,,Elocvent”, o expoziţie aniversară a pictorul Romeo Ionescu
Dimensiune font:
Originar dintr-o zonă cu bogate vestigii arheologice din epoca Cucuteni, Târgu Neamţ, Romeo Ionescu şi-a orientat opera spre problemele genezei şi rostului omului în lume. Artistul plastic a dorit să marcheze împlinirea celor 60 de ani de viaţă alături de admiratorii şi prietenii săi printr-o expoziţie intitulată ,,Elocvent” şi care este deschisă la Galeria ,,Theodor Palady” din Iaşi începând de astăzi.
-Domnule Romeo Ionescu, cum sunt emoţiile în acest moment al vieţii?
- Sunt intense, dar este vârsta mea. Au fost ani frumoşi şi sper să fie la fel şi în continuare, dacă nu chiar mai bogaţi în realizări.
- Parafrazând titlul expoziţiei, vă întreb dacă această vârstă este ,,elocventă” pentru creaţia dumneavoastră?
- Cu siguranţă am fost preocupat să fac o expoziţie dacă nu jubiliară, cu siguranţă una deosebită. Expoziţia cuprine un număr de lucrări pe care le-am selectat dintre cele pictate de-a lungul anilor, toate având aceeaşi tematică: tematica Cucuteniană transpusă într-o viziune modernă, veselă, jovială care să onoreze momentul aniversar. Rămâne să-şi spună cuvântul publicul.
- Chemarea dumneavoastră spre cultura ceramicii din epoca amintită are legătură cu meleagurile natale şi cu profesia de restaurator la Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Române, filiala Iaşi ?
- M-am născut la Târgu Neamţ, dar nu am ştiut de existent vastelor situri arheologice din zonă. Am aflat atunci când am ajuns la institut.În subconştient sigur au existat temele acestea care m-au măcinat. Pornind de la elementele decorative aflate pe vasele culturii Cucuteni şi urmărind simbolistica universal valabilă a liniilor şi punctelor compuse şi grupate într-o multiplă formă de organizare a decorurilor neolitice, mi-am propus ca prin sintetizare, reorganizare şi interpretarea lor să realizez lucrări originale.
- De unde porneşte drumul dumneavoastră în arta plastică ?
- Ca mai întotdeauna, de la şcoală, de la învăţătoarea de la Târgu Neamţ, care mi-a sfătuit familia să mă aducă în clasa a cincea la Licelul ,,Octav Băncilă”, impresionată de caietele mele pline de desene. Aici i-am avut dascăli la specialitate pe Gheorghe Giligor, pe Mircea Ispir, pe Jeno Bartos. Am continuat la Facultatea de Arte Plastice cu Cornel Ionescu, Liviu Suhar şi Valentin Sava. Tuturor le port un deosebit respect.
- Cum răzbate prin timp un artist plastic?
- Cu seriozitate şi perseverenţă nimic nu este imposibil.Talentul trebuie dublat de multă muncă.Şi este necesară o constanţă a creaţiei.Aştept să împărtăşesc cu publicul momente din viaţa mea artistică joi, 15 iunie, la ora 17,00 la Galeria ,,Theodor Palady” de pe Pietonalul Lăpuşneanu.
Alexandru VASILESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau