Evenimente dedicate refugiaților ucraineni din Iași
Dimensiune font:
Ziua Internațională a Refugiatului, marcată anual la 20 iunie, invită publicul de a se apropia de cei obligați să-și părăsească patria * la Iași va avea loc o suită de trei evenimente menite să familiarizeze publicul cu situația actuală a comunității de refugiați din Iași și să exprime îngrijorările și nevoile lor
Ieșit din prim-planul mass mediei, războiul din Ucraina este o realitate de care încă mai fug oameni, adăpostindu-se în România. De doi ani și jumătate, în Iași trăiesc câteva mii de persoane refugiate din Ucraina. Ele s-au adăugat refugiaților proveniți din alte țări, pe care au fost nevoiți să le părăsească, din cauza unei temeri bine întemeiate de persecuție.
Iașul le-a devenit tuturor casă și ei faac eforturi majore pentru a se integra. Se confruntă însă cu multe probleme, pentru că, dacă în România le este greu uneori și românilor să trăiască, pentru cei ce nu știu bine limba, nu au mijloace de trai, nu au predictibilitatea veniturilor și sunt continuu conectați la ceea ce au lăsat în țara lor, viața nu e deloc ușoară.
Ziua Internațională a Refugiatului, marcată anual la 20 iunie, este o ocazie să discutăm despre toate acestea, prin urmare realizăm la Iași o suită de trei evenimente menite să vă familiarizeze cu situația actuală a comunității de refugiați din Iași și să exprime îngrijorările și nevoile refugiaților. Publicul este invitat să viziteze expoziția „Așa am petrecut suferința”, care va fi găzduită de Palatul Culturii, în perioada 19-30 iunie 2024. Pe simeze vor fi așezate lucrări realizate de persoanele refugiate în Iași, care au pictat sau au lucrat ceramică, încercând astfel să exprime sentimentele copleșitoare legate de războiul în desfășurare în țara lor și de statutul de refugiat. De asemenea, în expoziție veți regăsi și imagini din viața refugiaților din Iași. Curatorul expoziției este artistul vizual Silviu Apostol (Luda). Vernisajul expoziției va avea loc în 19 iunie 2024, la ora 17.00. Dezbaterea „Integrare și reziliență” va aduce la masa discuțiilor comunitatea de ucraineni, organizațiile neguvernamentale și autoritățile locale ieșene pentru a schimba idei cu privire la soluțiile de integrare și suportul necesar pentru refugiații din Iași. Evenimentul va avealoc pe 20 iunie, începând cu ora 14.00, la Primăria Municipiului Iași. Totul va culmina cu Ateliere creative și jocuri pentru copii și adulți, un eveniment stradal care se va desfășura în 20 iunie, începând cu ora 17.00, pe pietonalul de pe Bulevardul Ștefan cel Mare.
Solidaritatea față de refugiați
An de an, la 20 iunie, lumea celebrează tăria și curajul celor care au fost forțați să își părăsească țara de origine pentru a fugi din calea conflictelor sau persecuțiilor.
În acest an, Ziua Mondială a Refugiatului pune accentul pe solidaritatea față de refugiați – pentru o lume în care refugiații sunt bineveniți. Solidaritatea înseamnă să ținem ușile deschise pentru refugiați, să le sărbătorim realizările și punctele forte și să reflectăm asupra provocărilor cu care se confruntă.
Solidaritatea cu persoanele forțate să fugă înseamnă, de asemenea, și găsirea de soluții la situația lor dificilă – să punem capăt conflictelor, astfel încât aceștia să se poată întoarce acasă în siguranță, să ne asigurăm că au posibilitatea de a prospera în comunitățile care i-au primit și să oferim țărilor resursele de care au nevoie pentru a include și sprijini refugiații. Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau