speciali ai acestor activităţi se numără istoricii Adrian Cioflâncă şi Dorin Dobrincu, specialista în dezvoltare urbană Anamaria Vrabie, activistul civic Cosmin Pojoranu şi urbanistul englez Ralf Alwani. Aceşti şi alţi invitaţi reputaţi din diferite domenii se alătură unui line-up de zile mari la ediţia a şaptea a festivalului, din care mai fac parte trupele The Mono Jacks, byron, om la lună, The Kryptonite Sparks, Mădălina Pavăl live act acustic, Adam's Nest şi Nicu Alifantis, trupele de teatru Texte bune în locuri nebune şi Atelierul de teatru şi filmele „Babyteeth: prima iubire”, „Opinci” şi „colectiv”.
La #ZN7 încep atelierele de planificare pentru reconstrucţia primei şcoli săteşti din Moldova. Cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România Filiala Nord-Est, al Societăţii pentru Studii Istorice din România şi al Primăriei Darabani, Asociaţia Nord demarează un proces de doi ani în care, prin intermediul mai multor clăci, studenţi arhitecţi, meşteri locali şi voluntari vor reconstrui, folosind numai materiale şi tehnici tradiţionale, clădirea primei şcoli săteşti de stat din Moldova, inaugurată la Darabani în 1841.
La finalul proiectului, #PrimaŞcoala va deveni secţiune a Muzeului Nordului de la Darabani, fiind dedicată istoriei învăţământului din Moldova. De asemenea, #PrimaŞcoală va funcţiona ca loc de întâlnire şi educaţie non-formală pentru şcolile din regiune, fiind integrată funcţional cu noul teatru de vară şi noul parc a căror construcţie a fost demarată în paralel de către Primăria din Darabani.
Din acest an, Întâlnirile Nordului îşi schimbă formatul şi devin o serie de dezbateri derulate pe parcursul festivalului şi găzduite în curtea Conacului Balş.
Primele Întâlniri ale #ZN7 au loc sâmbătă, 29 august, pe tema Comunităţii.
Duminică, 30 august, dezbaterile vor avea ca temă relaţiile dintre români şi evrei în comunităţile nordice din secolul XIX.
Platforma Cord
Prima întâlnire a Platformei Cord, dezvoltată pentru creşterea capacităţii sectoarelor cultural, civic şi de tineret din regiunea de Nord (Botoşani – Suceava – Iaşi – Cernăuţi - Chişinău), îi are ca invitaţi pe Cosmin Pojoranu, fondator al Funky Citizens, Mona Prisăcariu, Senior Officer al Black Sea Trust, Mircea Meriacri, preşedinte al Iaşi Capitala Tineretului din România şi Ralf Alwani, director al Urban Scale Interventions din Belfast.
Şcoala de vară Cord va avea loc la Darabani în cadrul Zilelor Nordului, în zilele de 29 şi 30 august 2020, cu participarea a maxim 10 organizaţii şi grupuri informale din regiunea de Nord. La cele două zile de ateliere sunt aşteptaţi reprezentanţi şi funcţionari din primării şi consilii judeţene, lideri ai societăţii civile, reprezentanţi ai sectoarelor de afaceri şi de învăţământ şi orice pasionat de dezvoltare locală.
Ai cumva o păturică?
Campania „Ai cumva o păturică?”, iniţiată cu 12 ani în urmă la Iaşi de către compania Argo, ajunge în acest an şi la Zilele Nordului. La ediţiile sale anterioare s-au strâns anual tone de hrană şi produse utile şi de igienă pentru animalele fără stăpân din Iaşi, iar la #ZN7 campania ajunge şi în Darabani.
Iubitorii de animale sunt invitaţi să doneze pentru pisici şi căţei hrană, medicamente de bază (deparazitante, faşe sterile, pansamente, unguente etc), pături, cuşti de transport şi prindere, accesorii şi jucării. Donaţiile vor putea fi făcute la containerele special amenajate la Conacul Balş şi pe Stadionul Orăşenesc din Darabani.
Toate bunurile donate vor ajunge la 100 de animale fără stăpân din Darabani şi din împrejurimi, aflate acum în îngrijirea unei persoane private susţinută de către Asociaţia Nord şi alte fundaţii.
Noul Centru Vechi
Noul Centru Vechi este prima iniţiativă comunitară de revitalizare urbană în Botoşani. Ne propunem ca în cel mult patru ani să schimbăm împreună modul în care arată, funcţionează şi este perceput Centrul Vechi al oraşului.
Pentru aceasta Asociaţia Nord propune trei tipuri de intervenţii care se vor succeda şi îmbina timp de patru ani: Centrul Verde - un program de înfrumuseţare cu flori a spaţiilor publice şi private din zonă; Centrul Acţiuni - un program de activităţi organizate cu şi pentru riverani; şi Centrul de Tineret - o iniţiativă de dezvoltare a unui hub de tineret în Botoşani.
În prima fază, companiile botoşănene sunt invitate să se alăture iniţiativei Noul Centru Vechi prin donaţii în bani, sumele colectate astfel vor fi folosite pentru cumpărarea de ghivece cu flori care vor fi oferite riveranilor, ca prim pas pentru stabilirea unui dialog de durată despre viitorul Noului Centru Vechi. Primele livrări de flori vor fi făcute de către voluntarii ZN chiar în perioada festivalului. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau