Fenomenele meteo severe produse în Moldova, prevenite de la Iași
Dimensiune font:
* stația meteo „Bârnova” a fost dotată cu un radar de ultimă generație * „Cu o valoare de 6.727.099,95 lei, radarul Doppler dual-polarimetric instalat este al şaptelea de acest fel din România şi va deservi întreaga regiune, asigurând o mai bună predictibilitate şi răspuns la fenomenele meteorologice severe”, a transmis ANM
Fenomenele meteorologice severe precum vântul puternic, ploile abundente, grindina, descărcările electrice, ninsorile, viscolul, poleiul, ceața sau temepraturile extrme care au loc în regiunea Moldovei vor putea fi prevenite, începând de astăzi, cu o mai mare acuratețe de către specialiști, odată cu inaugurarea unui nou radar Doppler cu care a fost dotată stația meteo „Bârnova”, din satul Slobozia (comuna Ciurea).
La eveniment, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, au fost prezenți directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași, colonel lonel Ionuț-Ciprian Grădinaru, comisarul șef al Gărzii de Mediu Iaşi, Gheorghe Bacuscă, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi, Galea Temneanu, șeful Inspectoratului Judeţean în Construcţii Iaşi, Ovidiu Tătăruşanu, precum și a autorităților locale.
„Acest proiect, al cărui beneficiar este Administraţia Naţională de Meteorologie, reprezintă încă un pas important în modernizarea infrastructurii de monitorizare şi avertizare a fenomenelor hidrometeorologice severe, cu scopul de a proteja vieţile şi bunurile materiale ale cetăţenilor din întreaga regiune a Moldovei. Cu o valoare de 6.727.099,95 lei, radarul Doppler dual-polarimetric instalat este al şaptelea de acest fel din România şi va deservi întreaga regiune, asigurând o mai bună predictibilitate şi răspuns la fenomenele meteorologice severe”, a declarat directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.
Radarul dublu polarimetric transmite și primește impulsuri radio atât în orientare orizontală, cât și verticală. Ca urmare, frecvențele captate de radar oferă măsurători ale dimensiunilor orizontale și verticale ale fenomenelor meteo, oferind prognozatorilor estimări mai bune ale dimensiunii, formei și varietății țintelor. Edi MACRI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau