Funcţionare sau dezvoltare?
Dimensiune font:
O parte dintre aleşii locali au reproşat municipalităţii faptul că nu reuşeşte să cheltuie banii pentru o serie de investiţii * aşa se face că, în primul semestrul din 2022, Primăria Iaşi înregistrează un execedent de aproape 200 milioane lei * primarul Iaşului a explicat că, pe de o parte, unii constructori au dificultăţi, neputând emite facturi pentru lucrările efectuate și, ca atare, nici municipalitatea nu poate face plățile corespunzătoare
În ședința de ieri a Consiliului Local, aleșii locali au dezbătut proiectul de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetului general al Municipiului Iaşi la data de 30 iunie 2022. Conform proiectului, până la data de 30 iunie 2022, la partea de venituri, încasările sunt în sumă de 813.259.760 lei iar cheltuielile în sumă de 620.824.680 lei, rezultând un excedent de 192.435.080 lei. Primarul Mihai Chirica a explicat că, înainte de orice investiţie, Iaşul trebuie să rămână un oraş funcţional. „În ciuda dificultăţilor financiare cauzate de inflație, creșterea prețurilor materialelor de construcții și ale forței de muncă, municipiul Iaşi a rămas un oraş funcţional, neînregistrându-se sincope în asigurarea serviciilor publice pentru ieşeni. Atât societăţile aflate în coordonarea municipalităţii ieşene, cât şi direcţiile și instituțiile din subordinea Primăriei au făcut în așa fel încât serviciile de care ieşenii au nevoie să fie asigurate în cele mai bune condiţii”, a spus primarul.
În schimb, unii consilieri au insistat pe segmentul de dezvoltare, acolo unde, în opinia lor, banii stau necheltuiţi. „Referitor la execuţia bugetului general, constatăm că pe segmentul de funcţionare nu există devieri mari, dar la secţiunea de dezvoltare trebuie să intervină aparatul de execuţii a Primăriei pentru a înainta în proiecte. La acest nivel de execuţie bugetară, m-aş lega de contractele semnate. Am analizat acest indicator pentru anul 2021 şi pot să vă spun că s-au semnat contracte de 133 milioane lei dintre care doar 98 milioanel lei sunt pentru lucrări. În semestrul 1 pe 2022, au fost semnate contracte noi de 14,5 milioane lei din care 7,6 milioane lei sunt contracte pentru lucrări”, a spus Iulian Husanu (USR).
Termoficarea, piatra de moară de la gâtul municipalităţii
Pe de altă parte, primarul Mihai Chirica a explicat că din cauza reluării activităţii de termoficare, municipalitatea ieşeană având statutul de operator de termoficare, structura bugetului pe 2022 este anormală, nefiind o împărţire echilibrată pe trimestre din moment ce semestrul 1 din 2022 acumulează peste 75 la sută din execuţia bugetară. „A trebuit să alocăm 180 milioane lei pentru termoficare şi alţi 354 milioane lei pentru servicii publice. Cât priveşte dezvoltarea, există plăţi într-un volum mai redus cu toate că producţia realizată este mult mai mare. Vă dau exemplul celor 9 tramvaie Bozankaya, în valoare de 100 milioane lei, care ar fi dublat suma de pe dezvoltare, dar care nu sunt plătite pe considerente tehnice (anularea garanţiilor depuse de furnizor). Şi aşa stau lucrurile şi cu alte contracte, unde producţia realizată este parţial plătită. Toată execuţia bugetară trebuie să o citiţi în acest context”, a spus primarul Iaşului.
Mai mult decât atât, secţiunea de funcţionare a urbei va avea prioritate în continuare. „Am făcut provizioane pentru iarna 2022-2023. La fel ca şi la gaze, va trebui să depunem garanţii şi pentru achiziţia de cărbune. Preţul cărbunelui a crescut, de la 165 lei dolari pe tonă anul trecut, la 360 dolari pe tonă, la care se adaugă transport. Va trebui să alocăm 150 milioane de lei pentru achiziţia primelor cantităţi de cărbune. Cât priveşte secţiunea de dezvoltare, nu s-a blocat nimic din programele de invesţitii, cu câteva excepţii după ce am fost notificaţi de constructori că nu mai fac faţă noilor preţuri. Este vorba de proiectul cu oazele de verdeaţă, şi parţial pe investiţia de la Spitalul Recuperare unde va trebui să demarăm o altă procedură pentru lucrări în valoare de 4,5 milioane lei dintr-un total de 14 milioane lei”, a mai spus primarul.
Potrivit acestuia, toate comunităţile din România se confruntă cu provocări și probleme generate de creșterea prețurilor, în special ale materialelor de construcții. Practic, firme cu care municipalitatea a semnat contracte de execuție de lucrări de construire se confruntă atât cu prețuri mai mari ale materialelor față de cele din momentul semnării contractelor, cât și cu lipsa forței de muncă. Având dificultăți în onorarea contractelor, nu pot emite facturi pentru lucrările efectuate și, ca atare, nici municipalitatea nu poate face plățile corespunzătoare. Pe lângă volumul relativ redus al producției realizate de constructori pe șantiere, atât pe cele finanțate cu fonduri europene, cât și locale, trebuie amintit faptul că în bugetul local al acestui an au fost prinse şi proiectele privind achiziţiile de autobuze electrice (44 de unităţi, în valoare de circa 133 de milioane de lei) care sunt derulate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, investiție care este în derulare, primul autobuz urmând să ajungă la Iași în cursul lunii august.
Campioni la absorbţia de fonduri
În acest an Primăria Municipiului Iași a reușit să continue să aducă tramvaie noi în Iaşi, a finalzat lucrările la Palatul Braunstein și Mănăstirea Frumoasa, investiţiile în infrastructura stradală şi pietonală au continuat, precum şi cele care privesc educația, modernizarea şi extinderea facilităților sportive și spaţiilor verzi. În prezent, Primăria Municipiului Iași organizează nu mai puțin de 17 de licitații prin Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP – SICAP), care vizează investiții diverse, precum construirea pasajului subteran dintre strada Anastasie Panu și strada Palat, modernizarea de străzi, sistemul de e-ticketing, reabilitarea de monumente, realizarea de studii, proiecte și expertize, cu o valoare cumulată de circa 110 milioane de lei.
Potrivit unei analize recente a Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene în privinţa investiţiilor finanţate din fonduri europene nerambursabile, judeţul Iaşi ocupă un loc fruntaş în clasamentul proiectelor depuse şi aprobate de către Comisia Europeană. Astfel, pentru perioada 2014 – 2021, judeţul nostru a obţinut finanţare în cuantum de peste 8,36 miliarde lei, cu care s-au finanţat şi se finanţează un număr total de 406 proiecte. Judeţul Iaşi se află după municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, dar se află peste judeţe comparabile ca populaţie şi PIB, cum ar fi judeţul Constanţa (care a obţinut finanţări nerambursabile de peste 8,33 miliarde lei), judeţul Cluj (6,79 miliarde lei), judeţul Dolj (6,20 miliarde lei) şi judeţul Timiş (5,32 miliarde lei). Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau