Derută pe piaţa ieşeană a muncii
Dimensiune font:
După o săptămână de scădere neaşteptată a ofertei de locuri de muncă şi încă una în care nici şomerii nu s-au înghesuit să se angajeze, datele oferite de AJOFM arată că lucrurile încep să se miște. În ambele sensuri.
Astfel, per total, numărul posturilor vacante, la nivel de județ, a crescut de la 437 la 443. Dar, pentru absolvenţii de facultate, situația nu mai e deloc atât de roză ca în lunile trecute. Acum, doar 79 posturi libere: administrator sistem documentar, agent de turism, agent servicii clienţi, analist, analist financiar, analist informaţii, analist servicii clienţi, arhivist, asistent manager, designer grafică, designer pagini web, director economic, geograf, ingineri (autovehicule rutiere, CFDP, CCIA, construcţii hidrotehnice, ecolog, energetician, geodez, instalaţii pentru construcţii, mecanic), inspector referent resurse umane, kinetoterapeut, manager, manager proiect, navigator de pacienţi, arhitect, psiholog, specialist îmbunătăţire produse, specialist în domeniul proiectării asistate pe calculator, specialist în relaţii de muncă sau specialist marketing.
Comerţul se dezmorţeşte, e nevoie de 15 vânzători (necesarul în intervalul precedent era de 13), situaţia în HoReCa redevine dramatică, doar 4 locuri de muncă disponibile (faţă de 8, săptămâna trecută), tot nimic în asigurări şi transporturi. Scădere uşoară în servicii, altele decât cele menţionate (179/183), în schimb confecţiile aproape că-şi dublează oferta. În acest domeniu e nevoie acum de 50 lucrători (faţă de 31, în săptămânile trecute). Se caută confecţioneri, asamblori articole din textile şi un spanuitor.
Pentru necalificaţi, nimic nou, aceleaşi opţiuni din intervalele precedente: în construcţii, industrie (la asamblarea şi montarea pieselor, în turnătorie) sau pe posturi de agent de securitate (paznic), agent dezinfecţie, deratizare, dezinsecţie, curier, femeie de serviciu, îngrijitor clădiri, legător manual ori manipulant marfă.
Stagnare în construcţii, tot 160 locuri de muncă disponibile şi în aceleaşi meserii: dulgher, electrician, fierar-betonist, instalator, macaragiu, mecanic utilaj, montator pereţi şi plafoane din ghips-carton, montator sisteme tâmplărie termoizolantă, şofer autocamioane de mare tonaj, sudor, tâmplar, tehnician constructor, tehnician electrician, tehnician proiectant, tâmplar, tinichigiu sisteme de acoperişuri, zidar şi zugrav. A scăzut necesrul de forţă de muncă din industrie (25/32), acum fiind nevoie doar de cei cu meserii precum electromecanic, fochist, frezor, frezor universal, lăcătuş confecţii metalice, lăcătuş mecanic, operator mase plastice, oţelar, strungar, strungar universal, tinichigiu, tinichigiu carosier, turnător formator şi vopsitor auto.
În continuare, nimeni nu se înghesuie să ocupe vreunul din cele şase posturi de necalificaţi pentru munca în grădinărit şi horticultură. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau