Femeia care a furat 21 de cotlete de vițel, iertată de judecători
Dimensiune font:
* magistrații au decis că „inculpata nu are profilul psiho-social a unui infractor, că are posibilităţi de îndreptare, are resurse care să îi permită să adopte şi să menţină o conduită în conformitate cu norma penală”
Deşi are numai două clase şi a crescut într-un mediu toxic, într-o periferie rău-famată a Ploieştiului, Adela D. a dus, până la aproape 50 de ani, o viaţă onestă, fără a încălca în vreun fel legea. S-a născut într-o familie săracă de rromi, iar după ce a absolvit clasa a doua, părinţii au retras-o de la şcoală, măritând-o imediat, conform tradiţiilor acestei etnii. A născut patru copii şi, neavând vreo meserie, a devenit total dependentă de soţ. Acesta o bătea aproape zilnic, avea numeroase relaţii extraconjugale şi nici nu ducea la ureche.
În vara lui 2017, bărbatul a decis că Adela e prea bătrână pentru el (femeia avea atunci 48 de ani) şi a repudiat-o. Singura variantă pentru ea a fost să vină la Iaşi şi să locuiască la o rudă. Nici pe aceasta n-o dădea bogăţia afară din casă, dar se descurcau cât de cât. La limita subzistenţei. Adela făcea curăţenie în casă, mai lucra cu ziua pe la diverşi, evident tot ca femeie de serviciu şi se ocupa de cumpărăturile cotidiene. Aşa a ajuns ea, pe 1 septembrie acelaşi an, la un magazin Lidl. Ca de obicei, cu bani insuficienţi pentru tot ceea ce ar fi trebuit în casă. Iar când a văzut pe un raft cotletele de viţel trase frumos în ţiplă, a intrat în transă. A luat 21 de bucăţi din acest sortiment şi le-a băgat direct în sacoşă, nu în coşul de cumpărături. Când să plătească celelalte produse, casiera a văzut un colţ al unui cotlet şi a întrebat-o ce are în sacoşă. Deloc obişnuită cu hoţiile şi ruşinată toată, Adela a recunoscut pe loc, aşa încât intervenţia agenţilor de pază a fost una de formă. Femeia a predat bucăţile de carne şi s-a făcut proces-verbal. Conform procedurilor, a fost sesizată şi poliţia, deoarce era vorba de infracţiunea de furt.
Prejudiciul de 655 lei fiind recuperat şi cum Adela nu avea antecedente, a fost judecată în stare de libertate, doar cu obligaţia de a se prezenta în mod regulat la Serviciul de Probaţiune.
Nefiind vorba de vreo anchetă urgentă, rechizitoriul a ajuns în instanţă abia în iulie 2019. Nici judecătorii nu s-au grăbit, având alte speţe mult mai importante, a intervenit starea de urgenţă, aşa încât femeia a fost audiată de magistraţi abia în noiembrie 2020. Întrebată care a fost motivul furtului, Adela a răspuns că suferă de mai multe boli, printre care heaptita B şi depresie, boli care necesită un regim alimentar, nu avea suficienţi bani la ea şi când a văzut cum arată cotletele, nu s-a putut abţine.
Cum cei de la Lidl nu s-au constituit parte civilă în proces, n-au avut niciun fel de pretenţii, judecătorii au ezitat să dea o sentinţă de condamnare. Au cerut o caracterizare de la Serviciul de Probaţiune. După ce au primit actul solicitat, magistraţii de la Judecătoria Iaşi au început deliberările, concluzionând că „inculpata nu are profilul psiho-social a unui infractor, că are posibilităţi de îndreptare, are resurse care să îi permită să adopte şi să menţină o conduită în conformitate cu norma penală. Totodată, simpla stabilirea a unei pedepsei, ar conduce la efecte indezirabile asupra inculpatei, la stigmatizarea acesteia, dar şi la adâncirea unui sentiment de inferioritate, în contextul în care inculpata este diagnosticată cu depresie, pentru care primeşte tratament psihiatric. Instanţa apreciază că o astfel de agravare a condiţiei psihice a inculpatei este indezirabilă şi ar putea favoriza îndreptarea inculpatei spre categorii sociale dintr-o zonă a ilicitului, în anturaje, care îi sunt la îndemână şi în care s-ar simţi acceptată. Instanţa apreciază că pe baza probelor din dosarul cauzei se impune concluzia conform căreia comiterea acestei infracţiuni a fost un episod izolat, consecinţa unei rezoluţii eronate, circumstanţiată de diverşi factori socio-familiali care acţionau la momentul respectiv în existenţa inculpatei şi că instituţia renunţării la aplicarea pedepsei poate să constituie un stimul în corijarea inculpatei”.
Astfel, cei de la Judecătorie au decis zilele trecute să aplice Adelei doar avertisment, dispunând renunţarea la aplicarea pedepsei faţă de inculpată. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau