Coșari, trifoi, bijuterii, piese lucrate manual... sunt câteva dintre mărțișoarele pe care ieșenii le pot descoperi la Târgul de profil din Atriumul Palas
Dimensiune font:
Atriumul Palas freamătă de primăvară odată cu instalarea Târgului de Mărțișoare. Meșteri populari și artiști plastici din Iași și din țară expun, până pe 1 martie 2023, sute de modele de mărțișoare de diferite forme, dimensiuni și culori, dar care au un lucru comun: tradiționalul șnur alb-roșu.
Tradiţia vorbeşte despre mărţişorul confecţionat, în satele de odinioară, dintr-un şnur bicolor simbolizând „înfruntarea dintre anotimpuri”, oferit şi purtat la mână sau prins în piept, în prima zi a lunii martie. În popor se credea că mărțișorul te ferește de boli şi de deochi sau că ți-ar oferi siguranța unui an îmbelșugat, cu mult noroc.
Fiecare mărțișor de la târgul din Palas spune o mică poveste și este, în același timp, un simbol al primăverii și al renașterii. Un mesaj transmis de cel care oferă: prin culoare, formă sau aromă, iar imaginația artizanilor nu are limite. Unele mărțișoare, de exemplu, sunt făcute din pietre șlefuite, piese unicat, altele din metal, carton, lemn, flori uscate, fire de lână, sticlă, porțelan, pânză sau ceramică. O parte au mesaje personalizate, în timp ce altele sunt pictate manual, cu multă migală, de către adevărați maeștri ai artei populare.
Unul dintre talentații expozanți ai târgului de la Palas povestește procesul migălos prin care sunt realizate piesele deosebite pe care le-a pregătit pentru curioși: „Mai întâi prelucrez pietrele: le spăl bine, le finisez și le dau cu lac. Apoi, le pictez cu o acuarelă specială, iar la final aplic un nou strat de lac”. La prima vedere pare simplu, însă întregul proces necesită timp, îndemânare, răbdare și, bineînțeles, pasiune.
La alt stand aflat în apropiere, un bărbat discută cu artiștii din cadrul târgului de la Palas: „Am luat mărțișoare pentru toată familia, de la soție și copii, până la soacră și nepoți. Soției i-am ales o mică bijuterie din argint, ceva legat de horoscop, de zodia ei. Băiatului cel mic i-am cumpărat 30 de mărțișoare, să le ofere colegilor de clasă: trifoi și coșari, asta mi-a cerut”.
Printre standurile de la Atelierul Artistului, se remarcă și cel al Ionelei Lungu, venită din localitatea Humulești, locul unde a copilărit Ion Creangă. Are o multitudine de mărțișoare realizate din ceramică, iar fiecare dintre acestea reprezintă cânte un personaj din poveștile scriitorului: Nică, Fata Moșneagului, Moș Ion Roată, Păcală, Smărăndița Popii, Dănilă Prepeleac, Tușa Mărioara, Moș Chiorpec și așa mai departe. „Sigur că nu putem ști dacă personajele arătau chiar așa, aici sunt realizate sunt după închipuirea mea. Însă le-am dat viață pentru că mi-au îndulcit copilăria și, prin ele, aș vrea să-i atrag și pe alții către poveștile lui Ion Creangă”, explică artista.
Târgul de Mărțișoare de la Palas, un fascinant univers de forme și culori care vestesc venirea primăverii, îi așteaptă pe toți iubitorii de frumos inclusiv pe 1 Martie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau