Filmări la Iași pentru “Enescu geniul și prințesa”, în fața singurului muzeu privat, Casa „Josef Zoller "
Dimensiune font:
Primăria Iași a aprobat pentru duminică anumite restricții de trafic în preajma Teatrului Național și pe strada Elena Doamna în fața Casei Iosef Zoller. Acolo vor fi filmări pentru pelicula “Enescu geniul și prințesa”.
Solicitarea a fost făcută de Asociația Culturală “C.L.A. la Steaua”.
Astfel, în intervalul orar 14:00 - 15:30, circulația va fi închisă pe strada Agatha Bârsescu între străzile I.C. Brătianu și Matei Millo. Parcarea Teatrului va fi până atunci eliberată.
În intervalul orar 16:00 - 17:30, nu se va circula prin fața Casei Iosef Zoller de pe strada Elena Doamna.
Tramvaiele și autobuzele vor avea trasee deviate în intervalul orar 14.00-17.30:
- Tramvaiele de pe traseele 7 și 8 vor circula prin Podu Roș spre Baza 3;
- Autobuzele de pe traseele 42, 43, 43c și 46 vor circula deviat prin Podul de Fier, Bulevardul Tudor Vladimirescu și retur.
Povestea muzeului
Casa Joseph Zoller este un monument istoric situat în municipiul Iași, județul Iași, restaurat de către Gianina Vera Poroșnicu. Este situată pe strada Elena Doamna la numărul 39. Clădirea a fost construită la începutul secolului al XX-lea și figurează pe lista monumentelor istorice.
Casa Joseph Zoller este singurul monument istoric din Iași restaurat din fonduri personale, ale cunoscutei avocate Gianina Veroa Poroșnicu, și aflat în proprietate privată. Face parte dintr-un grup de patru monumente istorice amplasate de-a lungul străzii Elena Doamna.
Casa a fost construită în stilul neoclasic francez, în culoarea alb-crem. Are opt camere cu legătură între ele, iar în procesul de restaurare s-a urmărit respectarea întocmai a compartimentării inițiale.
Casa datează de la începutul secolului al XX-lea, din perioada 1912-1915, și este situată pe un sit istoric rezidențial de pe strada Elena Doamna. Strada era numită până la 1900 strada Albă, un important bulevard de promenadă și zonă comercială a Iașului, fiind locuită preponderent de evrei. De aici, și denumirea sub care a fost cunoscută casa, ”Palatul Alb de pe strada Albă”.
Casa este cumpărată de actualul proprietar în 2013, iar procesul de restaurare a durat din 2013 până în 2016. Ca un echilibru în timp, Zoller, proprietarul inițial al clădirii, a construit casa și fabrica sa de ciocolată tot în trei ani.
Joseph Zoller a fost un filantrop și industriaș evreu, care s-a născut în 1875 în Herța și a decedat în 1924 din cauza unei leucemii. În anul 1901 vine la Iași fără dotă și își începe cariera de cofetar. Inițial, își deschide fabrica de ciocolată într-un spațiu închiriat, după care își construiește propria fabrică odată cu casa, între anii 1912 și 1915. Împreună cu soția sa, Bela Adela Copolovici, are 4 copii: Theophilia (Filly), Paula, Millo și Elsa. După moartea lui Zoller, în 1924, familia reușește să supraviețuiască pogromului de la Iași refugiindu-se în București, ulterior la Paris, luându-și de fiecare dată viața de la capăt.
Dezarhivând documente, proprietara actuală a casei, avocata Ginaina Veroa Poroșnicu, a reușit să descopere mormântul lui Joseph Zoller la Cimitirul Evreiesc din Iași, dar și pe urmașul în viață al lui Zoller, nepotul său, Doru Mihail Margulies, stabilit în Italia.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau