Din toamna încep cursuri online sau offiline?
Dimensiune font:
Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie a declarat în timpul vizitei sale făcute la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi că ministerul pe care îl conduce ia în calcul mai multe scenarii în privinţa noului an şcolar 2020-2021. Fiecare scenariu în parte are la bază evoluţia sau involuţia infectărilor cu noul coronavirus precum şi recomandările specialiştilor din sănătate. “Toate scenariile ţin cont de recomandările Ministerului Sănătăţii. De aceea am realizat un grup de lucru interministerial pentru a pune la punct aceste scenarii. Cel mai bun scenariu va fi, dacă Ministerul Sănătăţii va face această recomandare, aceea în care unii dintre elevi vor fi la şcoală iar alţii vor urmări cursurile în sistem online, urmând să facă rocada în funcţie de situaţia epidemiologică. Toate scenariile privind reluarea cursurilor au în vedere situaţia epidemiologică, care nu este una tocmai bună. Aş face un apel către populaţie să respecte regulile de distanţare fizică, să poarte mască, şi să nu fie o glumă acest virus pentru ei. De aceea, repet, este bine ca populaţia să înţeleagă că este necesar să respecte regulile de distanţare fizică, să poarte mască, şi în felul acesta să avem cât mai puţine cazuri de îmbolnăviri”, a spus ministrul Educaţiei.
Un alt scenariu care ar putea fi aplicat de Ministerul Educaţiei este cel al revenirii copiilor şi elevilor în băncile de şcoală. Cu toate acestea, Anisie este pesimistă. “În funcţie de evoluţia epidemiologică, dacă nu va fi nicio problemă, ceea ce nu cred pentru că vedeţi ce se întâmplă la acest moment, unul dintre scenarii era să începem normal dacă era o situaţie normală, ceea ce nu este cazul”, a spus ministrul Educaţiei.
Dacă evoluţia epidemiologică se va înrăutăţi, oficialii de la Ministerul Educaţiei sunt decişi că continue învăţarea online. “Toate scenariile la care lucrează colegii mei din Ministerul Educaţiei au în vedere pe de o parte infrastructura de care avem nevoie, curriculum - aici intră inclusiv reorganizarea conţinuturilor în vederea atingerii competenţelor şi de aceea realizăm ghiduri metodologice pentru toate disciplinele, şi nu în ultimul rând, resursele de care avem nevoie”, a spus Anisie, care a spus că la niveul Guvernului României există un grup interministerial din care fac parte miniştrii Fondurilor Europene, Finanţelor Publice, Sănătăţii, Educaţiei. “Acest grup interministerial este condus de doamna vicepremier Raluca Turcan. Scopul acestui grup a fost de a lua în calcul toate resursele de care sistemul de educaţie are nevoie pentru anul şcolar 2020-2021”, a spus Monica Anisie.
Pe 10 septembrie tabletele achiziţionate de Ministerul Educaţiei vor fi împărţite în şcoli, urmând ca până la începerea anului şcolar 2020-2021 să fie împărţite elevilor. “Ministerul Educaţiei nu realizează această achiziţie, ci a dat banii necesari achiziţionării acestor tablete. Este Oficiul Naţional pentru Achiziţii Publice care se ocupă de achiziţionarea tabletelor. Caietul de sarcini a fost deja dat, a fost iniţiată procedura, este urcată pe SEAP, iar termenul impus în caietul de sarcini este 10 septembrie. Asta înseamnă că ar trebui să avem tabletele în şcoli pe data de 10 septembrie”, a spus Anisie. Tabletele vor fi cumpărate şi împărţite în funcţie de necesarul trimis de fiecare inspectorat şcolar în parte. „Noi am luat în calcul ceea ce inspectoratele şcolare au transmis ministerului necesarul pentru elevii din mediile defavorizate. Acei copii care nu au acces la niciun dispozitiv. Ca să fie foarte clar, inspectoratele şcolare au făcut necesarul şi l-au transmis la Ministerului Educaţiei. Pe baza acelui necesar s-a realizat referatul de necesitate şi caietul de sarcini. La achiziţionarea tabletelor am pus drept condiţie şi conexiunea la internet. Acele tablete trebuie să fie şi cu abonament gratuit timp de 2 ani de zile”, a spus Anisie.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau