Crăciun cu complicații, la Urgențe
Dimensiune font:
Cele două zile de Crăciun au fost sărbătorite din plin de ieșeni. Ele au reprezentat, însă, și o gardă grea pentru medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon”. Cei de la Unitatea de Primire a Urgențelor spun că nu au mai avut așa de multe cazuri în care au predominat patologiile digestive şi etilismul încă de dinaninte de intrarea în pandemia de COVID-19.
„Au fost două zile de gardă grea în care am simțit că s-a revenit la normalitate. Au fost puține cazuri COVID sau suspiciune COVID. Au fost mulți pacienți care au ajuns la spital din cauza consumului exagerat de alcool, mai puțin excesele alimentare. Din cauza consumului de alcool au fost foarte multe agresiuni, agresiuni în familie și accidente rutiere”, a spus dr Diana Cimpoeşu, şefa UPU de la „Sf Spiridon”.
Din cauza consumului exagerat de alcool, dar şi a temperaturilor scăzute la care au fost expuşi, doi bărbaţi, în vârstă de 54, respectiv 64 de ani, au murit zilele trecute. Ei au sărbătorit Crăciunul consumând foarte mult alcool. „Cel mai grav caz a fost cazul unui bărbat tânăr, de 54 de ani, din localitatea Românești, adus de Ambulanță de acasă, în comă, cu o alcoolemie cu un nivel foarte crescut. Determinarea de laborator este de 900 mg la decilitrul de sânge, și o temperatură corporală de 24,9 grade. Deci, o hipotermie severă, comă etanolică, a suferit stop cardio respirator la câteva minute de la aducerea la UPU. A fost resuscitat aproape 9 ore, dar din păcate nu a răspuns pentru că prezenta două situații medicale extrem de grave. Este un caz pe care, din păcate, îl va analiza Medicina Legală”, a spus dr Cimpoeşu.
Dramatismul Sărbătorii de Crăciun a continuat și cu un accident rutier în care și-a pierdut viața un tânăr de 19 ani, iar pasagerul din dreapta a ajuns la Spitalul „Sf Spiridon” unde a fost internat, operat, dar medicii sunt rezervaţi în ceea ce priveşte o evoluție favorabilă în cazul său.
Un sfert dintre cei care au ajuns la spital au consumat alcool sau mâncare în exces
De Crăciun la UPU au ajuns şi victimele agresiunilor familiale. Un astfel de caz este cel al unui soț tăiat, cu o plagă latero-cervicală, după un conflict cu soția. „A fost văzut la UPU, internat și operat la ORL. Sperăm să aibă o evoluție favorabilă”, a spus dr. Diana Cimpoeşu.
De asemenea, la UPU de la „Sf Spiridon” au ajuns și persoane cu afecțiuni cronice care s-au acutizat în preajma sărbătorilor. Ei au fost aduşi de copiii sau rudele acestora care s-au întors din străinătate pentru a petrece Sărbătorile de Iarnă împreună. În loc să petreacă, acasă, împreună Crăciunul au ajuns la Spital din cauza neglijenţei. „Dacă s-ar fi rezolvat cu mult înainte s-ar fi putut preveni apariția complicațiilor severe”, a spus dr Cimpoeşu.
Circa un sfert dintre cei care au ajuns la spital au consumat alcool sau au mâncat excesiv. „Spre deosebire de anul trecut, când în UPU predominau cazurile de COVID-19, anul acesta au fost înregistrate foarte multe cazuri de hemoragii digestive superioare sau inferioare, o vastă patologie gastroenterologică, așa cum trăiam de obicei sărbătorile în urgență până în anul pandemiei 2020. Am revenit bine din punct de vedere al cazurilor COVID și nu prea bine al cazurilor de traumă și de boli cronice acutizate. Se pare că nu ne ocolește acest tip de urgență și continuă să existe și în viața noastră ca echipă medicală și a lor, a pacienților”, mai spune dr. Cimpoeşu.
Prevenția este una dintre măsurile care s-ar putea lua pentru a nu deveni pacienţii unui spital. Medicii ne recomandă să mâncăm şi să bem cu măsură. „Vinul poate fi o băutură bună în cantitate de 150-200 ml. Un pahar de vin bun are calități pentru sănătate, prevenție și creșterea imunității. Tot ce depășește această cantitate și, evident, consumul excesiv poate duce la complicații severe”, spune dr Cimpoeşu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau