Concurs de identificare și atestare de produse tradiționale pentru elevi și studenți
Dimensiune font:
La Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare din cadrul Universității de Științele Vieții Iași are loc astăzi prima etapă a concursului „Identificare și atestare de produse tradiționale”, organizat în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ). În competiție s-au putut înscrie elevi și studenți din România și din regiunile istorice, individual sau în echipă, coordonați de un cadru didactic. Produsul pe care îl vor prezenta astăzi, într-o sesiune online, va trebuie să fie original, să fie fabricat din materii prime locale, să nu conțină aditivi alimentari, să fie realizat după o rețetă tradițională și după un procedeu tehnologic tradițional. În plus, trebuie să aibă un nume unic pentru a se putea diferenţia de alte produse similare, dar și pentru a avea o protecţie a proprietăţii intelectuale asupra reţetei şi a modului de obţinere. La prezentare va fi detaliată metoda de ambalare în scopul asigurării calității, originii și elementelor de identificare, respectiv materialul din care este confecționat ambalajul și influența acestuia asupra produsului finit. Foarte importantă este și povestea produsului, care trebuie să demonstreze că rețeta a fost transmisă de la o generație la alta și să rezulte legătura istorică a produsului tradițional cu locul de producție.
Ziua de astăzi aduce emoții candidaților, care își vor prezenta on-line produsul și modul de realizare a acestuia. Sâmbătă, reprezentanții echipelor vor prezenta produsul juriului, care îl va degusta. Câștigătorii vor primi diplome și premii, iar cele mai bune preparate vor fi propuse pentru a fi atestate ca produse tradiționale, cu sprijinul DAJ. „Concursul a fost pornit cu ideea de a-i obișnui pe studenți și elevi cu activitatea de cercetare, ei trebuind să afle istoria produsului prezentat. Totodată, am dorit să le dezvoltăm și aptitudinile de afaceriști, pentru că produsul care îndeplinește condițiile are toate șansele să intre în procesul de atestare de produs tradițional. Ne dorim ca ediția din acest an, cea de-a treia, să fie cel puțin la nivelul celorlalte, chiar dacă, date fiind restricțiile impuse de securitatea sanitară, se va derula în două zile”, a spus prodecanul facultății, lector universitar dr Mihaela Ivancia.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau