Farmaciile din Iaşi refuză să preia medicamente expirate
Dimensiune font:
Ieşenii spun că, de ani buni, se chinuie să predea medicamente expirate, însă nicio farmacie nu i-a sprijinit în acest sens * de vină, cred cetăţenii, ar fi birocraţia, care impune predarea medicamentelor în baza unui proces-verbal
Odată cu lansarea, zilele trecute, a campaniei prin care ieşenii sunt încurajaţi să colecteze în puncte special amenajate, medicamente expirate, ies la iveală informaţii care confirmă necesitatea unei astfel de acţiuni. Mai precis, numeroşi ieşeni susţin că au dorit să predea aceste medicamente la farmaciile din oraş, însă au fost refuzaţi sub diferite pretexte sau fără nicio explicaţie. „În trecut am dus la farmacia de lângă Arcadia Bucium, mereu medicamentele au fost însoțite de un proces verbal. Săptămâna trecută am întrebat dacă primesc și au zis că nu. Am întrebat și la farmaciile din Nicolina și nu se acceptă nici acolo”, spune un ieşean. „Am încercat şi eu să predau nişte medicamente rămase după moartea tatalui meu şi m-au refuzat toate farmaciile! Am fost sfătuită să le arunc la gunoi...”, afirmă o ieşeancă. „Cu ceva timp în urmă am umblat jumătate de oraş la farmacii să predau medicamente expirate şi se uitau toţi cruciş, că ei nu colectează aşa ceva. Ar trebui mai întâi o campanie de informare chiar pentru cei ce sunt obligaţi să colecteze”, crede un alt ieşean.
Au cerut bon
Alţii spun că birocaţia este motivul pentru care farmaciştii nu primesc medicamente expirate. „Se colectează la farmacie, dar pe baza unui proces verbal. Acest lucru îngreunează colectarea. Nu are nimeni răbdare să completeze”, dezvăluie un cetăţean. Au fost cazuri în care farmaciile i-au refuzat pe ieşeni, chiar dacă aceştia au venit cu temele făcute. „Procesul verbal l-am scris eu de acasă. Farmaciștii trebuie să ia doar sacoşica şi procesul verbal. Doar că nu am mai găsit farmacii dispuse să le preia”, spune un alt cetăţean. Într-un alt caz, farmaciştii au cerut bonuri pentru respectivele medicamente. „La Catena, acum 2-3 ani, îmi cerea dacă am bonul... Cine păstrează bonul ca să poată aduce medicamentul rămas?”, se întreabă un locuitori al oraşului.
Cazurile în care s-a găsit rezolvare pot fi numărate pe degete. De fapt, un singur ieşean a susţinut că farmacia i-a primit medicamentele. „În Tudor Vladimirescu, cu 3 ani în urmă, am dat la o farmacie completând un formular cu datele de pe buletin”, spune acesta.
Puncte de colectare
Sub genericul „Medicamentele expirate sunt deșeuri periculoase. Fii responsabil, colectează corespunzător!”, farmaciștii ieșeni își propun să informeze și să educe populația în ceea ce privește păstrarea unui mediu curat și sănătos, să contribuie la protejarea sănătății și siguranței publice, precum și la minimizarea generării de deșeuri. Farmaciștii ieșeni vor asigura colectarea conformă și în siguranță a medicamentelor expirate și/sau neutilizate aduse de cetățeni, eliminând riscul ca o astfel de activitate să dăuneze mediului sau sănătății. Centrele de colectare au fost amenajate la centrele de cartier ale Primăriei, pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt (zona pietonală), în Tudor Vladimirescu – zona Căminului T17 – bd. Tudor Vladimirescu nr. 111, în Bucium – zona Centrul Medical Arcadia - șos. Bucium nr. 54, în Copou – vis-à-vis de Parcul Copou, la Gară - Piața Gării
şi Podu Roș – zona 1001 Articole. Lucain STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau