Criză de oxigen în spitale
Dimensiune font:
Se acutizează criza de oxigen din spitalele din Iaşi. La Spitalul de Boli Infecţioase „Sf.Parascheva”, dar şi la secţia exterioară modulară de la Leţcani oxigenul administrat pacienţilor ajungea în cursul zilei de duminică doar pentru încă doar două ore. În urma semnalului de alarmă tras de managerul spitalului, ceilalţi colegi şi manageri s-au mobilizat pentru a rezolva această criză.
La Infecțioase sunt trataţi 210 pacienţi COVID-19 cu forme medii spre severe şi 65 de pacienţi în stare gravă, aflați în terapie intensivă. „Am semnalat aceste neajunsuri. După calculele noastre, în câteva ore se epuizează stocul de oxigen. Marea majoritate a pacienţilor, în peste 95% dintre cazuri, sunt pacienţi care au nevoie de oxigenoterapie. Până în momentul de faţă nu am avut întreruperi în ceea ce priveşte oxigenoterapia. Avem nevoie de oxigen. Stocatoarele sunt şi ele aproape spre final. La Leţcani avem unul de 10.000 de litri, iar în curtea Spitalului de Boli Infecţioase avem o unitate mobilă de terapie intensivă deservită de două stocatoare de câte 1.000 de litri de oxigen, care trebuie reumplute. Am făcut o comandă de aproape de 900 de butelii de oxigen, au fost confirmate 170. Este total insuficient”, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
În cazul în care spitalul rămâne fără oxigen medicinal se va trece pe oxigen medicinal tehnic, fapt care pune în dificultate medicii specialişti. „În şcoala de medicină am fost instruit să administrez oxigen medicinal. Nu ştiu prea multe date despre oxigenul tehnic”, a spus dr Roşu.
O şansă de salvare ar putea veni de la spitalele din Iaşi sau din judeţele limitrofe. „Nu am avut până acum întreruperi în ceea ce înseamnă aprovizionarea cu oxigen. Nu vrem să avem aceste întreruperi. Deja purtăm discuţii şi cu alte instituţii medicale, astfel încât să împrumutăm de la o instituţie medicală către cealaltă, pentru a depăşi de la o oră la alta această etapă. Pacienţii noştri trebuie să primească îngrijiri medicale demne de un spital universitar. Oxigenoterapia face parte din îngrijirea pacienţilor COVID-19. Avem capacitatea să îngrijim pacienţii la noi în ţară. Avem nevoie de oxigen, avem nevoie de medicamente pentru a trata pacienţii, iar noi, ca personal medical, trebuie să discutăm cu pacienţii şi să-i tratăm”, a declarat dr Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Cel mai groaznic scenariu prin care poate trece un medic
Directorul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi, Radu Crişan Dabija, spune că lipsa oxigenului din spitale este cel mai groaznic scenariu prin care poate trece un medic. „Să nu ai suficiente butelii înseamnă să nu poţi asigura presiunea în cele două spitale: Pneumoftiziologie şi Infecţioase. Va trebuie să ducem pacienţii gravi în alte părţi. Problema este unde. Nici nu vreau să mă gândesc. Este cel mai negru scenariu. Cum să asiguri oxigenoterapia doar cu echipamentele astea îmbunătăţite care fac şi aşa cu greu faţă. Nu ştiu până unde putem întinde acest elastic destul de fin care înseamnă cadrele medicale şi echipamentele pe care le deservesc. Chiar nu ştiu cât şi până când le putem întinde. Suntem obosiţi, tracasaţi. Stăm cu frică de fiecare dată. Tremur de fiecare dată când aud că furnizorul nu ne-a dat suficiente butelii. Dincolo de toate astea suntem înjuraţi, suntem făcuţi în toate felurile. E ca şi cum, într-un fel sau altul, e vina noastră. Am făcut tot ceea ce e omeneşte posibil şi ne dăm toată silinţa în continuare”, spune dr Radu Crişan Dabija.
Criza oxigenului din spitale este datorată numărului tot mai mare de pacienţi COVID-19 aflaţi în stare gravă care necesită oxigenoterapie, dar şi faptului că există doar trei firme care livrează oxigen spitalelor din toată ţara. „Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Încercăm să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuşi, dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne. Una dintre soluţii este folosirea oxigenului care se folosea până acum 5 ani fără nicio problemă, de o concentraţie mai mică, de 99% este de 93%. Este un oxigen care s-a folosit şi se poate folosi. S-a dat circulare la toţi să-l folosească dacă au probleme cu oxigenul”, a spus Raed Arafat.
Spitalele din Moldova, solidare
Direcţia de Sănătate Publică Iaşi spune că situaţia prin care a trecut duminică Spitalul de Boli Infecţioase nu este singulară. Încă de săptămâna trecută au apărut disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte asigurarea continuităţii aprovizionării cu oxigen la nivelul cerinţelor. O soluţie propusă este cea a concentratoarelor de oxigen. "Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) a acordat prioritate găsirii unor soluţii pentru această criză extrem de gravă. Pentru a diminua riscul apariţiei unei situaţii în care pacienţilor să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, CNCCI a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen cu o concentraţie de 93% poate fi utilizat în spitale. Mai precizăm că utilizarea acestui produs, oxigenul 93%, este autorizată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România. Prin urmare, în contextul pandemic actual şi în condiţiile apariţiei unor situaţii urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentrație de 93% reprezintă o soluţie viabilă", spun cei de la DSP Iaşi.
Ca urmare a apleului lansat public de managerul Spitalului de Boli Infecţioase spre Iaşi au fost trimise 5 butelii cu oxigen de la Spitalul Municipal Roman. Alte 76 de tuburi de oxigen au fost trimise de la Spitalul din Galaţi. Sucevenii au răspuns şi ei apelului cu 50 de butelii, sub formă de împrumut. Cei de la Maternitatea Cuza Vodă au anunţat că pot ajuta şi ei cu producerea zilnică a câte 12 tuburi de oxigen.
„Pentru luni, avem asigurat oxigenul necesar, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Judeţean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, 50 de butelii de oxigen. O soluţie complementară o reprezintă utilizarea staţiei de producere a oxigenului medical, de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Cuza Vodă Iaşi, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic”, spun cei de la DSP.
Cei de la DSP spun că atât la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi, cât la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie folosesc aceeaşi sursă de oxigen. „Având în vedere că în momentul de faţă se întâmpină probleme cu privire la asigurarea necesarului de oxigen, considerăm că soluţia propusă de CNCCI reprezintă singura alternativă pentru situaţiile în care toate rezervele vor fi epuizate”, mai spune DSP Iaşi.
Concentratoarele cu oxigen la domiciliul pacienţilor COVID-19 care au forme medii ale infecţiei sunt folosite cu succes la Târgu Mureş. Cu ajutorul acestor aparate sunt ajutaţi pacienţii COVID să îşi primească gratuit terapia cu oxigen de cei de la un serviciu medical particular. O parte din cele 21 de concentratoare de care dispune acest serviciu au fost achiziţionate în cursul anului trecut cu ajutorul donaţiilor făcute de comunitatea locală. Exemplul ar putea fi urmat şi de ieşeni pentru a ajuta astfel spitalele. Laura RADU, Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau