Copiii Centrului Rezidențial „Sf. Nicolae” se mută în casă nouă
Dimensiune font:
Centrul va fi închis, iar beneficiarii se vor mura în case de tip familial * în prezent, acestea sunt finalizate în proporţie de 60%
Președintele Consiliului Județean Iași Costel Alexe a efectuat o vizită de lucru pe șantierul din Pașcani unde se construiesc două case de tip familial pentru copiii aflați în Centrul Rezidențial „Sf. Nicolae”. Proiectul include și reabilitarea acestuia, lucrările depășind în prezent stadiul de 60%. „Avem cea mai mare Direcție de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară, iar acest lucru vine cu o responsabilitate uriașă de a găsi toate resursele pentru a crea pentru beneficiarii din centre un mediu familial, în care să aibă condiții cât mai bune. Prioritatea noastră este să identificăm soluții pentru a le oferi servicii rezidențiale alternative, astfel încât să susținem treptat dezinstituționalizarea lor. Este un demers important de aliniere la politicile europene, dar mai presus de asta, un pas normal și moral de a sprijini integrarea efectivă a persoanelor din medii defavorizate în comunitate” a menționat președintele Consiliului Județean Iași Costel Alexe.
Ce schimbări vor avea lor
În ultimii ani, în județ a început un demers de închidere a centrelor de plasament clasice care funcționează în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași. Procesul se află pe cale de finalizare, în lista centrelor vizate de închidere regăsindu-se doar Centrul Rezidențial „Sf. Nicolae” din cadrul Centrului de Servicii Sociale „Sf. Nicolae” Pașcani, județul Iași, acesta urmând să fie închis în baza unui Plan de închidere avizat de către Ministerul Muncii şi Protecției Sociale -Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii şi Adopţii (Avizul cu nr. 7328/17.03.2021) şi aprobat prin Hotărârea CJ Iași nr. 87 din 31.03.2021.
Potrivit notei de prezentare a proiectului, prin închiderea Centrului Rezidenţial „Sf.Nicolae” Pașcani” va fi înfiinţat și un Centru de zi care va furniza servicii sociale suport de recuperare pentru copiii cu dizabilități beneficiari ai unei măsuri de protecție în cadrul centrului, dar și pentru cei din comunitate. Centrul de Zi de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilități „Speranța” Pașcani ce va fi înființat va funcționa într-o clădire reabilitată, situată în municipiul Pașcani, str. Ion Creangă nr.36, într-o zonă accesibilă pentru beneficiarii serviciului. Capacitatea Centrului de Zi de recuperare va fi de 45 de beneficiari și va furniza terapii de abilitare/reabilitare (consiliere psihologică și socială, logopedică, psihopedagogică, kinetoterapie, meloterapie, asistență medicală, stimulare senzorială, fiziokinetoterapie, artterapie, terapie ocupațională) beneficiarilor din căsuțele de tip familial și, în limita locurilor disponibile, copiilor din comunitate care necesită astfel de terapii.
Planul de închidere a centrului prevede că din cei 36 de copii cu dizabilități ocrotiți inițial în centrul rezidențial, 12 să fie reintegrați în familie sau plasați la asistenți maternali/alte măsuri de protecție, iar un număr de 24 de copii beneficiarii proiectului POR: ocrotire în 2 case de tip familial (12 copii/casă) și a serviciilor centrul de zi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau