Grevă la CFR!
Dimensiune font:
Liderul de sindical al Societăţii Comerciale de Reparaţii Locomotive Iași, Iustin Borș, a precizat că, în momentul de față, angajații de la Căile Ferate, nu mai primesc sporurile pentru condiții grele, chiar dacă instanțele de judecată le-au dat dreptate * acesta mai spune că, în lipsa statutului personalului feroviar, a cărui aplicare a fost amânată din nou, salarizarea tinde către minimul pe economie * pe raza regionalei ieşene, nouă trenuri au fost afectate, înregistrând întârzieri de sute de minute * greva s-a încheiat în juurl orei 17, după ce Ministerul Transporturilor a remis un comunicat prin care promite „creșterea salariilor tarifare cu indicele de creștere a prețurilor de consum pentru anul 2022”
Ieri, sindicatele de la Calea Ferată au declanşat proteste spontane în toată ţara, nemulţumite că s-a amânat intrarea în vigoare a statutului personalului feroviar. La Iaşi, 20 de angajaţi aparţinând CFR Infrastructură nu au permis plecarea trenurilor, nemulţumiţi atât de îngheţarea salariilor, dar şi de subfinanţarea pentru refacerea infrastructurii feroviare. „Statutul în sine prevede reglementări salariale, reglementări privind pensionarea personalului. În cazul nostru, suntem nevoiți să cerem acest statutu pentru că l-am cerut de mult timp, este o lege deja trecută prin Parlament, votată, aprobată, publicată în Monitorul Oficial. Este amânată un an de zile, deci până la sfârșitul lunii martie 2022. Acum, au decis fără nicio consultare, prorogarea acestei legi pentru încă un an de zile. Neaplicarea statutului la noi duce la tendința salarizării către salariul minim pe economie”, a spus Iulian Borş, liderul de sindicat din cadrul Societăţii Comerciale de Reparaţii Locomotive (SCRL). Acesta a făcut referire şi la condiţiile de muncă. „Lucrăm în condiţii grele de muncă, în mizerie, în frig. Oamenii sunt terminaţi, uzaţi. Măcar să fie plătiţi, să se mai facă ceva cu salarizarea. Mulţi angajaţi au plecat. În câteva zile au plecat mulţi angajaţi. Sunt oameni care ar lucra din pasiune dar când se lovesc de condiţiile grele de muncă şi plată pleacă”, a mai declarat sindicalistul SCRL
Tot ieri, conducerea CFR Călători a remis un comunicat prin care se fac referiri la situaţia creată. „Protestul spontan feroviar ce are loc astăzi, 20 decembrie 2021 (n.r. – ieri), nu se datorează CFR Călători. Este o acțiune sindicală feroviară a angajaților de la S.C.R.L. Brașov SA și a CFR SA, ca urmare a prorogării până la data de 01.01.2023, a legii 195/2020, privind Statutul Personalului Feroviar, legiferată prin OUG 130/17.12.2021. Pe raza regionalei Iași personalul aparținând CFR SA a oprit trenurile CFR Călători în stațiile Iași, Pașcani, Roman și Bacău cu semnalul pe culoarea roșie, fiind afectate trenurile 6002, 6461, 5603, 5401, 5432, 1541, 5402, 5461, 5415. De asemenea, acțiunea personalului aprarținând CFR SA afectează circulația trenurilor și pe raza regionalelor București, Craiova, Galați. În situația în care circulația trenurilor va fi afectată de continuarea protestului la CFR SA, pasagerii care au bilete/abonamente la trenurile afectate vor primi, la cerere, contravaloarea biletelor/călătoriilor achiziţionate şi neutilizate (fie pentru întreaga rută, fie pentru distanța neefectuată din ruta respectivă), conform Regulamentului de transport pe calea ferată în vigoare”, se arată în comunicatul CFR Călători.
Întârzieri de 7-8 ore
Dintre trenurile afectate de grevă, întârzierea cea mai mare a avut-o trenul Iaşi – Braşov, cu o întârziere de 470 minute. Şi trenul Paşcani – Mărăşeşti a acumulat 417 minute de întârziere, în vreme ce trenul Iaşi – Galaţi a ajuns la destinaţie cu o întârziere de 341 de minute. Trenurile Iaşi – Paşcani (102 minute), Iaşi – Suceava Nord (82 minute), Mărăşeti – Iaşi (90 minute) şi Suceava Nord – Bacău (83 minute) sunt alte garnituri afectate de greva personalului ieşean.
Mai mulţi bani
Greva s-a terminat în jurul orei 17.00, când Ministerul Transporturilor a dat un comunicat prin care promite „creșterea salariilor tarifare cu indicele de creștere a prețurilor de consum pentru anul 2022”. „Se va relua circulația trenurilor. Am sfătuit oamenii să reia activitatea. Am obținut o creștere salarială de 10% începând de anul viitor, care să acopere inflația”, a declarat președintele Federației Naționale Sindicale Drum de Fier, Florea Dobrescu, citat de Club Feroviar. El a precizat că un alt punct convenit a fost anularea Ordinului semnat de fostul ministru Cătălin Drulă prin care se interzicea participarea reprezentanților sindicali la ședințele Consiliilor de Administrație ale societăților feroviare cu capital de stat. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau