Fostul primar din Popricani şi-a dovedit nevinovăţia, dar de scăpat l-a scăpat prescripţia
Dimensiune font:
Ajuns primar la Popricani, în anul 2012, Valeriu „Bebe” Pârlog, inginer agronom, s-a trezit că are de-a face cu o moştenire infernală lăsată de predecesorul său, Otonel Slabu. Fraudă cu fonduri europene, conturile Primăriei blocate şi multe alte incoveniente. S-a concentrat pe rezolvarea acestora, de administrarea afacerii rămânând a se ocupa familia. De aici, avea să i se tragă tot pocinogul.
Încă din 1991, fostul primar al comunei Popricani, Valeriu Pârlog, inginer agronom, s-a apucat să ia în arendă diverse terenuri din zonă şi să le exploateze în mod profesionist. În 1998, a înfiinţat, împreună cu soţia sa, Elena (tot agronom), firma Euro-Elmar SRL. A mers tot pe ideea arendării şi nu a cumpărării de terenuri. Mult mai rentabilă, banii câştigaţi investindu-i în utilaje şi depozite.
Intrarea în politică l-a obligat să cedeze părţile sociale fiului său, Paul Valentin, tot agronom.
La fel ca şi ceilalţi mari producători agricoli din zonă, Euro-Elmar a mers pe aceeaşi strategie a arendării. Ţinta predilectă: terenuri care au aparţinut CAP-ului, nu făceau parte din domeniul public sau privat al comunei, nu erau evidenţiate în vreun registru al UAT. Sau terenuri în plus faţă de cele evidenţiate în registrele agricole.
Din cauza statului incert, acestea nu se puteau lua în concesiune şi nici contractele de arendă nu se puteau face pe o perioadă mai mare de un an. Se prelungeau, dacă nu apăreau revendicări ale respectivelor suprafeţe. Amănunt esenţial în toată această poveste: Comisia Locală de Fond Funciar nu era îndreptăţită să primească şi să soluţioneze cereri de arendare a terenurilor agricole aflate în rezerva sa, având atribuţii doar în procesul de reconstituire a dreptului de proprietate, motiv pentru care cererile formulate de producători pentru arendarea suprafeţelor de teren au fost înregistrate la Primărie...
Subvenţia se încasează de cel ce lucrează pământul, nu de proprietar
Aşa s-a procedat şi în cazul Euro-Elmar, unde acţionari sunt Elena şi Paul Valentin Pârlog. Primar devenise soţul şi tatăl, Bebe Pârlog. Care, în efortul pentru deblocarea conturilor Primăriei, a mers pe ideea că orice ban intrat în instituţie e bine venit. Aşa că a semnat contractele de arendare cu firma familiei pentru o suprafaţă totală de 196,34 ha de teren agricol, pentru o redevenţă anuală de 200 lei per hectar. Contracte reînnoite, an de an, din 2013 încoace.
Însă, aceste semnături repetate i-au adus lui Pârlog un dosar penal pentru conflict de interese. Co-inculpaţi au fost soţia şi fiul, pe motiv de obţinere de foloase patrimoniale. Procurorii au invocat ca dovadă subvenţiile sistematice primite de la APIA. N-au ţinut cont de prevederea art.2 din Legea nr.16/1994, care spune foarte clar că subvenţia pe suprafaţă se încasează de cel care lucrează pământul, nu de proprietar, uzufructuar sau orice alt deţinător. N-a contat nici amănuntul că, în momentul întocmirii rechizitoriului era în vigoare Legea nr.193/2017, care a înlocuit denumirea de „conflict de interese” cu sintagma „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.
Rechizitoriul a ajuns în instanţă pe 19 iunie 2018, iar procesul a durat până pe 7 octombrie, anul trecut. Acţionarii Euro-Elmar au fost achitaţi, nu şi fostul primar. Acesta a primit un an şi zece luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei.
Deşi sentinţa e mai mult simbolică, Pârlog a atacat-o la Curtea de Apel. În afara argumentelor menţionate mai sus, a ţinut să sublinieze că primarul are drepturi şi obligaţii în calitate de Preşedinte al comisiei locale de aplicare a legilor fondului funciar, că e în fişa postului să semneze contractele de arendă, dar după ce acestea sunt depuse şi verificate de către cei din compartimentul agricol al Primăriei. Ceea ce s-a şi întâmplat. Putea să delege atribuţiile, dar asta n-ar fi schimbat cu nimic datele problemei.
În apel, iarăşi zeci de înscrisuri, audieri de martori, toate favorabile fostului primar. Dar nu astea l-au scăpat de cazier, ci faptul că a intervenit prescripţia. Astfel, prin sentinţa definitivă dată la începutul acestei săptămâni, Curtea de Apel a decis încetarea procesului penal împotriva lui Valeriu „Bebe” Pârlog. Nu mai trebuie să plătească nici măcar cei 1.500 lei, obligaţie stabilită de prima instanţă. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau