Curtea de Apel Iaşi n-a fost de acord să trimită un vasluian după gratii pentru câteva palme
Dimensiune font:
* Judecătoria Huşi îl condamnase la doi ani şi şase luni, cu executare, pentru violenţe în familie * a fost vorba de o chelfăneală administrată la beţie * victima, adică soţia inculpatului, a vrut să-şi retragă plângerea, dar n-a fost de acord procurorul
Iustin C. e cunoscut în localitatea sa de baştină, Drânceni (judeţul Vaslui) drept un mare amator de alcool, unul dintre aceea care fac scandal atunci când se îmbată peste măsură. De aceea, mulţi îl evită în astfel de momente, iar vânzătoarea de la magazinul din sat refuză să-l servească. Exact aşa s-a întâmplat şi în seara de 29 decembrie 2023.
Bărbatul băuse toată după-amiaza, era bine cherchelit şi rămăsese fără bani. S-a dus până acasă şi a luat de la nevastă 100 lei, ca să poată continua cheful. Nevasta nu s-a împotrivit. La magazin, însă, lucrurile au stat cu totul altfel, el fiind dat afară. S-a întors acasă foarte nervos, soţia s-a apucat să ofteze, chestie care l-a iritat şi mai tare. Drept urmare, s-a repezit la ea, lovind-o cu pumnii şi picioarele, izbind-o apoi de perete.
Zgomotul produs i-a trezit pe cei patru copii minori ai cuplului, fata a venit să vadă ce se întâmplă, s-a speriat şi a fugit la vecină, aşa cum era îmbrăcată. Doar în pijamale. I-a descris cele văzute, iar femeia a sunat la 112, alertând poliţia şi solicitând o ambulanţă. Aşa s-a încheiat disputa conjugală, soţia lui Iustin a ajuns la spital, medicii de-aici i-au spus că are nevoie de o săptămână de îngrijiri medicale, totul părea o banalitate. Cazuri din acestea sunt cu sutele... De această dată, n-a mai fost aşa.
Inculpatul n-a beneficiat de avocat din oficiu
Poliţiştii îi deschiseseră lui Iustin dosar penal pentru violenţă în familie, procurorul de caz a întocmit foarte rapid rechizitoriul, procesul a mers la fel de iute şi inculpatul a avut foarte neplăcuta surpriză de a se trezi cu o condamnare la doi ani şi şase luni, cu executare în regim de detenţie. Asta, cu toate că soţia a dorit să-şi retragă plângerea. Procurorul n-a fost de acord.
În disperare de cauză, condamnatul a atacat sentinţa magistraţilor huşeni la Curtea de Apel Iaşi. A solicitat „constatarea nulităţii absolute atât a încheierii de cameră preliminară, cât şi a sentinţei penale supuse prezentului control judiciar, motivat de faptul că asistenţa juridică obligatorie nu a fost asigurată în procedurile desfăşurate în faţa primei instanţe”.
Raportat la împrejurarea că persoana vătămată l-a iertat, la consecinţele infracţiunii, care nu sunt atât de grave, la conduita avută pe parcursul procesului penal, la perioadă petrecută sub imperiul măsurii arestului preventiv, Iustin a solicitat admiterea apelului şi condamnarea la pedeapsa amenzii penale.
Curtea de Apel i-a dat întrutotul dreptate, constatând că „judecătorul de cameră preliminară şi instanţa de fond aveau obligaţia legală de a desemna un avocat din oficiu care să îi acorde asistenţă juridică de specialitate în cursul fazelor de cameră preliminară şi judecată în primă instanţă, îndatorire care, în realitate, nu a fost respectată”. Decizia magistraţilor ieşeni a fost cea normală: trimiterea dosarului înapoi la Huşi, pentru rejudecare. Asta înseamnă cu nu se mai poate da o pedeapsă cu executare. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau