Fermierii din Iași se îndreaptă către livezile de nuci
Dimensiune font:
* jumătate din plantațiile din județ sunt tinere * nucile sunt fructele cele mai bine vândute la export, România fiind lider în UE * producția media la un hectar este de o tonă de nuci
Unul dintre pomii cei mai ocrotiți de lege din România revine tot mai des în atenția fermierilor. Este vorba despre nuc, ale cărui plantații au crescut foarte mult în ultimii ani în toată țara. În patru ani, numărul nucilor plantați în ferme a crescut cu peste 400.000 Recolta din 2023 a plasat țara noastră pe primul loc în topul producătorilor din Uniunea Europeană. Numărul nucilor plantați în România a crescut cu peste 400.000 în 4 ani, depășind 2.3 milioane de pomi.
Nucile sunt, fără îndoială, cel mai valoros produs, fiind apreciate nu doar pentru gustul lor plăcut, ci și pentru valoarea lor nutrițională ridicată. Bogate în acizi grași omega-3, proteine și antioxidanți, nucile sunt esențiale pentru o alimentație sănătoasă. Cererea globală de nuci este în continuă creștere, în special în piețele dezvoltate din Europa de Vest și America de Nord. La fel de apreciat este și lemnul, mai ales în industria mobilei și a decorurilor interioare. Textura sa fină, culoarea bogată și durabilitatea fac din lemnul de nuc un material de lux pentru fabricarea de mobilier de înaltă calitate, instrumente muzicale și piese de artizanat.
Numărul plantațiilor, în creștere
Nucul oferă și alte produse valoroase, după cum ar fi uleiul extras prin presare la rece, folosit atât în bucătărie, cât și în industria cosmetică. Este cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și hidratante, fiind un ingredient popular în creme, loțiuni și alte produse de îngrijire a pielii. De asemenea, cojile de nucă și frunzele sunt utilizate în medicina tradițională și în prepararea unor coloranți naturali. Aceste utilizări diversificate contribuie la valoarea economică totală a nucului, asigurând că fiecare parte a copacului este valorificată, lucru dovedit și de atenția fermierilor ieșeni. În județ, livezile de nuc pe rod ocupă 147 ha, la care se adaugă alte 87 de hectare de plantații tinere. „În acest an am avut o solicitare de înființare a unei livezi în suprafață de 1,47 hectare. Am avut și solicitări de tăiere a nucilor răzleți, 40. Fiind o specie protejată, nucii nu se pot tăia decât cu autorizația și dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Legea nr. 348/2003 și anume: pomii să fie îmbătrâniți și să prezinte ramuri uscate în proporție de 60 % din coroană; să fie amplasați într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes național sau de interes local sau să fie amplasați pe aliniamentele drumurilor naționale și să pună în pericol siguranța circulației rutiere”, a declarat consilierul Diana Creangă, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Județe Iași. Cât privește producția, o cantitate medie în primul an de la intrare pe rod este în jur de o tonă și crește pe măsură ce pomii ajung la maturitate.
În județ, plantațiile de nuc sunt în localitățile Andrieșeni, Aroneanu, Bălțați, Bârnova, Bivolari, Brăești, Butea, Ceplenița, Ciortești, Costuleni, Cristești, Deleni, Dobrovăț, Dolhești, Erbiceni, Heleșteni, Holboca, Ipatele, Mădârjac, Miroslava, Miroslovești, Mogoșești-Siret, Moșna, Probota, Schitu Duca, Sinești, Stolniceni-Prăjescu, Șcheia, Șipote, Tansa, Tomești, Țibănești, Țuțora și Valea Seacă.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau