Fațetele nevăzute ale sărbătorilor de iarnă
Dimensiune font:
Pentru mulți această perioadă a anului este aduce împlinire şi bucuria întâlnirii de familie, dar pentru alțiiFațetele nevăzute ale sărbătorilor de iarnă
prezintă o serie de provocări emoționale profund impactante. De altfel, această perioadă a anului, cu dualitatea sa, transformă sezonul de iarnă și sărbătorile într-un interval temporal unic, care merită atenție din perspectiva psihologică.
Singurătatea: companionul tăcut al sărbătorilor
Accentul pus pe întâlnirile familiale și sociale în timpul sărbătorilor poate, paradoxal, accentua sentimentele de singurătate și izolare pentru multe persoane. Aceasta este o realitate resimțită în mod particular de vârstnici, persoanele singure sau cei care se află departe de familie. „Celor care trăiesc departe de familie, din motive legate de muncă, educație sau alte circumstanțe, sărbătorile le pot fi acutizat sentimentul de singurătate din cauza distanței și separării de cei dragi. De aceea sunt multe persoane care se confruntă cu realitatea singurătăţii în această perioadă, care poate fi în contradicție cu mesajele omniprezente de fericire și comunitate. În acest context, încurajăm participarea la evenimente comunitare sau activități de grup, care pot fi benefice în reducerea sentimentelor de izolare”, spune Bianca Oroian, medic specialist de la Institutul de Psihiatrie „Socola”.
Totodată, activitățile de voluntariat pot fi o modalitate eficientă de a combate singurătatea, oferind un sentiment de scop și conectare cu alții.
Stresul și anxietatea sărbătorilor
Perioada sfârșitului de an poate fi extrem de stresantă și anxiogenă din cauza presiunilor legate de pregătirile pentru sărbători, tensiunilor financiare și adunărilor sociale. „Pregătirile pentru sărbători, inclusiv gătitul, curățenia și organizarea evenimentelor, pot fi uneori copleșitoare. Presiunea de a cumpăra cadouri pentru familie și prieteni poate duce la dificultăți financiare, mai ales în condițiile economice actuale”, spune dr. Oroian.
Stresul sărbătorilor afectează în mod deosebit femeile, care adesea sunt responsabile cu gestionarea planificării și pregătirilor pentru sărbători. „Este important să ne amintim că sărbătorile nu trebuie să fie perfecte. Setarea unor așteptări realiste poate diminua presiunea simțită. Este esențial să nu uităm de nevoile noastre personale, să găsim timp pentru relaxare și pentru activități care ne aduc bucurie. Este necesar să știm că este acceptabil să spunem nu unor evenimente sociale, atunci când simțim că bateria noastră socială sau emoțională este aproape consumată”, spune dr. Bianca Oroian.
Însă, împărtășirea sentimentelor și preocupărilor noastre cu prietenii de încredere, familia sau un consilier profesional ne poate oferi alinare și perspective noi.
Presiunea societății și așteptările nerealiste
Tot mai des societatea descrie un tablou idealizat al sezonului sărbătorilor de iarnă, cu un cadru plin de adunări perfecte, cadouri și beatitudine. „Această reprezentare poate crea așteptări nerealiste, mai ales pentru cei care simt că experiențele lor nu corespund acestor idealuri. Există numeroase postări în social media cu vacanțe perfecte, locuri parcă desprinse din povești, experiențe inedite, lucruri care pot amplifica sentimentele de inferioritate sau devalorizare ale unor oameni, care simt că viața lor poate nu va arăta niciodată în acel fel”, spune dr. psihiatru Bianca Oroian.
Sunt şi persoane care se confruntă cu presiuni financiare, singurătate sau conflicte familiale, care contrastează puternic cu portretizarea acestui sezon de către societate. „Această discrepanță poate duce la sentimente de inadecvare, stres suplimentar și izolare”, spune dr. Oroian.
Conștientizările sfârșitului de an
Finalul de an aduce cu sine un bilanț, ne gândim la ce am realizat, câte obiective am bifat din câte ne-am propus, dar de multe ori ne fixăm mai degrabă pe ce nu am dus la bun sfârșit sau la planurile care nu s-au concretizat. „Acest lucru poate amplifica sentimentul de inferioritate, ne poate afecta stima de sine și ne poate dezechilibra. Deși la final de an unii dintre noi gândim pragmatic, preocupându-ne de aspectele practice ale anului trecut, poate nevoile noastre ar fi altele: un moment petrecut doar cu noi, cu gândurile și emoțiile noastre, departe de vacarm, de agitație și aglomerație. Un moment în care să evaluăm anul care a trecut, să mulțumim pentru lucrurile bune care s-au întâmplat sau pentru lecțiile pe care le-am învățat din evenimentele mai puțin plăcute”, spune dr. Bianca Augusta Oroian, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola”. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau