Criza de procurori lasă un camionagiu ieșean fără job
Dimensiune font:
* au trecut deja doi ani de când stă tras pe dreapta, după ce a fost prins băut la volan * e unicul întreţinător al familiei, şi-a recunoscut vina, însă rechizitoriul nu-i gata nici acum * reprezentanţii Parchetului spun că sunt în penurie de personal şi, din acest motiv, au întârziat cu dosarul * magistraţii le-au dat ultimatum: până pe 1 iulie, cazul trebuie să ajungă în instanţă
J.L. locuieşte într-o comună de lângă Paşcani, are 48 de ani, este şofer profesionist de aproape trei decenii, s-a specializat în conducerea de camioane şi TIR-uri. În urmă cu doi ani a comis-o la modul stupid. S-a urcat la volan după câteva beri. Destule ca să-i iasă o alcoolemie de dosar penal. Carnetul suspendat şi începerea anchetei.
Cum e unicul întreţinător al familiei, are trei copiiîncă minori, nevastă casnică, J.R. n-a obstrucţionat în niciun fel investigaţiile. Dimpotrivă, s-a prezentat la poliţie, a recunoscut imediat fapta, speranţa lui fiind o condamnare cu amânare. Adică o sentinţă care să-i permită a profesa în continuare. N-a obţinut-o, nu s-a dat încă niciun verdict în ceea ce-l priveşte, rechizitoriul nu e gata nici acum.
Exasperat de lentoarea organelor de urmărire penală, J.L. a deschis acţiune împotriva procurorilor, speţa fiind „contestaţie durată proces”. Cere să fie judecat cât mai repede, lucrurile sunt limpezi, nu există motive de tărăgănare.
În replică, reprezentantul Ministerului Public a arătat că, într-adevăr, inculpatul a recunoscut fapta, dar „sunt cauze mult mai complexe şi mai grave, care presupun atenţie cu proritate şi mai ales cauzele vechi care sunt la un pas de prescripţie şi care trebuie soluţionate cu prioritate. Cauzele nu pot fi soluţionate după preferinţele inculpaţilor şi în ordinea solicitată de aceştia”.
Disputa a fost rezolvată zilele trecute de către judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Paşcani: „în cauză există o întârziere nerezonabilă în desfăşurarea şi definitivarea actelor de urmărire penală, în condiţiile în care referatul de terminare a urmăririi penale a fost întocmit în data de 28 iunie 2022, cu aproximativ 10 luni în urmă. Chiar dacă se invocă lipsa de personal (o cauză de altfel reală la nivelul Parchetului şi cât şi la nivelul Poliţiei), instanţa constată că raportat la timpul deja trecut de la întocmirea referatului cu propunerea organului de cercetare penală, respectiv aproximativ nouă luni (termen mai mult decât rezonabil pentru analizarea propunerii înaintate şi definitivarea unei urmăriri penale care are o complexitate relativ redusă, raportat la infracţiunea cercetată), este necesar ca procurorul de caz să depună toate diligenţele în vederea analizării propunerii formulată de organul de cercetare penală, pentru soluţionarea cauzei în cel mai scurt timp. În consecinţă, se apreciază că o durată stabilită până la 1 iulie 2023 poate răspunde atât unei nevoi a organelor de urmărire penală de finalizare a lucrărilor, cât şi necesităţii asigurării unei durate rezonabile în finalizarea urmăririi penale, luând în considerare şi concluziile reprezentantului Ministerului Public”.
Un ultimatum lipsit de orice echivoc, anchetatorii n-au altă variantă decât să se conformeze încheierii finale (dezinvestire) pronunţată de către magistraţi. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau