FOTO - Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, spălată cu apă caldă
Dimensiune font:
* muncitorii din subordinea Primăriei au măturat şi spălat şi perimetrul în care vor avea loc vineri manifestările oficiale de Ziua Unirii
Încă de la primele ore ale zilei de miercuri în Piaţa Unirii şi-au făcut apariţia echipe de muncitori ai societăţilor aflate în subordinea Primăriei. Au dat cu mătura dar şi cu peria şi apă caldă pe impunătoarea statuie a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
„Ca în fiecare an, în preajma Zilei Unirii spălăm statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Statuia este monument istoric. Nu este spălată cu substanţe chimice, ci doar cu apă caldă, se freacă cu periile. Nu se aplică alte tratamente deosebite tocmai pentru a nu afecta patina statuii”, a spus Laurenţiu Ivan, directorul SC Servicii Publice.
În timp ce unii frecau de zor pentru ca statuia să iasă curată, alţi muncitori au măturat şi spălat străzile din zona centrală, iar unii au curăţat spaţiul verde din zonă. „Ca în fiecare an, sărbătoarea Unirii Principatelor Române are şi o etapă de curăţire a statuii lui Alexandru Ioan Cuza. O facem şi în acest an. E o chestiune care a rămas aproape tradiţională. Desigur, nu e singura zi din an când curăţăm această statuie de prezenţa porumbeilor”, a spus primarul Chirica.
Primarul a dat asigurări că pe 24 ianuarie toată Piaţa Unirii va fi ornată ca de o mare sărbătoare, cu steaguri tricolore şi ghirlande de cetină. La fel şi împrejurimile. „Toată zona va fi pavoazată începând cu steaguri pe clădirea Braunstein, pe turnul central din Piaţa Unirii, pe Hotelul Unirea, precum şi pe traseul pe care îl vom parcurge cu preşedintele României pe traseul Piaţa Unirii - Biserica Trei Ierarhi. 24 ianuarie este un eveniment naţional care trebuie sărbătorit aşa cum se cuvine, cu elemente de patriotism local, naţionalism românesc la care ţinem foarte mult”, a spus primarul.
Pe 24 ianuarie în Piaţa Unirii sunt aşteptaţi cât mai mulţi ieşeni să vină să celebreze 161 de la înfăptuirea Unirii Principatelor. „Cred că vor fi peste 5.000 de oameni, având în vedere că vremea va fi frumoasă. Noi am pregătit şi ceaiuri calde. Vrem să transformăm această zi într-o sărbătoare naţională. Iaşul a dat startul creării Principatelor Primului Regat al României. Practic, Iaşul a fost leagănul, maternitatea acestui stat, motiv pentru care de fiecare dată vom sărbători data de 23 ianuarie”, a spus primarul.
Alături de ieşeni, pe 24 ianuarie sunt aşteptaţi să vină preşedintele Iohannis şi premierul Orban, dar şi reprezentanţi ai ambasadelor, de la Bucureşti. Lavinia DUCAŞ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau