Garda de Mediu a făcut ravagii printre poluatorii ieșeni
Dimensiune font:
Gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor sau a apelor uzate, distrugerea de habitate protejate sunt principalele nereguli constate de Garda de Mediu Iași în anul 2021 * amenzile aplicate nu au fost deloc neglijabile, valoarea acestora fiind de 2.184.500 lei
Din cele 879 de controale efectuate anul trecut de Garda de Mediu Iași, 676 au fost în domeniul poluării industriale, iar 203 dintre ele au vizat domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor naturale protejate. „Neconformitățile sancționate s-au referit la lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligaţiilor privind protecţia atmosferei, nerespectarea actelor de reglementare, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor sau a apelor uzate, nerealizarea obligațiilor la Fondul pentru Mediu și pentru distrugerea de habitate protejate. Aici au fost aplicate 302 sancțiuni”, a transmis Garda de Mediu Iași.
Garda de Mediu Iași a făcut și 11 sesizări penale pentru gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor periculoase, cât și pentru extragerea ilegală de argilă, ardere stuf şi vegetație ierboasă în arii naturale protejate.
Reclamații primite de la cetățeni
O mare parte dintre situațiile constate de Garda de Mediu în teren au fost semnlate chiar de către cetățeni. Ieșenii deranjați de gunoaie au asaltat Agenția pentru Protecția Mediului Iași și mediul on-line cu reclamații. Doar anul trecut au fost depuse peste 140 de petiții în care cetățenii au semnalat abateri grave ale măsurilor de protecție a mediului înconjurător. Cele mai multe dintre ele vizează activitatea operatorilor economici din Iași, în special șantierele. „Cei mai mulți ieșeni au reclamat gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor (31%) și nerespectarea măsurilor de protecție a mediului de către operatorii economici (30%), mai ales în șantiere. Alte aspecte reclamate au privit mediul de viață al populației (10% dintre petiții): conflicte între vecini pe teme de protecția mediului, majoritar în mediul rural (modul de gestionare a apelor uzate, dejecții animaliere, mirosuri, resturi vegetale)”, a transmis APM Iași.
Totalul petițiilor înregistrate și soluționate în anul 2021 la Agenția pentru Protecția Mediului Iași a fost de 146. Pe lângă aspectele deranjante referitoare la deșeuri, au fost și cetățeni care au formulat petiții pentru a fi mai bine informați. „Spre exemplu, unii au dorit să știe cum pot folosi mai puține produse din plastic de unică folosință, alții care sunt prevederile legale pentru un impact cât mai scăzut al deșeurilor. APM Iași a formulat răspuns în termenul legal la 17% din petițiile înregistrate. Termenul mediu de răspuns a fost de 9 zile calendaristice”, au mai transmis reprezentanții instituției.
75% din petițiile înregistrate la APM Iași au fost redirecționate, întrucât instituţia nu are atribuţii privind aspectele ce au fost semnalate. Au predominat petițiile din partea persoanelor fizice (83%), iar marea majoritate a petițiilor au fost depuse on-line (87%). Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau