Iașul a fost, în weekend, capitala mondială a tatuajelor
Dimensiune font:
130 de tatuatori de pe 4 continente au fost prezenți la Iași timp de trei zile la cel mai mare festival din domeniu de la noi din țară. Tinerii au ales modele inedite, dar tatuatorii au plecat acasă și cu premii.
Colorate sau alb-negru, mari sau mici, cu modele realiste sau personaje fictive, tatuajele au luat ochii iubitorilor acestei arde la final de saptamana la Iași.
La cea de-a 14 a ediție a Festivalului Internațional al Tatuajelor de la Iași au venit aici 130 de artiști tatuatori din Europa, America de Sub și de Nord, dar și din Asia.
Tinerii s-au programat și cu un an înainte
Iubitorii tatuajelor care și-au oferit pielea drept pânză pentru tatuatorii de peste hotare au ales modele inedite. „Nu sunt după superstiții, si nici nu trebuie să insemne ceva. Acum începem pe piciorul stâng, mai am spatele și cam atât. Pe viitor vreau să mai fac. E un fel de viciu asta să zic așa, cu tatuajele. Dacă îți faci unul s-ar putea să spui că îți dă dependență”, a spus Sebastian, un tânăr care tocmai și-a făcut un nou tatuaj.
Și tatuatorii și-au dat frâu liber imaginației. „Aleg să fac frumosul decât ceva familiar. Cred că ăsta este stilul meu și ceea ce fac. Iau 3.000 de lei pe o sesiune undeva la șase ore , începem de pe la ora 11 până la ora 6,7. Acum facem un porc, dar înseamnă de fapt altceva. E vorba de lumea modernă, de ceea ce ne înconjoară acum”, explică Mihai Turuianu, tatuator din București.
Și Alex nu a rezistat să nu își mai facă un tatuaj și a venit pentru o nouă experiență.
Când nu au idei, îi ajută tatuatorii.
Nu toți cei care vin să își facă tatuaje știu și ce vor, cei mai mulți au o idee vagă asupra modelului. Atunci intervin artiștii tatuatori cu idei și inspirație. „Îi ajutăm pe clienți să își facă modelul mai artistic. Ei au o idee și noi îi ajutăm să se dezvolte acea idee și să creăm o artă”, spune Eduard Vârlan, tatuator.
La festivalul de la Iași au ajuns și artiști de peste hotare.
Marco a venit din Portugalia. Este tatuator de 12 ani și îi place să tatueze mai ales personaje din anime-uri sau super-eroi. „Fac şi tatuaje asemănătoare cu realitatea, tatuaje avangardiste. Când treci prin momente dificile, te ridici din pat şi îţi faci un tatuaj. Este o tranziție. Un artist tatuator munceşte mult, dar depinde și preţul. Nu este vorba de bani, este vorba despre ceea ce faci. Dar este mult mai scump în ţara mea, decât aici. Un tatuaj mare poate fi în jur de 500, 600, 700 de euro, depinde de sesiune. Aici este undeva la 300 de euro”, a explicat Marco Federado, tatuator din Portugalia.
La finalul celor trei zile, cei mai buni artiști tatuatori și cele mai bune tatuaje au fost și premiate. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau