Daruri pentru peste 100 de copii din Belcești
Dimensiune font:
Timp de mai bine de o săptămână, năzdrăvanii din clasa a II-a F de la Școala „Otilia Cazimir” din Iași au împachetat daruri. În pachete viu colorate, ei au așezat hăinuțe, jucării, dulciuri, felicitări și scrisori către niște prieteni necunoscuți, pe care i-au îmbrățișat la finalul săptămânii trecute, în urma unei vizite făcute la Belcești. Mesageri au fost Mihnea, Luca, Matei și David, alături de care s-au aflat Nicolae, Ioana și Daria, ultimii trei fiind voluntari ai Asociației Kre@tivIS, un ONG care susține proiectele culturale și educative dedicate copiilor și tinerilor și care a lansat campania „Daruri de Crăciun pentru copiii isteți”.
„Mi-aș dori o păpușă Barbie de Crăciun”
Cu ajutorul multor oameni de bine, pentru care sărbătorile de iarnă sunt un alt motiv de a dărui, ei au derulat o campanie în care au strâns cadouri pentru copilașii din Belcești. În sacul lui Moș Crăciun s-au așezat dulciuri, jucării, jocuri, cărți, hăinuțe, fructe și multe alte lucruri care aduc bucurie, dar nu o completează pe deplin așa cum face dragostea pentru oameni, pe care ei au oferit-o din plin. În Muzeul Satului din Parohia „Sfântul Nicolae” s-au adunat, pe rând, peste o sută de copilași mai puțin norocoși. „Mi-aș dori o păpușă Barbie de Crăciun”, a spus, cu ochii aproape în lacrimi, o copiliță de numai cinci ani. Și cum ne aflăm în perioada magiei, păpușa Barbie a poposit imediat în brațele micuței, care a înlocuit tristețea cu veselia. „Am venit eu în locul nepoților, le-ar fi fost greu să străbată ulița prin noroi. Noi nu avem o situație foarte bună, dar ne iubim familia așa cum este și ne bucurăm să fim împreună”, a spus o bunicuță în timp ce își făcea semnul crucii, în semn de mulțumire pentru darurile primite de la patru năstrușnici de la Școala Gimnazială „Otilia Cazimir”, din Iași. „Trebuie să fim atenți nu doar la cadouri, ci și la copii pentru că noi am scris pe fiecare pachet cui îi este adresat. Adică vârsta și dacă este fetiță sau băiat. Eu m-am bucurat să dăruiesc, este frumos să îți faci noi prieteni”, am aflat de la Mihnea, un puști cu ochi albaștri, simpatic și foarte harnic. Alături de Luca, Matei și David, colegii săi de clasă cu care a venit la Belcești, ca mesageri ai celorlalți elevi din clasa coordonată de prof. înv. Bogdan Pârâială, el a împărțit daruri la peste o sută de copilași pentru care Moș Crăciu a venit mai devreme. „Este așa frumos să dăruiești”, a spus David, în timp ce Luca legase deja o prietenie cu un băiețel căruia îi oferise un dar: „Eu l-am împachetat. M-am bucurat mult să știu că jucăriile vor ajunge la un băiețel”. „Deja am văzut cum se bucură de darul meu, sunt atât de fericit”, a spus și Matei.
Donație pentru muzeu, daruri pestru copii
Martor al acestor fapte de bunătate a fost Muzeul Satului, care este în grija Mariei Formagiu, fost profesor de religie. Muzeul a fost amenajat de către preotul paroh Andrei Florariu, care a dorit astel să scrie o pagină de istorie vie. „Am adunat obiecte din satele din comună, de la oamenii care au vrut să doneze și să ducă tradițiile mai departe”, a spus parohul, apoi a binecuvântat noua donație primită de la o ieșeancă, Petronela Ciopeică, prin grija căreia așezământul s-a îmbogățit cu un costum popular vechi de peste 300 de ani. „Este un costum de copil, cusut în punct, cu fire albastre”, a spus Petronela Ciopeică, în timp ce mâinile nu mai pridideau să împartă daruri copilașilor sosiți la biserică.
„I-am cunoscut pe copilașii din Belcești la sărbătoarea Sfântului Nicolae. Am promis că vom reveni și am respectat promisiunea! La Belcești am găsit o parohie unde educația este pe primul loc și niciun efort nu este prea mare pentru a-i ajuta pe copiiii isteți! Ne bucurăm de noii noștri prieteni. Aici vom face cea de-a noua biblioteca Kre@tivIS, un alt proiect pe care îl avem în derulare cu mult succes. Ne dorim să sprijinim elevii cu drag de învățătură ”, a spus Geanina Enache, co-fondator al asociației Kre@tivIS.
La fel cum se întâmplă în multe sate din Moldova și nu numai, darurile ajung greu la copii, din motive neștiute. Unii dau vina pe drumuri, alții pe faptul că nu cunosc situațiile celor mici și cumva au dreptate, însă lipsa de atenție este, de multe ori, legată și de indiferență. Este adevărat că oamenii buni oferă ajutor dacă poveștile celor mici ajung la ei, așa cum a fost în cazul campaniei derulate de Asociației Kre@tivIS. „La noi în sat rareori vin oameni care să ofere daruri copiilor și de aceea acest sprijin este minunat. Noi vrem să susținem educația și performanța. Avem copii de nota 10 în comună, avem și olimpici și vrem să-i ajutăm să își facă o carieră frumoasă, de aceea orice ajutor este binevenit. Avem în plan deschiderea unui centru de performanță pentru acești elevi cu realizări frumoase”, a spus preotul Andrei Florariu, parohul din Satul Nou și un bun prieten al elevilor cu note mari în catalog, dar și al celor cu care soarta nu este prea blândă.
Fără să rostească niciun cuvânt, nici copilașii din Belcești, și nici noii lor prieteni de la Iași, au stabilit, prin gânduri și fire de iubire care mereu se țes în preajma Crăciunului, să se revadă și să facă împreună lucruri uimitoare nu prin amploare, ci prin dăruire și iubire pentru că așa se leagă mereu adevăratele prietenii. Mereu sunt legate prin fire magice, așa cum s-a întâmplat la Belcești!
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau