Experimente pe înțelesul copiilor. Chimia gustului

1lapte1
1lapte2
1lapte3
1lapte4
1lapte5

Dimensiune font:

| 13-07-2022 08:02

 

Să nu te opreşti niciodată din a-ţi pune întrebări, curiozitatea stă la baza existenţei, spunea Albert Eistein, și mulți dintre noi i-am dat dreptate. Fără curiozitate, creativitate și curaj nu există progres în educație, lucru dovedit de statisticile alarmante legate de analfabetismul funcțional. Cu alte cuvinte, aproape 50 la sută dintre elevi citesc dar nu înțeleg lectura ori participă la ore fără a reuși să absoarbă informațiie. Ce este de făcut? O mai bună implicare a lor în procesul educațional, ceea ce se poate face cu ajutorul atelierelor experiențiale pe care este construită Școala de vară a micilor jurnaliști. Copiii învață prin experiență, merg pe teren în diferite locuri, participă activ la discuții, iar la final împărtășesc din ceea ce au aflat, așa cum a fost și la întâlnirea de ieri derulată la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare (FIRAA) din cadrul Universității pentru Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”.

Înarmați cu agende și cu pixuri, curioși din cale afară să învețe lucruri noi, copiii au aflat foarte multe lucruri despre controlul calității laptelui, despre cum poate fi falsificată smântâna și multe detalii legate de brânzeturi, oferite de doamna Roxana Rațu, șef de lucrări la FIRAA. Complice le-a fost prodecanul FIRAA, șef de lucrări Mihaela Ivancia, un cadru didactic foarte implicat în activitățile dedicate tinerilor. Prin experimente foarte interesante, copiii au aflat cum se poate determina calitatea laptelui, dacă este sau nu expirat sau dacă provine de la văcuțe bolnave. „Evident, vorbim de produse care nu se află în lanțul comercial, unde totul este foarte atent verificat, iar amenzile pentru nereguli sunt enorme. Vorbim despre laptele sau smântâna din piețe ori cumpărate din surse unde specialiștii noștri ajung poate mai greu, dar să știți că un studiu recent făcut de noi ne-au dovedit că și aceste produse au o calitate bună, a spus Roxana Rațu.

Chimia gustului se învață

 Copiii au mai aflat cum se pot obține brânzeturi de calitate (animalele trebuie să iasă libere la pășunat, trebuie să aibă o alimentație cât mai naturală, contează și apa, și aerul), dar și de ce laptele de la bunica este mai gustos, tot pentru că văcuțele mănâncă anumite furaje.

„Cel mai mult mi-a plăcut că doamna ne-a explicat fiecare lucru și că putem încerca și noi să facem acasă aceste experimente, a spus Ruxandra Popovici, o copilă foarte atentă la tot ceea ce s-a petrecut în laborator. „Mi-a plăcut foarte mult aflat cum se face analiza unui lapte alcalin, nici nu știam că există. Apoi am aflat cum își schimbă colorația în albastru-verzui cu ajutorul unei substanțe despre care am învățat și noi la chimie, numită brom, a spus dintr-o suflare Teodora Giugula, o adolescentă dornică de experiențe noi. „Mi s-a părut foarte interesant faptul că aproape orice din alimentație este legat de chimie, de care sunt pasionată, a clipit curios și Anemona Vasiliu. „Mie mi-a plăcut mult atunci când smântâna a devenit mov. Asta ne-a dovedit că era falsificată cu făină, a zâmbit Ilinca Mihălescu. Printre cei doi dințișori furați de Zâna Măseluță, Adela Obadă ne-a spus că a fascinată reacția prin care laptele s-a făcut albastru, asta dovedind că „văcuțele erau bolnave. „Mie îmi este greu să aleg un anume experiment pentru că mi-a plăcut tot ce am văzut. Dar cel mai mult m-a impresionat culoarea mov a smântânii falsificate, a spus Anisia Obadă. „Vizita la laborator a fost foarte interesantă pentru că am aflat multe lucruri neștiute despre lapte și cu siguranță voi fi mai atent la ce voi avea în cană, a completat Augustin Fermeșanu. „Absolut totul, și experimentele au fost frumoase și parcă mi s-a făcut poftă de lapte, a completat și Arsenie Fermeșanu. „Experimentul cu smântâna falsificată mi-a plăcut cel mai mult și îl voi repeta și acasă, mai ales că am și betadină, a explicat cu un aer deja de cunoscător David Bejan, un puști de numai 7 ani fascinat de experimente și care și-a notat atent în agendă rețeta viitorului produs falsificat - smântână și făină de greu, care poate fi dat în vileag și acasă dacă amestecăm iod sau betadină. Tot la „smântâna mov s-a oprit și Răzvan Amarandei, iar Ari Penișoară s-a arătat fascinat de tot, „de la acidul sulfuric care topește tot, până la instalațiile de apă și de gaz, robinete, eprubete și tot ce era în laborator. Așadar, pe cei 11 năzdrăvani va fi greu să-i păcălească vreun producător, ei știind la ce să fie atenți. Și pentru că la Școala de vară a micilor jurnaliști curiozitatea este pe primul plan, ei au dorit să afle de la șeful de lucrări Roxana Rațu și cum și-a ales meseria. „Am vrut să duc mai departe afacerea părinților mei, așa cum a făcut fratele meu, dar am constatat că mediul pedagogic și de laborator mi se potrivește mai bine și am devenit cadru didactic. Îmi place foarte mult să lucrez cu tinerii și să-i ajut în viitoarele cariere. Iar când sunt în afara facultății, îmi place să citesc povești fantasy, cu dragoni și vampiri, le-a zâmbit copiilor Roxana Rațu. Dincolo de fascinație, astfel de ateliere experiențiale sunt foarte utile în educația copiilor, ei reușind să adune mult mai ușor informații foarte utile pe care, din păcate, școala le oferă mai rar.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:06

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Aqua Park de la Insula de Agrement din Bacău, investiție eșuată, nefuncțională și nerecepționată de aproape 10 ani
27/04/2024 13:30

Modernizarea Insulei de Agrement din Bacău poate fi considerată esecul ultimelor trei administratii locale, desi s-au cheltuit peste 12 milioane de euro si s-au pierdut fondurile europene in proiectul incă n ...

„Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt și ei niște oameni mici, pe care noi ne străduim să-i facem mari”
27/04/2024 10:53

  „Frumosul vine din oameni, iar copiii sunt niste oameni mici pe care noi ne străduim să-i facem mari” * dialog cu Daniela Anghelescu, profesor de Limba si literatura romană la Liceul Teo ...

Pelerinaje de Florii în județele Moldovei
27/04/2024 10:43

In această zi, vor avea loc mai multe pelerinaje organizate in Arhiepiscopia Iaşilor cu prilejul sărbătorii Floriilor. Astfel, la Piatra Neamţ va avea loc pelerinajul Fiul lui Dumnezeu – Izvorul Vietii. ...

La Iași, tradiționalul Pelerinaj de Florii va începe astăzi, de la ora 15, la Biserica Bărboi
27/04/2024 10:26

Purtătorul de cuvant al arhiepiscopiei Iasului, Lucian Apopei, a precizat că cei 60 de slujitori ai sfintelor altare vor străbate, ca si in anii precedenti, traseul Biserica „Sfintii Petru si Pavel” – ...

BCU Iași: Stagiu de formare profesională în Oslo și activități de mentorat pentru angajați
27/04/2024 10:09

În luna aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) au derulat activităti cu profil international prevăzute ...

BCU Iași încheie lucrările și activitățile prevăzute în proiectul RO-CULTURA
27/04/2024 09:57

Luni, 29 aprilie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” (BCU Iasi) si Asociatia Ready to Open Intercultural Spaces (ROIS) ii invită la Palatul Fundatiei Universitare „Regele Fer ...

Numărul autorizațiilor de construire, în creștere la Iași
27/04/2024 09:48

În luna februarie, in judetul Iasi s-au eliberat 161 autorizatii de construire pentru clădiri rezidentiale, cu 75,0% mai mult comparativ cu luna anterioară si cu 10,3% mai multe fată de luna corespun ...

Sânge pe șoselele din România! Accident mortal la Suceava: doi tineri au decedat, după ce au intrat într-un podeț
27/04/2024 09:28

Doi bărbati au murit după ce, in noaptea de vineri spre sambătă, au intrat cu un motoscuter intr-un podet intr-un sat din judetul Suceava. Potrivit ISU Suceava, echipajele au intervenit in cursul noptii la ...

Investiții de 4,7 milioane de euro pentru modernizarea rețelei de gaze a Iașului
27/04/2024 08:59

În acest an, in judetul Iasi sunt planificate opt proiecte de investitii in distributia de gaze naturale, cu o valoare de circa 23 milioane de lei, respectiv 4,7 milioane de euro, lucrările vizand modern ...

Coadă la pește!
27/04/2024 08:32

* pretul pentru un kilogram de crap este de 30 de lei, in timp ce novacul, fitofagul si carasul se vand cu 15 lei pe kilogram La magazinele cu peste proaspăt si pescarii e forfotă mare. Iesenii vor peste pro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei