Elevii ieșeni, nepregătiți pentru Bacalaureat
Dimensiune font:
* niciun elev din judeţ nu a obţinut media 10 la simularea examenului de Bacalaureat şi, de asemenea, niciun liceu nu a înregistrat promovare 100% * au fost obţinute doar 80 de note de 10 * doar 1.882 de elevi din totalul de 4.987 prezenţi la toate probele au obţinut medii egale sau mai mari cu 6.00
La simularea probelor scrise ale examenului de bacalaureat au fost obţinute 80 de note de 10. Cele mai multe dintre acestea, 24, la Anatomie şi fiziologie umană, genetică şi ecologie umană. Alte 21 note de 10 au fost obţinute la Geografie, 15 la Limba şi literatura română, 8 la Chimie organică, 5 la Matematică. Cele mai puţine note de 10, câte două pe disciplină, s-au obţinut la Istorie, Fizică şi Logică.
Simularea examenului de Bacalaureat, organizată de Inspectoratul Şcolar, s-a desfăşurat în luna ianuarie în 49 unităţi de învăţământ de stat şi privat cu nivel liceal din judeţul Iaşi, dintre care 43 sunt situate în mediul urban, iar 6 în mediul rural. Pentru susţinerea probelor scrise, au fost înscrişi 5.445 de elevi, dintre care 4.987 au fost prezenţi la toate probele. Asta înseamnă o participare de 91.59%.
Comparativ cu simularea organizată în luna ianuarie 2022, prezenţa elevilor de la învăţământul de zi a fost mai ridicată cu circa 2% pentru fiecare dintre cele trei probe, ceea ce reflectă un interes crescut pentru autoevaluarea şanselor de reuşită şi pentru validarea parcursului şcolar prin examenul de Bacalaureat.
Pe de altă parte, prezenţa la simularea examenului de Bacalaureat a candidaţilor de la învăţământul seral se menţine extrem de slabă, de doar 2,49% la toate probele de examen, situaţie în mare măsură influenţată şi de profilul cursanţilor care frecventează această formă de învăţământ - persoane adulte, potenţial angajate pe piaţa forţei de muncă.
Rata de promovare a elevilor din învăţământul seral - 0%!
În urma centralizării rezultatelor obţinute de elevi la simulare, se observă un procentaj de promovare de 37,74% a elevilor de la învăţământul de zi. Sunt 1.882 de elevi din totalul de 4.987 prezenţi la toate probele care au obţinut medii egale sau mai mari cu 6.00. Procentul este cu 5.15% sub cel înregistrat în contextul simulării organizate de Inspectoratul Şcolar în urmă cu un an, care a fost de 42.89%.
Rata generală de promovare a elevilor şcolarizaţi la învăţământul seral este de 0%.
Procentul de promovare la proba Limba şi literatura română şi proba la alegere a profilului şi specializării este mai ridicat faţă de cel înregistrat la simularea din luna ianuarie 2022, dar cu peste 5% mai scăzut la proba obligatorie a profilului. „Rezultatele la proba Limba şi literatura română se menţin la un nivel optim pentru această etapă, apropiindu-se de pragul procentajului de 80%. În ceea ce priveşte filierele de studiu, situaţia devine mai nuanţată, evidenţiind o serie de decalaje la nivelul pregătirii elevilor", spune Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.
Pragul notei 5 a fost depăşit, la filiera tehnologică, de doar un sfert dintre candidaţi
Nu acelaşi lucru se poate spune despre promovabilitatea la simularea examenului de matematică. Rata generală de promovare la disciplina Matematică este de 37.43% la simularea din ianuarie 2023, sub cea înregistrată la simularea din ianuarie 2022, care a fost de 43.68%.
Scăderea se înregistrează pentru toate profilurile, mai pronunţat evidenţiată în cazul specializării ştiinţe ale naturii, care a avut o promovare de 65,82% la simularea organizată în luna ianuarie 2022, pentru ca la simularea din acest an să înregistreze un procent de 46,03%, cu aproape 20% mai puţin. La filiera tehnologică, rămâne o constantă faptul că pragul notei 5 este depăşit, în această etapă, de doar un sfert dintre candidaţi.
La disciplina istorie, au fost înscrişi 1.440 de elevi, dintre care au prezenţi la proba scrisă 1.375. Similar matematicii, rata de promovare a disciplinei istorie este mai scăzută la simularea din ianuarie 2023 (73.89%) faţă de cea din ianuarie 2022 (77,74%), cu o diferenţă procentuală de 3,85%.
Proba la alegere a profilului şi specializării presupune, în contextul simulării examenului de Bacalaureat, o rată generală de promovare de 64,53%, uşor mai ridicată faţă de simularea din ianuarie 2022, care a fost de 63,16%. Cele mai ridicate procentaje de promovare s-au înregistrat la disciplinele Chimie organică (91,87%), Informatică MI C/C++ (89,66%) şi Geografie (84.83%), acestea reprezentând o confirmare a rezultatelor obţinute la simularea din anul şcolar anterior.
Pentru conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, simularea examenului de bacalaureat reprezintă un reper de etapă şi doreşte să genereze responsabilitate în ceea ce priveşte pregătirea unităţilor de învăţământ şi a candidaţilor pentru parcurgerea sa cu succes. Laura RADU, Denisa PINTILIE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau