Iașul are cele mai performante școli din România!
Dimensiune font:
* cu 28 de medii de 10, județul Iași ocupă primul loc la nivel național în ceea ce privește examenul elevilor de clasa a VIII-a * la nivelul Regiunii de Nord-Est, pe locul doi se afla Suceava, cu 15 „zeciști”, urmat de Neamț (11), Bacău (10), Vaslui (5) și Botoșai (4) * „Aşteptările noastre nu sunt legate neapărat de notele de 10. Noi muncim, ne facem treaba. Elevii, la fel. Suntem întotdeauna într-o bună colaborare. Rezultatele sunt o consecinţă a ceea ce facem, nu un scop al nostru”, susține Mihaela Blioncu, director adjunct al Colegiului Național „Emil Racoviță” Iași
O parte dintre emoțiile elevilor din clasele a VIII-a s-au încheiat o dată cu afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională. La nivel național, procentul de promovabilitate a fost de 76,2 la sută, oarecum apropiat și de cele din județele Regiunii de Dezvoltare Nord-Est. Iașul deschide lista, cu 28 de medii de 10, cele mai multe la nivel național.
„Campionul” acestei sesiuni este Colegiul Național „Emil Racoviță” cu 13 medii de zece, urmat de Colegiul Național „Costache Negruzzi” cu 6 medii de zece. Colegiul Național se situează pe locul al treilea cu trei medii maxime. Pe locul al patrulea se află Școala Gimnazială „Ion Simionescu” cu două medii de 10. Urmează, la egalitate, Colegiile Naționale „Vasile Alecsandri” și „Dimitrie Cantemir”, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” și Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu” cu câte un „decarist”.
Racoviţă, liceul cu cei mai mulţi „zeciști”
Cele mai multe medii de 10 au fost obţinute de elevii Colegiului Național „Emil Racoviță” - 13 la număr. „La nivelul şcolii, media este 9,57, ceea ce înseamnă că şi celelalte medii au fost bune şi foarte bune. Aşteptările noastre nu sunt legate neapărat de notele de 10. Noi muncim, ne facem treaba. Elevii, la fel. Suntem întotdeauna într-o bună colaborare. Rezultatele sunt o consecinţă a ceea ce facem, nu un scop al nostru. Bineînţeles, ne bucură foarte mult rezultatele foarte bune. Dar noi suntem bucuroşi pentru fiecare rezultat al elevilor noştri. Spre exemplu, o medie sensibil apropiată de 10 pentru noi are aceeaşi valoare. Noi îi iubim şi apreciem pe elevi pentru munca lor chiar dacă nu au avut 10”, ne-a spus Mihaela Blioncu, director adjunct al Colegiului Național „Emil Racoviță”.
La Colegiul Național „Costache Negruzzi” au fost şase medii de 10, la Colegiul Național Iași au fost trei medii de 10, la Școala Gimnazială „Ion Simionescu” două medii de 10. „Este un succes notabil al elevelor noastre, dar şi al întregului colectiv de profesori de la Şcoala Gimnazială Ion Simionescu, întrucât Ana şi Maria învaţă aici din clasa I. Rezultatele lor vin să confirme valoarea şcolii noastre într-un an în care am obţinut şi două premii I la olimpiadele şcolare la nivel naţional. Media 10 la Evaluarea Naţională înseamnă efort pe termen lung, victoria şi dorinţa de cunoaştere, completate de îndrumările unor profesori competenţi şi dedicaţi”, a spus directoarea Şcolii „Ion Simionescu”, Sabina Manea.
Câte o medie de 10 la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil”, la Liceul Teroretic „Dimitrie Cantemir” şi Școala Gimnazial „Ștefan Bârsănescu”.
Media 10 după sute de ore de lucru
Printre cei 28 de elevi care au obţinut mult râvnitul 10 se află şi Maria Irofte. E a absolvit Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu”. După ce a obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, vrea să înveţe la Colegiul Naţional. Încă nu s-a decis dacă la Informatică sau Ştiinţele Naturii. „A fost o provocare. Rezultatul este confirmarea muncii mele depuse în cei patru ani de gimnaziu. Mă așteptam să iau 10 pentru că eram destul de sigură de teza mea chiar înainte de publicarea baremului. Totuși am fost surprinsă atunci când s-au afișat notele. Eu vedeam 10 ca pe ceva greu de atins, ceva irealist. Credeam că doar cei mai buni dintre cei mai buni pot ajunge la o astfel de performanță”, a spus Maria.
Ana Gheorghiţă nu este doar o altă elevă de la Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” care la Evaluarea Naţională de anul acesta a reuşit să obţină media 10, ci este chiar colega de bancă a Mariei.
Ea este şefa de promoţie din acest an de la Şcoala Gimnazială „Ion Simionescu” iar pe parcursul anului şcolar şi-a ajutat colegii mai slabi decât dânsa. În urmă cu 7 ani ani, sora Anei a obţinut şi ea 10 la Evaluarea Naţională. „Acest 10 nu e doar meritul meu, deşi şi eu am depus foarte mult efort şi am învăţat foarte mult, dar au fost foarte mulţi oameni care mi-au fost alături. Am avut noroc să am profesori foarte buni care au ştiut să ne îndrume şi să ne gestioneze pe fiecare dintre noi toţi. De asemenea, doamna director ne-a sprijinit foarte mult. Ca să ajung în punctul acesta am depus foarte multă muncă începând de vara trecută, când am început să lucrez foarte multe teste din diferite culegeri”, a spus Ana.
Media 10 a fost un succes aşteptat pentru Theodor, unul dintre cei 28 de decari din judeţul Iaşi. „Nu mi s-a părut foarte greu dar m-am pregătit foarte mult înainte. Am făcut pregătire în fiecare săptămână. Simt că a meritat, mai ales că am obţinut acest rezultat. Pentru mine înseamnă am uşile deschise şi pot merge la orice liceu. Am dovedit că sunt bun şi pot să merg oriunde dar vreau să rămân la Liceul de Informatică”, a spus Theodor Ciobanu - Cardoneanu, elev la Liceul Teoretic de Informatică „Gr. Moisil” din Iaşi.
Cu toţii sunt prieteni, sunt elevi bine pregătiţi, iar profesorii i-au ajutat să înveţe bine nu doar materia pentru Evaluarea Naţională, ci să îşi gestioneze şi emoţiile din timpul exeamenelor. Cam aşa descriu elevii de la Colegiului Național „Emil Racoviță” cheia succesului către media 10 la Evaluarea Naţională. „Ştiam că m-am descurcat bine, dar nu chiar atât de bine. Aveam aşteptări destul de mari. Am fost bucuroasă dar să ştiţi că mama a fost şi mai bucuroasă. Ambele probe mi s-au părut a fi la acelaşi nivel. Eu am lucrat mult exerciţii mult mai dificil. M-au ajutat mult profesorii de la pregătire, profesorii de la şcoală, dar mai ales părinţii”, a spus Miruna Pop, una dintre cei 13 elevi de la Colegiului Național „Emil Racoviță” care au obţinut media 10 înainte de contestaţii.
În județ, la Evaluarea Naţională din acest an s-a înregistrat o participare de 95,55%. Din cei 7.183 absolvenţi înscrişi, la ambele probe ale examenului au fost 6.810 de candidaţi participanţi. Prin comparaţie, în anul şcolar 2021-2022, rata de participare a fost de 95,10%, fiind prezenţi 6.562 de candidaţi dintr-un total de 6.900 de absolvenţi înscrişi.
Aproape 8 din 10 elevi ieșeni au promovat examenul de Evaluare!
Dintre cei 6.810 candidaţi prezenţi, 5.304 au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, rezultând o rată de 77,9 %, mai mare decât media naţională care este 76,2%.
La proba de Limba şi literatura română, 5.487 de candidaţi (80.36%) au obţinut note peste sau egale cu 5, iar 60 de candidaţi au fost notaţi cu 10. La proba de Matematică, 5.241 de candidaţi (76.89%) au note peste sau egale cu 5, iar 232 de candidaţi au obţinut nota 10. „Publicarea rezultatelor iniţiale ale candidaţilor din cadrul examenului de evaluare naţională a adus la Iaşi rezultate excepţionale: 28 de medii absolute, 60 de note maxime la limba şi literatura română şi 232 de note maxime la matematică. Şcoala ieşeană confirmă, din nou, că are dascăli de înaltă vocaţie pedagogică şi elevi capabili de performanţe deosebite. Felicitări tuturor celor care au pregătit, cu aplecare către studiu temeinic şi cu efort constant, aceste rezultate onorante pentru întreaga comunitate educaţională ieşeană”, a spus şefa Inspectoratului Şcolar Iaşi, Luciana Antoci.
Rezultatele s-ar putea schimba. De ieri după-amiază până astăzi la ora 12.00, elevii nemulţumiţi de rezultate pot depune contestaţii. Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice. „Candidaţii care depun sau transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii sau reprezentanţii legali ai acestora”, a explicat Antonina Bliorţ, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar.
Alții au trecut prin şcoală precum „gâsca prin apă”...
Au fost însă şi elevi care în cei opt ani de şcoală nu au reuşit să asimileze informaţiile necesare pentru a trece Evaluarea Naţională.
Astfel, la Coarnele Caprei, din 27 elevi înscrişi la examenul de capacitate au promovat doar doi, majoritatea acestora celorlalţi colegi având medii cuprinse între 3 şi 4. La Ţibana, din cei 18 elevi care au dat Evaluarea doar patru au luat note de trece, mediile acestora oscilând între 3 şi 5. La Stolniceni Prăjescu din cei opt elevi care au susţinutr Evaluarea Naţională niciunul nu a trecut examenul, mediile lor având între 2 şi 5.55.
Alți 45 de „zeciști” în Moldova
Ca număr de medii de 10, pe locul al doilea, în RDNER, după Iași, se află județul Suceava, cu 15 „zeciști” (78,34% promovabilitate), Neamț cu 11 medii de 10 (71,27% promovabilitate), Bacău - 10 medii (75,83 la sută promovabilitate ), Vaslui - 5 medii de 10 (63,70%) și Botoșani - 4 „zeciști”.
Rezultatele finale, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate pe data de 4 iulie.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial, este media generală la Evaluarea Naţională calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obţinute la fiecare probă.
Laura RADU, Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau