Conducerea Operei ia poziţie în faţa plângerii penale înaintate de un angajat concediat
Dimensiune font:
Unul dintre foștii prim-violoniști ai Operei, concediat în urmă cu doi ani, s-a adresat Parchetului * Otilia Pop cere aplicarea hotărârii judecătorești prin care ar fi trebuit să fie reangajată * ea a câștigat procesul cu ONRI după concediere * în replică, ONRI susţine că nu a ştiut de sentinţă şi că „nu s-au primit citaţii” în legătură cu plângerea
În urmă cu câteva zile, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași s-a înregistrat o plângere penală împotria managerului Operei Naționale Române Iași, Beatrice Rancea, și a întregii conduceri administrative sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectare a hotărârilor judecătorești. Plângerea este semnată de Otilia Pop, fost prim violonist în cadrul ONRI până în 2018, când a fost concediată. Ea a dat în judecată Opera, a câștigat și urma să fie reangajată, lucru care nu s-a întâmplat. În sentința civilă cu numărul 1680 pronunțată pe 11.11. 2019, Tribunalul Iași a dispus „înlocuirea sancțiunii de concediere disciplinară (desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă) cu sancțiunea reducerii salariului de bază de 10 la sută pe o perioadă de trei luni. Obligă intimata să reintegreze contestatoarea pe postul deținut anterior emiterii deciziei de concediere. Obligă intimata să achite contestatoarei o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate, precum și celelalte drepturi de care ar fi beneficiat constatoarea, cu aplicarea reducerii salariului de bază de 10 la sută pe o perioadă de trei luni, de la data concedierii și până la data reintegrării efective”. Otilia Pop a adresat o primă cerere conducerii ONRI prin care solicita punerea efectivă în executare a sentinței civile 1680 din 11.11.2019. În februarie, a revenit cu o nouă cerere prin care solicita „calcularea și virarea în conturile subsemnatei a drepturilor salariale conform hotărârii judecătorești. Nici la aceste cereri nu am primit răspuns”.
Ce spun şefii ONRI
Pentru clarificarea situaţiei apărute, conducerea Operei Naționale Române Iași a remis ieri un comunicat de presă, în care susţine că „în ceea ce privește plângerea penală formulată de doamna Pop Marcela Otilia, nici Opera Națională Română Iași, nici managerul instituției nu au primit citații în acest sens”. „Cu privire la reintegrarea doamnei Pop Marcela Otilia pe postul deţinut anterior emiterii deciziei de concediere, Opera Națională Română Iași nu a primit comunicarea scrisă a Hotărârii nr.1680/11.11.2019. După cum se înțelege din conținutul soluției pe scurt afișate pe portalul Tribunalului Iași hotărârea nu este definitivă”. ONRI urmează să depună apel în termen de 10 zile de la comunicarea în scris a hotărârii. „În același timp, considerăm că hotărârea, fiind dată în primă instanță și cu drept de apel, nu este executorie, deoarece potrivit art.633 CPP sunt hotărâri executorii: hotărârile date în apel, dacă prin lege nu se prevede altfel; hotărârile date în primă instanță, fără drept de apel, ori cele în legătură cu care părțile au convenit să exercite direct recursul, potrivit art. 459 alin.2”. Conducerea ONRI consideră „nefondată plângerea penală formulată de doamna Pop Marcela Otilia din moment ce Hotărârea nr.1680/11.11.2019 nu este definitivă sau executorie”. În replică, Otilia Pop susţine că hotărârea este definitivă.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau