Deputatul Alexandru Muraru cheamă în judecată premierul Ungariei
Dimensiune font:
* sesizarea a fost depusă la Curtea de Apel Iaşi * motivul îl constituie discursul lui Viktor Orban de la Tuşnad, din vara anului trecut * liderul maghiar e acuzat de declaraţii xenofobe şi rasiste
La începutul acestei săptămâni, pe rolul Curţii de Apel Iaşi a fost înregistrat un dosar cu totul inedit, având ca obiect „anulare act administrativ”. Reclamantul este preşedintele filialei locale a PNL, deputatul Alexandru Muraru, pârâţii fiind Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Viktor Orban, premierul Ungariei.
Totul a pornit de la o declaraţie controversată făcută de Orban, pe 23 iulie 2022, cu prilejul Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad: „Între timp, în lumea noastră, popoarele europene se amestecă, lucrează și se mișcă unele cu altele. Noi, în Bazinul Carpatic, de exemplu, nu suntem oameni de rasă mixtă, ci pur și simplu un amestec de popoare care trăiesc în patria lor europeană. Iar atunci când stelele sunt potrivite și vremurile sunt bune, aceste popoare se contopesc într-un fel de sos ungaro-panonimic, creând o nouă cultură europeană proprie. Pentru asta am luptat întotdeauna. Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim o rasă mixtă”.
Imediat după asta, Alexandru Muraru a sesizat CNDC, solicitând sancţionarea liderului maghiar. Politicianul ieşean a avut această iniţiativă prin prisma faptului că este reprezentant special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei. N-a avut succes în această primă fază. În noiembrie, CNDC o decis clasarea, pe motiv că Orban beneficiază de „imunitatea de jurisdicţie administrativă, civilă şi penală de care se bucură deţinătorii de funcţii de rang înalt, precum Şeful Statului, Şeful Guvernului şi cel al Ministerului Afacerilor Externe”.
Îndemnare explicită la restrângerea libertății de circulație
Muraru n-a renunţat la demersul său şi a atacat hotărârea CNCD: „este inacceptabil ca un organism oficial să adauge motive nejustificate de respingere a unei sesizări pentru declarații rasiste și homofobe făcute de un lider politic de rangul lui Viktor Orban. Această decizie este o încălcare a Constituției și o amenințare la adresavalorilor fundamentale ale unei societăți libere și democratice. CNCD are posibilitatea legală de a se prevala, potrivit legii, numai de următoarele trei excepții atunci când respinge o sesizare: (i) excepţia tardivității, (ii) excepția văditei necompetențe și (iii) excepția obiectului vădit nefondat sau a lipsei de obiect”.
Ori, în opinia liderului liberal, în cazul cuvântării lui Viktor Orban nu se aplică niciuna dintre aceste excepţii. E vorba de o instigare publică la ură, una vădit discriminatorie, „prin îndemnarea explicită la restrângerea libertății de circulație a unei categorii de persoane imigrante exclusiv pe criteriul naționalității sau al rasei”. Ceva gen propagandă nazistă, cu apeluri la puritatea rasială.
Urmează ca magistraţii să fixeze un prim termen al procesului. Claudiu CONSTANTIN
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau