GALERIE FOTO - Tresure Hunt, o cursă printre monumentele istorice din Dealul Copoului
Dimensiune font:
Elevii pasionați de istorie, arhitectură și plimbări au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la un eveniment inedit. Intitulată „Descoperă vechile zidiri ieșene”, acțiunea a fost structurată pe schema unei căutări de comori, un „treasure hunt” în cadrul căreia participanții au descoperit fascinantele taine ale Iașului, alături de prietenii lor. La start s-au înscris 18 echipe, reunind aproape 60 de elevi, de la licee din Iași. Ei au trebuit să descopere opt monumente istorice, aflate pe traseul Colegiul Național – Casa „Mihail Sadoveanu”. La final, s-au reunit în Parcul Expoziției, unde a avut loc și festivitatea de premiere. Pe locul întâi s-a clasat echipa formată din Alexandra Vicol, Andrada Tănasă și Alexandra Nepotu. Premiul al doilea a fost adjudecat de către echipa alcătuită din Teodora Minea, Alexia Anghel și Mara Spiridon. Pe locul al treilea s-a clasat echipa formată din Medeea Buta și Daria Ghiarasim. Au mai fost oferite și patru mențiuni, iar pentru cei care nu au urcat pe podium au fost pregătite alte surprize. Premiații au primit cărți și diplome. De remarcat este faptul că evenimentul a fost organizat de către elevi, parteneri fiind Colegiul Național și Asociația socio-cultural-educativă KreativIS, alături de Asociația Civica Iași. „Elevii s-au organizat impecabil, au găsit sponsori, au format și echipele de voluntari. Au muncit mult, dar a ieșit un eveniment superb”, a spus prof. Mihaela Țurcănașu, coordonatorul echipelor de la Colegiul Național, care a transmis și felicitări celor două eleve care s-au ocupat de organizare – Bianca Fechet și Maria Enea. „A fost un concurs frumos, în care elevii s-au implicat total. Suntem bucuroși că asociația noastră le-a putut fi alături. Astfel de acțiuni sunt foarte importante din mai multe puncte de vedere, plecând de la completarea bagajului istoric, dar și din perspectiva socializării, responsabilizării, comunicării”, a spus Geanina Enache, co-fondator al Asociației KreativIS și care, de altfel, a pus la punct ghicitorile și indiciile după care adolescenții au descoperit monumentele de pe traseu – Casa Ghika, Institutul de Igienă „Mihai Ciucă”, Casa Pogor, Casa „Mihail Kogălniceanu”, Casa Vălescu, Institutul Francez din România, filiala Iași, Statuia Cavaleristului, Bustul Regelui Ferdinand I, Casa „Mihail Sadoveanu”.
Evenimentul a fost organizat în cadrul concursului național „Patrimoniul cultural, istoric și natural-Zestrea comunităților locale”, desfășurat de Societatea de Științe Istorice din România. Proiectul este derulat de Colegiul Național Iași, Societatea de Științe Istorice din România, filiala Iași, Asociația socio-cultural-educativă KreativIS și Asociația Civica Iași. Concursul național „Patrimoniul cultural, istoric și natural-Zestrea comunităților locale” este o inițiativă a Societății de Științe Istorice din România, cea mai cuprinzătoare organizație profesională din domeniul producerii și transmiterii cunoașterii istorice, care grupează în rîndurile sale profesori, cercetători, arhiviști, muzeografi, studenți și alți iubitori ai istoriei. Scopurile acestui proiect, derulat în perioada martie-iunie 2021, sunt următoarele - implicarea elevilor din învăţământul preuniversitar și a studenților în activitățile din viața comunităților locale, dezvoltarea spiritului civic, creşterea gradului de conştientizare a necesităţii protejării, conservării și promovării patrimoniului şi valorilor culturale locale, constituirea unei arhive a bunurilor de patrimoniu din comunitatea respectivă și a unei hărți de turism cultural.
Concursul va consta în realizarea de către echipajele care se vor înscrie a unor activităţi precum: identificarea bunurilor cu valoare de patrimoniu material imobil, patrimoniu natural; realizarea unui album foto şi a unei fişe descriptive a bunului respectiv. Acest portofoliu va fi transmis digitalizat către comisia naţională de jurizare care va premia cele mai bune rezultate ale cercetării, oferind diplome, reviste de specialitate şi cărţi. Având în vedere contextul generat de pandemie, ŞSIR şi şcolile partenere vor respecta cu stricteţe măsurile sanitare recomandate de către autorităţi, iar majoritatea activităţilor vor fi derulate on-line.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau